Saha da masa da tamam #Türkiyekazandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence 4 saat 20 dakikalık müzakerenin sonunda 13 maddelik bir mutabakat imzaladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence 4 saat 20 dakikalık müzakerenin sonunda 13 maddelik bir mutabakat imzaladı.

Suriye rejiminin sivillere karşı silah kullanmaya başlaması ve sivillerin kitleler hâlinde göç etmeye başlamasından itibaren farklı formüller ve isimlendirmeler altında “güvenli bölge” tartışmaları gündeme geldi. Başlangıçta “tampon bölge” şeklinde isimlendirilen formül, Erdoğan’ın 2013 ABD gezisinde 32 kilometre derinlikte ve Türkiye-Suriye sınırında 460 kilometrelik bir hattı kapsadığını ifade etmesiyle şekil buldu. O günden bugüne Türkiye bu ısrarından vazgeçmedi ve geçen hafta itibariyle istediğini aldı.

ABD, güvenli bölge konusunda Trump öncesinde ve Trump yönetiminde farklı tavırlar sergiledi. 2015 yılında dönemin ABD başkanı Barack Obama “Gerçek bir güvenli bölge, sahada askerler bulundurmamızı gerektirecek” derken, 2018 yılında Trump, “Suriye’de kalmak için bir neden kalmadı” dedi ve 17 Ekim 2019 itibariyle tası tarağı toplayıp bölgedeki teröristlerini de alıp gitmeyi kabul etti.

GÖZLER SOÇİ ZİRVESİNDE

Avrupa ülkeleri başından beri Suriye krizinin çözümünde aktif rol almadığı halde, krizi kendilerine yansıyan boyutuyla yani mültecilerin Avrupa’ya göç etmesi zaviyesinden bakarak değerlendirmişti. Bu noktada kilit bir rol oynayacak olan ülke Rusya. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 27 Ağustos’ta yaptığı açıklamada “Güvenli bölge kurulması, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması bakımından iyi olur” dediğini hatırlayalım. Erdoğan, mutabakatla ilgili yaptığı açıklamasında “Soçi’de de Rusya Devlet Başkanı ile bu konuyu görüşeceğiz. Bir tek şartımız var Rejim’in bulunduğu her yerde PKK/YPG’nin temizlenmesidir” dedi. Bu sözlerle birlikte gözler 120 saatin bitimine denk gelen “Soçi Zirvesi”ne çevrildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Barış Pınarı Harekatı kapsamında bir çok teröristi etkisiz hale getirdi...
Türk Silahlı Kuvvetleri, Barış Pınarı Harekatı kapsamında bir çok teröristi etkisiz hale getirdi...

‘ATEŞKES YOK’

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Suriye Milli Ordusu ile Suriye’nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı yürütülen Barış Pınarı Harekâtında şu ana kadar 750 terörist etkisiz hale getirildi. Tel Abyad ve Resulayn kırsalında başlayan harekatta birlikler kısa sürede birçok yerleşim alanında kontrolü sağladı. Birkaç gün içinde 30 km derinliğe ulaşılan harekatta çok sayıda terörist silahlarını bırakarak kaçtı.

Fırat’ın doğusundaki bölgelerde halen gizlenen teröristler ise meskun mahal operasyonları kapsamında güvenlik güçlerince tek tek bulunarak etkisiz hale getirilmeye başlamıştı.
Suriye'de kurulması planlanan güvenli bölgenin tahmini haritası...
Suriye'de kurulması planlanan güvenli bölgenin tahmini haritası...


9 Ekim 2019 tarihinde başlayan Barış Pınarı Harekatı’yla masadaki elini güçlendiren Türkiye, 8 gün sonra 17 Ekim 2019 tarihinde ABD’ye “güvenli bölge”yi kabul ettirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence 4 saat 20 dakikalık müzakerenin sonunda 13 maddelik bir mutabakat imzaladı. Bu mutabakata göre ateşkes yok, harekata 120 saat ara verildi. Bu süre içinde PKK/YPG silahlarını bırakarak güvenli bölgeyi terk edecek. Üstelik güvenli bölgenin kontrolü Türkiye’nin elinde olacak.

