Netflix: MOSSAD’ın ekranı

Netflix’de MOSSAD sevici yapımların bir yenisi ise geçtiğimiz günlerde yayına girdi.
Netflix’de MOSSAD sevici yapımların bir yenisi ise geçtiğimiz günlerde yayına girdi.

Yakın zamanda hayatımıza giren internet yayın platformlarının en popüleri olan Netflix’de geçen hafta bir yapım daha başladı. Dünya tarihinin en ahlaksız ve katliamcı casusluk faaliyetlerinden biri olan MOSSAD ajanı Eli Cohen’in Suriye’de gerçekleştirdiği faaliyetleri konu alan Netflix dizisi, Netflix’in kirli MOSSAD tarihini anlatan çalışmalar arasında yerini aldı.

Son yıllarda İsrail istihbarat servisi MOSSAD’ın yaşanmış istihbarat hikâyeleri aksiyon filmlerinde kendisine sıkça yer bulur oldu.

Netflix aracılığıyla Amerikan sineması ve televizyonu İsrail İstihbarat Merkezi’nin kalıntılarının bir parçası hâline geldi. Artık sinema dünyasında esas büyük roller, MOSSAD ajanı veya İsrail askeri olmak... Batman ve Superman eskisi kadar popüler değil. Onun yerine MOSSAD’ın kirli tarihindeki bazı ajanlar daha popüler durumda.

MOSSAD TEMALI DİZİLER

Netflix, popüler olmasından bu yana birçok farklı dizi ve filmde MOSSAD sevgisini gizleyemedi. Örnek olarak John Le Carré’nin “Küçük Trampetçi Kız” (The Little Drummer Girl) adlı çalışması MOSSAD’ın Filistin Kurtuluş Örgütü mensuplarını Avrupa’da nasıl tuzağa düşürüp öldürdüğünü anlatıyordu.

Yeni dönem dizilerinden Fauda da izlenme rekorları kırıyor. Burada ise Arap rolü yapan İsrailli ajanların Soğuk Savaş döneminde Rusya ve ABD arasındaki güç çatışmalarının sonucu olarak günümüzde meydana gelebilecek potansiyel terör saldırılarını nasıl önledikleri aktarılıyor. Bu kez Fauda ekibinin komutanı Doron Kabilio (Lior Raz) Filistinli -diziye göre- terörist olan El Makdisi’den (Firas Nassar) hesap soruyor.

Netflix’in en ilgi gören yapımlarından bir diğeri ise The Angel. The Angel, Mısır’ın eski devlet başkanı Cemal Abdülnasır’ın damadı ve onun halefi Enver Sedat’ın hem özel danışmanı, hem de sırdaşı olup aynı zamanda İsrail gizli servisinin 20. yüzyıldaki en önemli muhbirlerinden olan Eşref Mervan‘ın gerçek hayat hikâyesini anlatıyor. Mervan’ın muhbirlik sürecine odaklanan film, The Iceman’in ardından yönetmenin biyografi türündeki ikinci film olma özelliğini taşıyor. Bilindiği üzere Eşref Mervan, MOSSAD tarihinin en iyi muhbiri olarak anılıyor.

Başrolünde iki önemli isim olan; Oscar Isaac ve Sir Ben Kingsley yer aldığı Operation Final filmi gerçek bir Nazi hikâyesinden esinlenerek tasarlanmış. Eski bir Nazi suçlusu olan Adolph Eichmann’ın Arjantin’de barındığı bilgisine ulaşan bir MOSSAD ekibi, onu yakalamak için yola koyulur. Arjantin’de yakalanan Adolph, yargılanması için İsrail’e kaçak olarak sokulmak zorunda. Filmde ilgi çekici sahneler burada başlıyor. MOSSAD tarafından yakalanan Eichmann MOSSAD ajanları tarafından öldürülmek istense de İsrail’deki sözde ‘adalet’ anlayışına zarar gelmemesi için Eichmann’a duyulan nefret, İsrail adaletinin önüne geçemiyor.

Netflix’de MOSSAD sevici yapımların bir yenisi ise geçtiğimiz günlerde yayına girdi. Netflix’de ‘Casus’ adı ile yayına giren 6 bölümlük dizi bu geleneği sürdürüyor ve İsrail’in bir zamanlar Suriye’de çalışmış olan ünlü casusu Eli Cohen’in hikâyesini beyaz cama yansıtıyor. Dizide Siyonisr Eli Cohen’i İngiliz aktör Sacha Baron Cohen canlandırıyor. Meşhur casus Eli Cohen Suriye’de Kemal Âmin Taabet adı altında İsrail istihbaratı adına çalışmış, Şam yönetiminin askeri ve politik en üst düzey yetkilileri ile yakın ilişkiler kurmuştu.

Eli Cohen, hâlâ İsrail tarafından en büyük kahramanlardan birisi olarak ilan edilmiş durumda.

NETFLİX MOSSAD’IN YÜZÜ

Şimdiye kadar yapılan gerçek temelli Netflix yapımları İsrail’in istihbarat tarihine methiyeler düzen yapımlar olarak dikkat çekiyor. MOSSAD’ın caydırıcı ve sözde vicdanî yönlerini izleyicilere gösteren Netflix, terör devleti İsrail’in kanlı tarihine atıf yapmadan yapımlarını sürdürecek gibi görünüyor.