Uçak vurursa şaşırmayınSen bir devsin, yükü ağırdır devin

Türkiye’yi şüphesiz ki hiçbir ülke karşısına almak istemiyor. Örtülü ya da açık ambargolara, hatta tüm dünyaya diz çöktürmüş koronavirüs icadına rağmen azmi ve dirayeti sayesinde küresel ölçekte oyunbozan, bölgesinde ise oyun kurucu güç haline dönüşmeyi başarmış Ankara’nın önemini bu topraklarda bilmem kime anlatmalı...
Türkiye’yi şüphesiz ki hiçbir ülke karşısına almak istemiyor. Örtülü ya da açık ambargolara, hatta tüm dünyaya diz çöktürmüş koronavirüs icadına rağmen azmi ve dirayeti sayesinde küresel ölçekte oyunbozan, bölgesinde ise oyun kurucu güç haline dönüşmeyi başarmış Ankara’nın önemini bu topraklarda bilmem kime anlatmalı...

Dünya savaş tarihinde ilklere imza atmaya çok yakınız. Zira insansız bir hava aracı gökyüzünde başka bir İHA’yı, hatta insanlı bir savaş jetini bile vurabilir! Bunu yaparken onlarca kamikaze drone’u da akıllı bir sürüye dönüştürüp düşman cepheye salabilir. Çünkü ‘uçan balık’ AKINCI’nın envantere girmesine artık sayılı günler kaldı.

İnsanlı jetler için ölümcül sınır olan stratosfer tabakası kenarında gezinerek yeryüzünü gözetle. Düşman kamplarında olan biten ne varsa uydu üzerinden merkez istasyona aktar. Ege'de, Akdeniz'de, Kuzey Afrika ve Kafkaslar'da tepeden baktığın o çok pahalı radarları elektronik yeteneğinle körleştir; seni vurma yolunda aktif konuma geçen her aygıt, öğrenmeyi öğrenmiş yapay zekâ çekirdeğinde saniyeler içinde işlenip hayalet sinyallerle işlevsiz hâle gelsin.

Bu sırada boş durma; ASELSAN mühendislerince tasarlanmış AESA burun radarıyla aynı anda yüzlerce hedefi takip et. Cephe hattı ve ilerisinde zırhlı birlikler mi buldun; ROKETSAN-TÜBİTAK imâli mini akıllı mühimmatları (MAM-L, MAM-C, BOZOK) ateşle. Dost unsurlara doğru ilerleyen bir tankı zırh delici UMTAS füzesiyle paramparça et. Kanatlı Güdüm Kiti ve Lazer Güdüm Kitleri sayesinde hedefi 12'den vurabilen büyük bombaları (MK-82, MK-83) terör gruplarının kalbine göm.

Açık denizde Türk donanmasını tacize yeltenen gemilere karşı en büyük tehditlerden biri ol. Türkiye'yi kıyılarına hapsetmek isteyen sömürgeci devletler, kanadında taşıdığın seyir füzesi SOM'un hedefe doğru süzülmeye başlamasıyla artık coğrafyada yeni bir eksenin farkına varsın. Ağ merkezli harbin gereği olarak SOM'un komutasını havada başka bir AKINCI alsın, sonra başka bir Türk savaş gemisi, sonra başka bir istasyon; hedef güncellensin, yaydan çıkan ok patlayana dek kontrol altında kalsın. Bu üstün yetenek gösterinle karşı tarafa tattıracağın korku herkese yeter.

Bitmedi.

Küresel konumlama sisteminden bağımsız şekilde 24 saat uçtuğun semalar, konvansiyonel savaş oyununu değiştirdiğin anlara tanıklık etsin. Onlarca kamikaze İHA'nın bir taarruz İHA'sından aynı anda yeryüzüne doğru bırakıldığını, havada süzülen ALPAGU isimli bu uçar bombaların birbiriyle eşgüdüm halinde hedefe kilitlendiğini, işaretlenmiş bölgedeki radar, lançer, araç ve personelin dakikalar içinde etkisiz hale getirildiğini dünyaya göster. Göster ki, "İlim mü'minin yitik malıdır. Onu nerede bulursa alır" düsturuna yüzyıllar önce sırt çevirmiş bu topraklara güneş yeniden doğsun.

Uçak vuran İHA dönemi başlıyor

5,5 ton kalkış ağırlığıyla çift pervaneli Akıncı, bu sene nasipse Mehmetçiğin emrinde olacak. Taşıdığı bin 350 kilogram 'faydalı yük'ün arasında Roketsan imzalı hava-hava füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğan da var. Bu füzeler, taarruzî insansız hava aracına (TİHA) yüklenmiş kamikaze drone'lardan bile önemli!