120 saat içerisinde PKK/YPG unsurları çekilmezse, harekat kaldığı yerden devam edecek. Trump hükümetinin yaptırımları da böylece çöpe gitmiş olacak.

Barış Pınarı Harekâtı'na, Trump'ın 13 maddelik anlaşmayı imzalamasıyla, 120 saat ara verildi.
Barış Pınarı Harekâtı'na, Trump'ın 13 maddelik anlaşmayı imzalamasıyla, 120 saat ara verildi.

TRUMP’IN SEVİNCİ

Türkiye ve ABD arasında yürütülen Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin görüşmelerin ardından kamuoyuyla paylaşılan 13 maddelik ortak açıklamayı incelediğimizde, Türkiye’nin istediğini aldığı, Trump’ın ise çizilen karizmasını kurtarmaktan başka önemli bir kazamının olmadığı anlaşılıyor, tabii ölümden kurtardığı PKK’lı terörsitlerini saymazsak.

Trump bu sevincini Twitter hesabından yaptığı paylaşımla belli etmekte gecikmedi. “Türkiye’den güzel haberler var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederim. Milyonlarca hayat kurtarılacak” diyen Trump’a cevap Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, “Sayın Başkan, insanlığın baş düşmanı terörizmi yendiğimizde daha fazla can kurtarılacak. Bu ortak çabanın bölgemizde barışı ve istikrarı destekleyeceğinden eminim” tweetiyle Trump’a karşılık verdi.

James Jeffrey, "Türk Ordusuyla mütabakat imzalamasaydık, bütün bölgeyi ele geçirecekti" dedi.
James Jeffrey, "Türk Ordusuyla mütabakat imzalamasaydık, bütün bölgeyi ele geçirecekti" dedi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Türk ordusu çok kısa bir süre içinde çok fazla bölge ele geçirdi. Uzlaşmasaydık, bölgeyi ele geçirmeye devam etmeyeceklerinden şüphemiz yoktu. Yapmaya çalıştığımız şey bu” diyerek, aşağıda detaylarını vereceğimiz mutabakatı ve terörsitlerini kurtarmanın mutluluğunu ifşa etmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Barış Pınarı Harekatı'nın 2 amacı var. Birincisi terör örgütünü sınırlarımızdan uzaklaştırmaktır. İkincisi de 3,6 milyon Suriyeliyi kendi topraklarında iskan etmektir" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Barış Pınarı Harekatı'nın 2 amacı var. Birincisi terör örgütünü sınırlarımızdan uzaklaştırmaktır. İkincisi de 3,6 milyon Suriyeliyi kendi topraklarında iskan etmektir" diye konuştu.

NE KAZANDIK, NE KAYBETTİK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadeleriyle: “Harekatımızın 2 temel amacı vardır. Birincisi terör örgütünü sınırlarımızdan uzaklaştırmaktır. İkincisi de 3,6 milyon Suriyeliyi kendi topraklarında iskan etmektir. Barış Pınarı Harekâtında 30 km derinliğe ulaşınca ABD ve bazı AB ülkelerinin tavrı değişti. Bin 360 km alan ile 65 yerleşim yerini kontrol altına aldık. 4 askerimiz ile 74 Suriye Milli Ordusu mensubu şehit düştü. 750 terörist etkisiz hale getirildi. Havan ve füze saldırılarında 20 vatandaşımız şehid oldu.”

YABANCI BASINDA TÜRKİYE ZAFERİ

ABD ile yapılan mutabakat yabancı basında “Türkiye’nin Zaferi” olarak yorumlandı.

New York şehrinde basılan günlük bir Amerikan gazetesidir. Ülkenin önde gelen gazetelerinden sayılmaktadır.The New York Times:“Yapılan anlaşma ile birlikte Türk liderliğindeki Suriye’nin kuzeyinde yapılan operasyon durduruldu. Bu anlaşma Türkiye için Erdoğan’ın Trump’a karşı bir zaferidir.”

