Gerçek Hayat çıkarken yaşananlar: Sahi, Nobel kimin ödülü?

Orhan Pamuk
Orhan Pamuk

“Türkiye’de 1 milyon Ermeni öldürüldü” sözüyle gündeme gelen Pamuk’un, Fransa Parlamentosu tarafından ‘Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören’ yasa teklifinin kabulünden sadece 1 saat sonra Nobel’e layık görülmesi hayli manidar oldu.

2006 Nobel Edebiyat ödülü Orhan Pamuk’a verildi. “Türkiye’de 1 milyon Ermeni öldürüldü” sözüyle gündeme gelen Pamuk’un, Fransa Parlamentosu tarafından ‘Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören’ yasa teklifinin kabulünden sadece 1 saat sonra Nobel’e layık görülmesi hayli manidar oldu. 2019 Nobel Edebiyat ödülü de hatırlanırsa Sırp kasabı Miloşeviç’in dostu, Srebrenitza katliamını yok sayan Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmişti. Pamuk’un nobel ödülüyle ilgili en dikkat çeken yorumu ise İlber Ortaylı yapmış ve şöyle demişti:

TÜRKÇE'Yİ VE İNGİLİZCE'Yİ DE BİLMİYOR

“Söz konusu kişinin kaleme aldığı bir eserde şu ifade geçiyor; ‘İmam ikindi namazı saatinde caminin balkonuna çıkarak ikindi ezanını okudu.’ Şimdi bu toplumda yaşayan her insan bilir ki, namazın saati olmaz, vakti olur. Camilerde balkon diye bir yer yoktur, minarenin şerefesi vardır. Ezanı da imam değil müezzin okur. Bu örnekle de sabittir ki kişiler, içinden çıktıkları toplumu bilmeden bir şeyler yapmaya çalıştıklarında doğru şeyler yapmazlar. Bana göre, Pamuk, Türkçe’yi de İngilizce’yi de bilmiyor.’’