İsrail’le normalleşme Avrupa’yı karıştırıyor

Sırbistan, İsrail'in Kosova’yı resmen tanıması durumunda ilişkilerin sıkıntıya gireceğini söyledi.
Sırbistan, İsrail'in Kosova’yı resmen tanıması durumunda ilişkilerin sıkıntıya gireceğini söyledi.

Her yeni gün bir başka ülke İsrail'le normalleşme anlaşması imzalıyor. Fakat anlaşma imzaladıktan sonra İsrail'le aralarında muhakkak bir sorun çıkıyor. BAE’yle normalleşen İsrail ülkeye F-35 satılmasını istememişti. Bu kez Sırbistan, İsrail'in Kosova’yı resmen tanıması durumunda ilişkilerin sıkıntıya gireceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Avdullah Hoti ile Oval Ofis'te bir basın toplantısı düzenledi. İki ülkenin vardığı ekonomik anlaşmanın detaylarını açıkladı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'i Beyaz Saray'da ağırlayan ABD Başkanı Trump, “Sırbistan, İsrail elçiliğini Kudüs’e taşıyacak” dedi.

Sırbistan-Kosova-İsrail arasında imzalanan anlaşmadaki bu detayı Trump’ın açıklamasıyla Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in yaşadığı şaşkınlık dikkat çekti. Belge sayfalarında maddeyi arayan Vucic, ilgili cümleyi görünce kurmaylarına baktı. Daha sonrasında verdiği tepkiyse konuyu o an öğrendiğinin deliliydi. Bu anlaşmayla Kosova'nın İsrail’le ilişkileri normalleşirken, Sırbistan da büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacak. Kosova ve İsrail birbirini resmen tanımıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Sırbistan’ın elçiliğinin Kudüs’e taşınması kararı karşısında “Sırbistan'ın İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını derin endişeyle karşılıyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Belgrad tepkili

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'e yakın bir yetkili, Jerusalem Post gazetesine açıklamalarda bulundu. İsrail'in Kosova'yı resmen tanıyacağı açıklamalarını değerlendiren yetkili, bu adımın Belgrad ile Tel Aviv arasındaki ilişkilere zarar verebileceğini belirtti. "İsrail, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanırsa, Sırbistan, büyükelçiliğini Kudüs'e taşımayacak. Ayrıca bu adım İsrail ile Sırbistan arasındaki ilişkilere zarar verebilir ve asla aynı şekilde olmaz. Bu kadar basit” dedi.

Putin Özür diledi

  • ABD’ye Trump ile görüşmeye giden Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in, Trump'ın önünde bir sandalyeye ve ardından küçük bir masaya oturtulduğu görüntüleri Beyaz Saray tarafından medyaya servis edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Facebook hesabından bu oturum düzenini paylaşarak altına "Sorguya çekilircesine, kendini üstün gören birinin karşısına oturtulduğunuzda tavsiyem 'Temel İçgüdü' filmindeki pozu almanızdır" yazdı.

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Sırp liderden özür diledi.
Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Sırp liderden özür diledi.

Zaharova bu alaycı ifadeyi kullanmakla kalmayarak filmde geçen Sharon Stone'un oturma anından bir kareyi de Vucic ile Trump görüşmesi resminin yanına ekledi. Krize yol açan paylaşım sonrası Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Sırp liderden özür diledi.

Karadağ'ın Değişimi

Karadağ'da 30 yılı aşkın süredir iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç'in genel başkanı olduğu Sosyalistlerin Demokratik Partisi (DPS), 30 Ağustos'ta yapılan genel seçimde en çok oyu aldı ama Ulusal Meclisteki çoğunluğu bir farkla muhaliflere kaptırdı. DP'nin zaferini ilan etmesinin ardından kentte protestolar yapılırken, Müslüman Boşnak'lara ırkçı saldırılar gerçekleştirildi. Müslümanların evleri yağmalanırken, duvarlara "Türkler Defolun" yazıldı. Gelişmeler Yugoslavya’nın dağılmasının ardından ortaya çıkan savaş günlerini hatırlatması dünyayı tedirgin etmeye yetti.