Çünkü AKINCI, TÜBİTAK-SAGE üretimi hava-hava füzeleri sayesinde yalnızca düşman İHA’larını değil, insanlı bir savaş uçağını bile vurabilir. Oldukça zor ama olasılıklar dâhilindeki bu ihtimal gerçeğe dönüştüğünde gökyüzündeki akıllı nesnelerin oyun değiştiren rolü bambaşka boyutlara evrilecek.

Çünkü AKINCI, TÜBİTAK-SAGE üretimi hava-hava füzeleri sayesinde yalnızca düşman İHA’larını değil, insanlı bir savaş uçağını bile vurabilir.
Çünkü AKINCI, TÜBİTAK-SAGE üretimi hava-hava füzeleri sayesinde yalnızca düşman İHA’larını değil, insanlı bir savaş uçağını bile vurabilir.

Farklı dalga boylarında Türk elektronik taarruzuna maruz kaldığından ötürü ekranlarında ya hiçbir şey görünmeyen ya da onlarca sahte hedef beliren Amerikan, Fransız ya da Rus yapımı savaş jetleri için işte o vakit yeni bir dönem başlamış olacak. Ola ki böyle bir olay gerçekleşirse, uçakların savaşta ilk kez İtalyanlar tarafından Osmanlı’ya karşı kullanıldığı Trablusgarp Harbinden (1911-12) bir asır sonra Türkler, son yüz yılın en önemli cenk enstrümanı olan jetleri, insansız bir uçan robotla düşürmüş olacak.

İnsansız jetler: Mius-Göksungur

Suriye’de ABD destekli terör örgütleri ile Rusya destekli rejim güçlerine yönelik birbiri ardına yapılan operasyonlarda dikkat çeken, ardından Libya ve Karabağ zaferleriyle yetkinliğini bütün dünyaya ispat eden Türk SİHA teknolojisi, yakında envantere girecek AKINCI ile birlikte savaş konseptini değiştirecek potansiyele gebe.

  • ‘Radar avcısı’ Bayraktar TB2’yi üreten BAYKAR şirketince tasarlanmış Akıncı'ların, bu yıl 5’i birden TSK’nın emrine girecek TUSAŞ yapımı Aksungur TİHA’larıyla birlikte Türkiye’nin çıkarlarını koruyacak.

AKINCI’yı seri üretime soktuktan sonra BAYKAR, insansız jet ‘MİUS’u havalandırmayı planlıyor. TUSAŞ ise yerli motoruyla 49 saatlik kesintisiz uçuşa imza atarak rekor kıran AKSUNGUR’dan sonra jet motorlu GÖKSUNGUR’u göklerle buluşturma hedefinde. BAYRAKTAR-ANKA ve AKINCI-AKSUNGUR hamlelerinin ardından MİUS ile GÖKSUNGUR’un ‘insansız savaş uçağı’ yolundaki en önemli kilometre taşları olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Karşınıza almak istemezsiniz

‘Robot Asker’ projesinin sessiz sedasız devam ettiği, hava savunma radar ve sistemlerinin peş peşe tamamlandığı, tasarımı yapılmış Milli Muharip Uçak (MMU) gövdesinde imalat aşamasına geçildiği, akıllı drone’a bombaatar ve tüfek monte edilerek sürü İHA teknolojisinde ‘çılgınlıkların’ yapılabildiği, lazer silahı etki menzilinin her geçen gün daha da uzatıldığı, barutsuz elektromanyetik top sistemlerinin kullanıma girdiği ve gemisavar füzesi ile milli torpidonun bu yıl itibariyle envantere alındığı bir Türkiye’yi şüphesiz ki hiçbir ülke karşısına almak istemiyor.

AKINCI’yı seri üretime soktuktan sonra BAYKAR, insansız jet ‘MİUS’u havalandırmayı planlıyor
AKINCI’yı seri üretime soktuktan sonra BAYKAR, insansız jet ‘MİUS’u havalandırmayı planlıyor

Örtülü ya da açık ambargolara, hatta tüm dünyaya diz çöktürmüş koronavirüs icadına rağmen azmi ve dirayeti sayesinde küresel ölçekte oyunbozan, bölgesinde ise oyun kurucu güç haline dönüşmeyi başarmış Ankara’nın önemini bu topraklarda bilmem kime anlatmalı...

  • -6 adet gelişmiş yapay zekâ bilgisayarı var
  • -Kendi kendine karar verme yeteneğine sahip
  • -14 km irtifada 24 saat kesintisiz görev yapabiliyor
  • -AESA radar ve elektronik harp gereçleriyle donatıldı
  • -5,5 ton kalkış ağırlığında 1350 kg yük taşıma kapasitesi mevcut
  • -Pek çok füze ve roketin yanında kamikaze İHA Alpagu’ları da taşıyabiliyor