Kim bu gücü kaybetmek ister ki?

Siyasi tartışmaların en fazla döndüğü Twitter da Türk kullanıcıların gözdesi. 13 milyon 600 bin kullanıcı ile Türkiye, Twitter’ı en çok kullanan 7. ülke konumunda. Buna rağmen Twitter, Türkiye’de temsilcilik açmayı reddediyor. Diğer sosyal medya devleri açıkçası temsilcilik açmaya çok gönüllü değildi.
Siyasi tartışmaların en fazla döndüğü Twitter da Türk kullanıcıların gözdesi. 13 milyon 600 bin kullanıcı ile Türkiye, Twitter’ı en çok kullanan 7. ülke konumunda. Buna rağmen Twitter, Türkiye’de temsilcilik açmayı reddediyor. Diğer sosyal medya devleri açıkçası temsilcilik açmaya çok gönüllü değildi.

Sosyal medya devlerine Türkiye’de temsilcilik açmaları için verilen süre daralıyor. İki şirket hariç tüm büyük şirketler, aylarca direndikten sonra temsilcilik açmayı kabul ettiler. Daha doğrusu gönülsüz şekilde razı oldular. Onların bu işte bu kadar direnmesinin nedeni ise, istatistiklerde yatıyor. Türkiye, sosyal medya devlerinin hiçbir ekonomik ve kanuni sorumluluk almadan faaliyet gösterdiği en büyük pazar.

2020 Temmuz ayında kabul edilen ‘Sosyal Medya Yasası’ ile Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip sosyal medya şirketlerine temsilcilik açma zorunluluğu getirildi. Sosyal medya devleri uzun süre Türkiye’de temsilcilik açmamak için direndi. Fakat cezai süreç aksatılmadan işletilip kanunda herhangi bir değişiklik yapılmayınca, Twitter ve Pinterest hariç tüm sosyal medya şirketleri temsilcilik açmak için harekete geçti.

Bu şirketlerin Türkiye’de temsilci açmamak için neden direndikleri ise, internet kullanımı ve sosyal medya analizleri yapan We Are Social’in açıkladığı yeni verilerle bir kez daha ortaya çıktı. Küresel internet kullanımı raporuna göre Türkiye, sosyal medya devlerinin en çok kullanıcıya sahip olduğu ülkelerden biri ve milyonlarca kullanıcıya rağmen bu şirketlerin Türkiye’de hiçbir sorumlulukları yok.

4,66 milyar kişi internet kullanıyor

We Are Social’ın yayınladığı ‘Digital2021 küresel internet kullanımı’ raporuna göre dünya genelindeki 7,8 milyarlık nüfusun 5,22 milyarı cep telefonu kullanıyor. 4,66 milyar insan internet, 4,2 milyar insan da düzenli olarak sosyal medya kullanıcısı. Fakat raporun bu bölümündeki asıl ilginç nokta, son bir yılda dünya nüfusu %1 artarken internet kullanıcıları %7,3, sosyal medya kullanıcıları ise %13,2 artmış olması.

Dünya genelinde 16-64 yaş arası insanların günlük internette geçirdiği süre ortalaması yaklaşık 7 saat. Bunun 2 saat 25 dakikası sosyal medyada geçiyor. Müzik dinleme süresi ise ortalama 1,5 saat.

Sosyal alemin imparatoru Zuckerberg

Dünya genelinde en çok ziyaret edilen 20 web sitesinden 8’ini sosyal medya siteleri oluşturuyor. Bu sayılara sosyal medya platformlarının uygulamaları dahil değil. Sosyal medya devlerinin kullanıcı sayıları baz alındığında ise birincilik yıllardır olduğu gibi açık ara Facebook’a ait. Facebook’un 2 milyar 740 milyon kullanıcısı bulunuyor. İkinci olan Youtube’un 2 milyar 291 milyon, üçüncü olan Whatsapp’ın ise 2 milyar kullanıcısı var.

  • Dördüncülük 1,3 milyar ile yine bir Facebook ürünü olan FB Messenger’a ait. İnstagram 1 milyar 221 milyon kullanıcıyla beşinci sırada yer alıyor. Yani ilk beş listesinde Youtube hariç dört sosyal medya devi, tek başına Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’e ait. Zuckerberg, sayısal toplamda 7 milyarı aşkın kullanıcı ile dünya nüfusunun tamamına yakın bir kitleye hitap ediyor.

Sosyal medya şirketleri arasında en politik olanı ve ABD seçimlerinde olduğu gibi seçmenlerin tercihlerine en fazla müdahale eden Twitter ise 353 milyon kullanıcı ile listeye ancak 16’ncı sıradan girebiliyor.

