Son DEAŞ teröristi gidene kadar deport

Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan bin 172 DEAŞ’lının 750’si yabancı uyruklu.
Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan bin 172 DEAŞ’lının 750’si yabancı uyruklu.

Türkiye, Barış Pınarı Harekâtı sonrası yakaladığı yabancı uyruklu DEAŞ’lı teröristleri ülkelerine göndermeye başladı. Başlayan iadelerle kimi ülkeler vatandaşlarını geri alırken kimisi sadece kadın ve çocukları alacağını ifade etti. Türkiye ise hepsini gönderme konusunda kararlı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütüne yönelik düzenlediği Barış Pınarı Harekâtında yakalanan DEAŞ’lı, Edirne’den sınır dışı edildi. Ürdün uyruklu ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı olan DEAŞ’lı teröristin Yunanistan’a gitmek istediğini bildirmesi üzerine, Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Yunanistan’a sınır dışı edildi. DEAŞ’lı terörist, Pazarkule Sınır Kapısı karşısındaki Kastanies Sınır Kapısı’ndaki Yunanlı görevliler tarafından kabul edilmeyen terörist tampon bölgede bekliyor.

DEAŞ’lının ne kadar süre burada kalacağı ve ne tür bir prosedürün uygulanacağı ve uluslararası hukukun devreye girip girmeyeceği ise merak konusu.

Türkiye’deki Geri Gönderme Merkezinde işlemleri tamamlanan ABD, Alman ve Danimarka uyruklu üç yabancı terörist savaşçı (YTS) Türkiye’den deport edildi. Geri gönderme merkezlerindeki Alman uyruklu yedi YTS’nin seyahat programlarının yapıldığı ve 14 Kasım’da sınır dışı edileceği bildirildi.

İSTEYEN VAR İSTEMEYEN VAR

Ülkeler ise vatandaşları olan DEAŞ’lıların iadesine pek sıcak bakmıyor. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini konunun, üye devletlerin kendi ulusal sorumluluğunda olduğunu belirtirken, Almanya sınır dışı edilen vatandaşlarını geri çevirmeyeceğini bildirdi.

  • Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili Türk makamlarıyla temas halinde olduklarını kaydetti.

Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan bin 172 DEAŞ’lının 750’si yabancı uyruklu. Bunlar İngiltere, Fransa, Almanya, İsveç, İsviçre, Belçika, ABD ve Rusya’nın da aralarında olduğu 40 ülkenin vatandaşları. Yunanistan, Türkiye’den sınır dışı edilen DEAŞ’lıya kapısını açmazken ülkeye giriş engeli koymuştu.

Bosna Hersek, DEAŞ saflarında savaşan vatandaşlarının dönebileceğini açıkladı.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen

DEAŞ için savaşmış bir Danimarkalı Türkiye’den Kopenhag’a gönderildi. Danimarka Adalet Bakanı, yabancı savaşçıları istemediklerini ve bu kişilerin suçu işledikleri ülkelerde yargılanmaları gerektiğini bildirdi. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ise “Maalesef isteğimiz dışında bir durum gelişti ve teröristler Danimarka’ya geliyor. Size doğrudan bir şey söyleyeceğim, ‘Danimarka’ya hoş gelmediniz’. Eğer çifte vatandaşlığınız varsa Danimarka vatandaşlığını kaybetmeniz için gerekli yasal düzenlemeler yapılacaktır. Bu insanlar size sırtını döndü ve biz şu an bu teröristlerin suç işledikleri bölgelerde yargılanması için uluslararası bir çözüm bulunması için çalışıyoruz” dedi.

KARARLIYIZ

Fransa da DEAŞ’lıların suç işledikleri ülkede yargılanması gerektiğini savunuyor. Türkiye’den Fransa’ya gönderilecek 11 kişinin çoğu ise kadınlardan oluşuyor. İngiltere ve Hollanda ise DEAŞ’la bağlantılı kişileri daha önce vatandaşlıktan çıkarmıştı.

Hollanda mahkemesi sadece DEAŞ’a mensup kadın ve çocuklarının ülkeye dönüşünün kabul edilmesine karar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan DEAŞ’lı teröristlerin sınır dışı edilmesindeki kararlılığı şu sözlerle vurguladı, “Sınırda kalmış kalmamış bizi ilgilendirmez. Biz bunları göndereceğiz. Ciddi bir telaş ve tutuşma süreci de başlamış bulunuyor. Bugüne kadar biz düşündük bundan sonra da onlar düşünsün.” Avrupa ülkelerinde durum her ne kadar görüldüğü gibi olsa da son terörist savaşçı da deport edilene kadar bu süreç devam edecek.