Nesillerin tek dünya dinine hazırlanması

Kovid-19 sebebi ile okullara ara verildi. Okullara gidemeyen nesil sanal âlem ile büyüyen bir nesil, bu vasıtayla hepten sanal âleme gömülmüş durumdadır.
Kovid-19 sebebi ile okullara ara verildi. Okullara gidemeyen nesil sanal âlem ile büyüyen bir nesil, bu vasıtayla hepten sanal âleme gömülmüş durumdadır.

Kovid operasyonları neticesinde bütün dünyada okullarda eğitime ara verildi. Ve belki de 5-10 sene sonra hayata geçmesi düşünülen uzaktan eğitim, eksikliklere rağmen hızla hayata geçirildi. Bu süreçte tarih en az 8-10 kat hızlandırıldı.

Bu nokta önemlidir, çünkü zaten sanal âlem ile büyüyen bir nesil hepten sanal âleme gömülmüş durumdadır. Bunun üzerinde durulmalıdır.

Y ve Z kuşağı diye tanımlanan neslin bilgisayar oyunları ile büyümesi ile son 30 senedir fantastik edebiyatın yükselmesi arasında bir irtibat var.

Pardayanlardan Yüzüklerin Efendisi'ne

Yüzüklerin Efendisi kitabı.
Yüzüklerin Efendisi kitabı.

• 1950'li yıllarda çocuklar ve gençler Pardayanlar’ı okurdu.

• Yaşı daha büyük olanlarsa, popüler aşk romanları ve bunların gazetedeki tefrikalarını...

1960'lı yıllardan sonra Karaoğlan, Tarkan gibi gençliği eski ve mitolojik Türk tarihine yönlendiren çizgi-romanlar devreye girdi ve bunlar sinemaya da aksetti. Kartal Tibet Tarkan’a hayat verirken, bir benzeri de sinemada Cüneyt Arkın ile yerini bulan Kara Murat çizgi romanları oldu.

1960'lı ve 70'li yıllarda ise Türkiye'nin ABD ve Anglo-Amerikan dünyasına iyice angaje olduğu bilinmektedir. Bunun neticelerinden biri de, ABD menşeli çizgi romanların Türk gençliğinin hayal ve zihin dünyasını işgal etmesidir. Bunlar Anglo-Amerikan emperyalizminin dünyaya yayılmasının bir vasıtasıdır.

1980'den sonra Conan ve Atlantis-Martin Mystere çizgi romanları Türkiye'de yayınlandı. Bu şekilde insanlık, dünya ve Türkiye'nin genç nesilleri, fantastik dünyaya açılmakta ve fantastik kurgularla distopik dünyaya hazırlanmaktadır.

• Ayrıca ilk olarak 1954’te yayınlanan İngiltere menşeli ‘Yüzüklerin Efendisi ‘ve 1997’de yayınlanan Harry Potter serisi vb. romanlar, nesillerin tahayyül tasavvur dünyalarına müdahale etmektedir.

Sipariş proje kitaplar

Harry Potter kitap serisi.
Harry Potter kitap serisi.

Conan çizgi romanı Robert E. Howard’ın eseridir, fakat karakter sonra başkaları tarafından değiştirilir. Yüzüklerin Efendisi ve diğer kitaplar da muhtemelen bir heyet tarafından yazılmakta, yazar olarak görünen kişi daha ziyade edisyon çalışması yapmaktadır. Veya yazar eseri bizzat yazıyor olabilir ama konu-ana tema, birilerinin siparişidir. Jules Verne’in Umberto Eco’nun, Dan Brown’un, Isaac Asimov'un ve Erich Von Daniken’in bazı eserleri de bu kapsamdadır, belirli mahfiller tarafından sipariş edilmeleri muhtemeldir.

Son üç nesil sanal âlemi gerçek âlem ile içiçe yaşamakta, böyle yetişmektedir. İletişim ve bilgilenmenin yanı sıra oyunlar üzerinden kişinin tahayyül dünyasına sızılmakta, burası ele geçirilmektedir.

Nesilleri tek dünya dinine hazırlanma ve kişilik bölünmesi

Bir zaman sonra sanal dünya ile gerçek dünyadaki ilişkiler birbirine karışmakta, sosyal medyada kişilik bölünmesi oluşmaktadır. Dahası, bilgisayar oyunları ile hiç var olmayacak şeylerin olabileceği inanç ve kanaati, örtülü bir şekilde yeni kuşaklara zerk edilmektedir. Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi gibi filmler ve benzeri edebiyat eserleriyle insanlık âlemi ve Türkiye 3-4 nesildir tek dünya dinine hazırlanmaktadır. Bu çağa uyarlanmış, bu çağın idrakine uygun bir dil kullanılarak, söylem örgüsü oluşturulmaya çalışılan yeni bir pagan dinidir bu. Tüm bunların esas gayesi de pagan dininin inşasıdır.

Egemen dünya sistemi, birtakım teknolojik atılımları istinat noktası yaparak distopik bir sıçrama eşiğindedir. Bu sistem, nesillerin zihin dünyalarını çizgi romanlar, sinema filmleri ve bilgisayar oyunları üzerinden belirlemektedir. Meselenin can alıcı noktalarından biri de, egemen dünya sisteminin son 3-4 kuşağı özellikle y ve z kuşağı kuşaklarını her tür teknolojik, politik, sosyolojik, kültürel ve zihnî değişime rahatlıkla ikna edebilecek olmasıdır.

  • Not: Derginin Temmuz sayısında yayımlanan “Solfasol ne demektir” yazımıza Solfasol Köyü'nün eski isminin ‘Zülfazl’ değil, ‘sol fasıl’ olduğu şeklinde değerlendirmeler yapılmıştır. Konu hakkında yapılan çalışmalarda eski kaynaklara atfen zülfazl, sol fasıl veya solfasol isimleri Hacı Bayram Veli Köyü'nün isimleri olarak zikredilmektedir. Farklı değerlendirmeler olmakla beraber, zülfazl isminin münasipliği üzerinden yazı kaleme alınmıştır.