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir.Washington Post: “Trump’ın Erdoğan’a muazzam hediyesi” başlıklı haberde, “Türkiye yıllarca Suriye çatışması içerisinden ABD’den Rusya’ya ve İran’a kadar bölgeye uzak güçlerin yaptıklarını hayal kırıklığı ile izledi. Yıllarca Türkiye içerisindeki yasa dışı bir ayrılıkçı grubun bağlantısı olan Kürt milislerine desteğin sonlandırılmasını istedi. Bunların hepsi Trump ile değişti. Erdoğan’ın istediği her şey gerçekleşti” ifadeleri yer aldı.

Merkezi İngiltere'de olan BBC News, 24 saat boyunca haber yayını yapan bir haber kanalıdır.

BBC News: “Türkiye, Kuzey Suriye’de Kürt kuvvetlerin çekilmesine izin vermek için ateşkesi kabul etti.”

Bloomberg Businessweek, haftalık ekonomi dergisidir. Merkezi New York'da bulunmaktadır.Bloomberg dergisi:“Trump’ın plansız Suriye anlaşması Erdoğan’a uzun soluklu zafer kazandırdı.”

ABD’li internet sitesi The Slate:“Trump Türkiye’ye istediği her şeyi vererek zafer ilan etti.”

RT: “Türkiye Kuzey Suriye’deki Kürt milislere yönelik operasyonu geçici olarak durdurmak konusunda ABD ile anlaştığını onayladı. Ancak Türk yetkililer operasyona devam edeceklerini belirterek, ‘ateşkes’ demeyi reddettiler.”

The Guardian, Guardian Media Group bünyesindeki bir İngiliz gazetesidir...Guardian:“Türkiye kilit hedeflerini kabul ettirdi.”

Foreign Policy:“ABD Başkan Yardımcısı Pence gerginliği azalttı fakat bu Kürtler için kötü bir anlaşma oldu. Söz konusu anlaşma, Türkiye için gerçekten büyük bir zafer.”

Der Spiegel, Almanya'da yayımlanan haftalık siyasi dergidir...
Der Spiegel:
“ABD Erdoğan’ın istediklerini veriyor. Uzlaşma, Recep Tayyip Erdoğan’ın işine yarıyor. Buradaki kaybedenler ise Donald Trump ve YPG.”

ABD ile yapılan mülakatın ardından teröristler Suriye'nin iç kesimlerine kaçtı.
ABD ile yapılan mülakatın ardından teröristler Suriye'nin iç kesimlerine kaçtı.

ÜZÜLENLER KULÜBÜ

PKK / YPG

- NORMAL TABİ, ÜZÜLMESELER HATRIMIZ KALIR.

HDP

- ÜZÜNTÜDEN 14 SAAT TWEET ATAMADI.

FETÖ

- BATIYA TÜRKİYE’YE MÜDAHALE ETMESI İÇİN YALVARDILAR AMA OLMADI İŞTE, KISMET.

PKK SEVİCİLER

- HAREKÂT BAŞLADIĞINDAN BERİ “SAVAŞA HAYIR” ÇIĞLIKLARI ATAN PKK SEVİCİLER, TÜRKİYE İSTEDİĞİNİ ALIP HAREKÂTA GEÇİCİ BİR ARA
VERİLİNCE DUT YEMİŞ BÜLBÜLE DÖNDÜ. KENDİLERİNDEN HENÜZ HABER ALINAMIYOR.

İSRAİL

- TÜRKİYE’YE YAPTIRIM UYGULANAMADIĞI İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR, TOPARLANAMADI.

ABD

- İÇ SAVAŞIN EŞİĞİNDEN ŞİMDİLİK DÖNMÜŞE BENZİYOR AMA HER AN HER ŞEYİ BEKLEMEK LAZIM.

TRUMP

-ONA DOKUNMAYIN, KARİZMAYI KURTARDIĞI İÇİN PEK Bİ SEVİNÇLİ.

KUKLA ARAP REJİMLERİ

- ONLAR ABD ÜZÜLÜRSE ÜZÜLÜR, SEVİNİRSE SEVİNİRLER.