Rapora göre Çinli TikTok’un kullanıcı sayısı Twitter’ın iki katı. Wahatsapp’ın yeni gizlilik kurallarından sonra ona alternatif olarak gösterilen Rus menşeli Telegram’ın ise 500 milyon kullanıcısı var.

Hergün 8 saat internetteyiz

TUİK’in son verilerine göre Türkiye nüfusu 83,6 milyona ulaştı. Digital2021 Türkiye raporuna göre ise bu nüfusun yaklaşık %91’i cep telefonu kullanıyor. 65 milyon bireysel internet kullanıcısı var ve bunların 60 milyonu en az bir sosyal medya platformuna üye. Pandemi döneminde Türkiye’de internet kullanıcı oranı %6, sosyal medya kullanıcı oranı ise %11 arttı.

TUİK’in son verilerine göre Türkiye nüfusu 83,6 milyona ulaştı.
TUİK’in son verilerine göre Türkiye nüfusu 83,6 milyona ulaştı.

16-64 yaş aralığındaki tüm nüfusun %97,2’sinin akıllı telefonu var. Bu da günlük internet kullanımı oranını artırıyor. Bu oranda dünya ortalaması 6 saat 54 dakika iken Türkiye’de 7 saat 57 dakika. Yaklaşık 8 saatini yani günün üçte birini internette geçiren ortalama Türk insanı, bu konuda dünya sıralamasında 12. Sırada. Birincilik ise yaklaşık 11 saatle Filipinler’e ait.

İnternette geçen bu sürenin 2 saat 57 dakikası sosyal medyada harcanıyor. Türkiye bu oranla da dünya ortalaması olan 2 saat 25 dakikayı geçiyor ve dünya genelinde 14. sıraya oturuyor. Bu konuda da rekor 4 saat 15 dakika ile Filipinler’e ait.

1,5 saatten fazla internetten müzik dinliyoruz. Türkiye’de podcast’e olan ilgi de artıyor. Kullanıcılar günde ortalama 36 dakika podcast dinleyerek radyo dinleme ortalamasını yakaladı.

Birincilik Youtube’da

Türkiye’de üyelik bazında kullanıcı sayısı bakımından Youtube birinci sırada yer alıyor. Youtube’un 50 milyon 600 bin kullanıcısı var. Fakat Youtube bir Google ürünü olduğundan, herhangi bir Google hesabı olanlar, otomatik olarak Youtube’a da üye olmuş oluyorlar. Buna rağmen Youtube yine de en çok kullanılan sosyal medya mecrası. İnternet kullanıcılarının %94,5’i her ay en az bir kere Youtube’a giriyor. Bu oran ikinci sıradaki İnstagram’da %89,5. Onları Whatsapp, Facebook ve Twitter izliyor.

Türkiye’de üyelik bazında kullanıcı sayısı bakımından Youtube birinci sırada yer alıyor. Youtube’un 50 milyon 600 bin kullanıcısı var.
Türkiye’de üyelik bazında kullanıcı sayısı bakımından Youtube birinci sırada yer alıyor. Youtube’un 50 milyon 600 bin kullanıcısı var.

İnstagram’ın Türkiye’de 46 milyon kullanıcısı var. Türkiye, kullanıcı sayısı bakımından dünya genelinde 6. sırada. İnstagram’ın da sahibi olan Facebook’un 37 milyon kullanıcısı var. Türkiye bu sayıyla da dünyada 12. sırada.

Snapchat’te 11,1 milyon kullanıcıyla 11, Linkedin’de 9,8 milyon kullanıcı ile dünyada 14. sıradayız.

Bu gücü kaybetmek istemiyorlar

  • Siyasi tartışmaların en fazla döndüğü Twitter da Türk kullanıcıların gözdesi. 13 milyon 600 bin kullanıcı ile Türkiye, Twitter’ı en çok kullanan 7. ülke konumunda. Buna rağmen Twitter, Türkiye’de temsilcilik açmayı reddediyor. Diğer sosyal medya devleri açıkçası temsilcilik açmaya çok gönüllü değildi.

Özellikle Facebook ve grubu, yasaya karşı uzun süre direndikten sonra temsilcilik açacaklarını açıkladı. Türkiye’nin bu kadar güçlü bir ‘kullanıcı’ durumundayken sosyal medya şirketlerinin neden temsilcilik açmadığı sorusunun cevabı da bu güçte yatıyor: Sosyal medya devleri, hiçbir hukuki ve ekonomik yaptırım olmadan faaliyet gösterdikleri Türkiye’de güç dengesinin tersine dönmesini istemiyor.