Mahkeme: Polis maske takmayana ceza kesemez

Adana’da maske takmadığı için polisler tarafından ceza kesilen bir vatandaş, cezanın iptali için Sulh Ceza Hâkimliğine başvurdu.
Adana’da maske takmadığı için polisler tarafından ceza kesilen bir vatandaş, cezanın iptali için Sulh Ceza Hâkimliğine başvurdu.

Adana'da bir vatandaşın başvurusu üzerine karar alan Sulh Ceza Hâkimliği, polislerin maske takmayanlara ceza kesemeyeceğine hükmetti. Adana’da maske takmadığı için polisler tarafından ceza kesilen bir vatandaş, cezanın iptali için Sulh Ceza Hâkimliğine başvurdu. Polislerin maskesiz vatandaşlara ceza kesemeyeceğini ileri süren vatandaş, kesilen cezanın iptalini talep etti. Başvuruyu inceleyen Adana 6. Sulh Ceza Hâkimliği, Danıştay’ın daha önce aldığı bir kararı göz önünde bulundurarak, vatandaşa kesilen maske cezasını iptal etti.

‘Polis Ancak Tutanak Tutabilir’ Mahkeme’nin iptal gerekçesinde, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre idarî para cezalarının ancak mahallî mülkî amir tarafından verilebileceği hatırlatıldı. Fakat Mülki amirin bu yetkilerinin tamamını kolluk güçlerine devredemeyeceği, yani para cezası kesme yetkisinin poliste olmadığı belirtilen kararda, polisin ancak ‘ihlal tespit tutanağı’ düzenleyebileceği aktarıldı. Vatandaşa kesilen cezanın iptal edilmesine ve mahkeme masraflarının Hazine tarafından ödenmesine karar veren Hâkimlik, maske takmadığı için polisler tarafından ceza kesilen vatandaşlara da itiraz yolunu açmış oldu.