Robert O’ Brien

Robert O’Brien
Robert O’Brien

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, önceki hafta görevden aldığı John Bolton’ın yerine ulusal güvenlik danışmanlığına getirmeye karar verdiği ismin Robert O’Brien olduğunu açıkladı. Peki Robert O’ Brien kimdir?

1- Bolton sonrası göreve gelecek olan Robert O’Brien kimdir?

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni ulusal güvenlik danışmanı olacak olan Robert O’Brien, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde görev yaptı. ABD ordusu ve bazı siyasetçilerin seçim kampanyalarında çalıştı. O’Brien’ın hem Demokrat, hem de Cumhuriyetçi isimlerle çalıştığı biliniyor.

2- ABD Kongresinin onayı gerekiyor mu?

ABD Başkanının ulusal güvenlik danışmanlığı pozisyonunu ABD Kongresinin onaylaması gerekmiyor. Bu pozisyona başkan tarafından atama yapılması yeterli.

3- Daha önce hangi görevlerde bulunmuştu?

ABD ordusunda binbaşı olarak da görev yapan O’Brien, 2005 yılında eski başkan Bush tarafından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na temsilci olarak atanmış, bu süre içinde ABD’nin BM Büyükelçisi olan John Bolton’la birlikte çalışmıştı. Bu açıdan hem askerî, hem de diplomatik çevrelerde etkin bir isim olarak dikkat çekiyor.

4- Trump O’Brien için neler söylüyor?

ABD Başkanı Trump, yeni ulusal güvenlik danışmanını Twitter’dan açıklarken, “Robert ile uzun ve zorlu mesaim oldu. Bu işi çok iyi yapacak biri” ifadelerini kullandı.

5- Rehine pazarlığını hangi ülkelerde yaptı?

O’Brien adını, İsveç’in başkenti Stockholm’de şehir merkezinde karıştığı bir kavga sonucu tutuklu yargılanan ABD’li rapçi Asap Rocky’nin ülkesine iadesinde gösterdiği çabalarla duyurmuştu. O’Brien’ın Afganistan, İran ve hatta Türkiye ile bazı konularda gerçekleştirdiği temaslar bulunuyor.

6- Hakkındaki görüşler nedir?

Yeni ulusal güvenlik danışmanı O’Brien daha önce birçok Cumhuriyetçi siyasetçiye kampanyalarında danışman olarak hizmet vermişti. Massachusetts eski Valisi Mitt Romney, Wisconsin eski Valisi Scott Walker ve Senatör Ted Cruz bunların arasında yer alıyor. Mitt Romney yaptığı açıklamada “Dostum Robert O’Brien’ı tebrik ediyorum” dedi ve ekledi “Yüksek güvenilirliği olan bir adam.”

7- Papaz Brunson meselesindeki rolü nedir?

Robert O’Brien, Türkiye’de iki yıl hapis cezası alan, Washington ve Ankara arasındaki gerilimi artıran ABD’li papaz Andrew Brunson’un serbest bırakılmasını sağlayan kişi olarak görülüyor. O’Brien, Brunson’un iade sürecini yönetmiş ve taraflar arası teması sağlamıştı.