‘Seni başkan yaptırmayacağız’ zihniyeti yine hortladı

Yüksek Seçim Kurulu.
Yüksek Seçim Kurulu.

Buraya kadar yapılan açıklamalarda muhalefetin büyük bir iştahla erken seçim istediği ve özellikle Kılıçdaroğlu’nun “Erdoğan da aday olacak ve biz onu inşallah hep birlikte emekli edeceğiz” iddiasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığı konusunda herhangi bir tartışma yaşanmadığı görülüyor.

Her fırsatta erken seçim isteyen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la seçimde karşılaşarak mağlup edeceğini iddia eden Millet İttifakı, bir anda fikrini değiştirdi. Erdoğan’ın adaylığını tartışmaya açmaya çalışan muhalefet için YSK Başkanı Akkaya’nın yaptığı açıklama can simidi oldu. Daha önce pek çok kez siyasi dayatmalara mâruz kalmasına rağmen bunu aşan Erdoğan için Selahattin Demirtaş’ın “Seni Başkan yaptırmayacağız” sözlerini hatırlayanlar, “o zihniyet yine hortladı” dedi.

Kılıçdaroğlu, 5 Şubat 2022 tarihinde katıldığı bir TV programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 seçimlerinde yeniden adaylığı konusunda şöyle dedi: “… Net; aday olmak istiyorsa buyursun gelsin, millet herkesin boyunun ölçüsünü verecektir. Özel bir tartışma yapmayacağız. Bu tartışmalar artık geride kalmalı. Biz yapmayacağız…”

“Erdoğan da aday olacak”

Yüksek Seçim Kurulu başkanı, Muharrem Akkaya.
Yüksek Seçim Kurulu başkanı, Muharrem Akkaya.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 19 Haziran 2022’de İzmir'de düzenlenen Gençlik Buluşması’na katıldı. Kılıçdaroğlu, “Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olması hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Erken seçim kararı alması için parlamentoyu feshetmesi lazım, son uygulamalara göre o zaman kendisi aday olabiliyor. Dolayısıyla zamanında seçim olacaktır gibi açıklamalar yapıyor ama aslında erken seçim olacak. Erdoğan da aday olacak ve biz onu inşallah hep birlikte emekli edeceğiz.”

Sabah akşam erken seçim istediler

Kemal Kılıçdaroğlu 17 Kasım 2021’de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. İki lider kameralar karşısına geçerek basın açıklaması yaptı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a erken seçim çağrısında bulundu.

CHP Lideri, "Türkiye'nin bir an önce seçime gitmesi gerekiyor. Sorunların çözülmesini kendine görev gören bir anlayışla sesleniyoruz, bir an önce seçime gidelim. Yeni bir hükümet gelsin, doğru dürüst seçime gidelim" ifadelerini kullandı.

Akşener ise, "Acil seçim çağrısına katılıyorum. Tarafsız şekilde seçimlerin yapılması lazım. Yolun sonu görülmüştür. Seçimlerin yapılması lazım" diye konuştu.

Bu kez partisinin grup toplantısında 13 Nisan 2022’de konuşan Akşener erken seçim çağrısı yaptı: “Onlar elbette, seçimi 2023’e bırakmak için, ellerinden geleni yapacak. Türlü suni gündemlerle, bizleri oyalamaya çalışacak. Kendilerine göre yasa değiştirip, kaçınılmaz olandan kaçmaya çalışacak. Varsın kaçmaya çalışsınlar. Az kaldı. Er ya da geç, o sandık milletimizin önüne gelecek.”

HDP erken seçim için turlar düzenledi

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan 16 Ocak 2022’deki açıklamasında erken seçim çağrısında bulundu: “Yarın da yapılsa bir ay sonra da yapılsa HDP seçimlere, ülkeyi yönetmeye hazırdır.”

HDP Sözcüsü Ebru Günay, 18 Kasım 2021’de erken seçim çağrısında bulunarak “İktidarın ülkeyi yönetemediği artık bir hakikat. Erdoğan ve kabinesi ülkeyi yönetemediklerini ve bu haliyle yönetemeyeceklerini kabul ederek bir seçim sürecine girmelidir” dedi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Meclis'te "erken seçim önerisi" verilmesi için muhalefet partilerine ziyaret turu başlattı. Bu kapsamda ilk ziyareti 22 Aralık 2021’de Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'na yaptı. Eş Başkanlar görüşmede, Türkiye'nin "erken, acil seçime ihtiyacı olduğunu" dile getirdi.

Karamollaoğu, 24 Kasım 2021’de partisinin haftalık basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Karamollaoğlu, “Erken seçim olması ülkemiz için bir kurtuluş vesilesidir” dedi.

Buraya kadar yapılan açıklamalarda muhalefetin büyük bir iştahla erken seçim istediği ve özellikle Kılıçdaroğlu’nun “Erdoğan da aday olacak ve biz onu inşallah hep birlikte emekli edeceğiz” iddiasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığı konusunda herhangi bir tartışma yaşanmadığı görülüyor.

YSK Başkanı: Cumhurbaşkanın aday olup olamayacağın araştırdım

Ancak 19 Aralık’ta Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya, RTÜK’ün erişim engeli koyduğu DW Türkçe sitesine şoke eden bir açıklama yaptı. Akkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki kere aday olduğu ve üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olamayacağı iddialarının sorulması üzerine, "Şu anda mevcut Sayın Cumhurbaşkanı aday olduğunu söylüyor. Ancak adaylık konusunun bizim önümüze gelme ihtimali var. Önümüze gelebilecek bir konuda hukûkî değerlendirme yapamam. Somut bir şey söylemem mümkün değil. İhsas-ı rey olur" diye konuştu. Ocak ayında görev süresi bitecek olan ve çok yüksek bir ihtimalle Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında başkanlık koltuğunda oturmayacağını bilen Akkaya, belki soran olur diye araştırma da yaptırmış: “Ancak ben kendime göre bir çalışma yaptırdım. Kurul üyeleriyle paylaşmadım. Bu konuyu anayasa hukukçusu olan, güvendiğim bir arkadaşımla istişare ettim. Araştırdık. Görüşüm oluştu.”

Bu açıklamanın ardından her fırsatta erken seçim çağrısı yapan CHP çağrısını yineledi ama bu sefer bir şartla…

Seçim sandığı.
Seçim sandığı.

CHP, YSK’nın pasını aldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak 19 Aralık 2022’de, Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Merkez Yönetim Kurulu toplantısı devam ederken parti genel merkezinde açıklamalarda bulundu: “Bizim kanaatimiz, nisan başına kalmadan yapılacak her erken seçim teklifine tamam demek yönündedir.”

Cumhur ittifakı her fırsatta seçimin zamanında yapılacağını ve adayın Erdoğan olduğunu dile getirmesine rağmen YSK Başkanının da açıklamasından pay biçenler, ortada hukûkî bir sorun varmış gibi açıklamaları peş peşe sıralıyor.

CHP, “eğer dediğimiz zamanda seçim olmazsa aday olamazsın” demeye getiriyor. Acaba seçim sistemi değişikliği Anayasa Komisyonu’nda tartışılırken CHP’nin aklı neredeydi?

‘Düzenlemeden önceki dönemler hesaba katılamaz’

Komisyon Raporunda açık bir şekilde iki dönem kuralının önceki Cumhurbaşkanları için geçerli olmadığı şu şekilde ifade ediliyor:

“Yine, yürürlükteki ve Teklif’te yer alan Anayasa hükümlerinde “Cumhurbaşkanı” ifadesi aynen kullanılmakla beraber, mevcut hükümlere göre Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ile yürütme içindeki konumu Teklifle getirilen hükümlerde esaslı bir şekilde değiştirildiği ve bütünüyle farklı bir hükümet sistemi içinde Cumhurbaşkanının düzenlendiği açık bir husus olduğu için, Teklifin kanunlaşması ile getirilen iki dönem seçilebilme imkânında bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce görev yapmış Cumhurbaşkanlarının görev dönemlerinin hesaba katılmayacağı tartışmasızdır.”

Anayasa değişikliği sürecinde, Anayasa Komisyonu Başkanlığı yapan ve sürece yakından şahitlik eden TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Komisyon raporuna karşı muhalefet şerhi yazan muhalefet partisi milletvekillerinin bu konuya şerhlerinde hiç değinmediklerini, ayrıca Komisyon’da ve Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üç defa aday olma imkânı olacağına dair görüşlere itiraz etmediklerini vurguluyor.

TBMM’nin seçimlerin yenilenmesine karar vermesi için AK Parti ve MHP’nin oy toplamı bu karar için gerekli olan 360 sayısına ulaşmasa da sabah akşam seçim isteyen Millet İttifakının buna destek vereceği önceki açıklamalarından belli oluyor. Bu durumda kanunun yürürlüğe girdiği tarihe bakıldığında zâten, “Başkan” olarak ilk dönemi olan Erdoğan’ın aday olmasının önünde hiçbir ihtilaf kalmıyor. Ancak tüm bunları bilmemesi düşünülemeyecek olan YSK Başkanı’nın suyu bulandıran bu açıklamayı neden yaptığına mânâ vermek daha da güçleşiyor. Sosyal medyada yapılan, “Seni Başkan yaptırmayacağız zihniyeti yine hortladı” yorumu sanırım hikâyeyi özetlemek için yeterli…