Yine bir Ramazan yine Filistin’e saldırı ve insanlığın yeniden ölümü

Bütün bu yaşananlar aslında işgalci İsrail’in bir mahalleyi daha işgal topraklarına katmak istemesinden kaynaklanıyor. Nitekim işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Şeyh Cerrah Mahallesi’ni açık hava hapishanesine dönüştürmüş durumda. Mahalledeki 27 Filistinli aileyi tehdit ve zorbalıkla evlerinden etmek isteyen İsrail, bölgeye giriş çıkışı yasakladı.
Bütün bu yaşananlar aslında işgalci İsrail’in bir mahalleyi daha işgal topraklarına katmak istemesinden kaynaklanıyor. Nitekim işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Şeyh Cerrah Mahallesi’ni açık hava hapishanesine dönüştürmüş durumda. Mahalledeki 27 Filistinli aileyi tehdit ve zorbalıkla evlerinden etmek isteyen İsrail, bölgeye giriş çıkışı yasakladı.

Dünyanın egemen yapılarının Yahudi’yi şımartması, kukla Arap rejimlerinin sessizliği hatta desteği, İslam dünyasının başsızlığı gibi nedenlerle Filistin’in dramı bitmek bilmiyor. İnsanlıktan uzak İsrail rejimi ise her Ramazan ayında olduğu üzere bu Ramazan’da da yine Mescid-i Aksâ’ya ve Filistin halkına sadırdı. Gazze ise Kudüs ve Mescid-i Aksâ’yı korumak için dikkatleri başka yöne çekti. Hamas’ın askeri kanadı ve diğer direniş gruplarının demir kubbesini çökerttiği İsrail rejimi, bir yandan Kudüs’te yaşayan Filistinlileri evlerinden attı, bir yandan Mescid-i Aksâ’ya pis bedenleri ile girdi, silah kullandı, kan döktü ve kendi sonunu getirmek için birçok yeni adım attı. Yüzlerce mâsum şehid oladursun, 2 milyarlık İslam âlemi ve 8 milyarlık insanlık âlemi, kınaya kınaya siyonist rejimini güçlendirmekten başka yine hiçbir şey yapmadı. İşte geçtiğimiz ay Filistin’de yaşananların kısa hikayesi…

Yıllardır yerlerinden edilme tehlikesi yaşayan 27 Filistinli ailenin endişesi, işgalci İsrail’in baskıları sonucu yeni bir boyut kazandı. Kudüs Sulh Mahkemesi, Yahudi yerleşimcilerin talebi üzerine 2019 yılında mahalledeki 12 Filistinli ailenin evlerini boşaltmalarına kararı vermişti. Yahudi yerleşimcilerin iddiasına göre 1948’de Filistinliler tarafından işgal edilen bu bölge, eskiden kendilerine aitti.

Yıllardır yerlerinden edilme tehlikesi yaşayan 27 Filistinli ailenin endişesi, işgalci İsrail’in baskıları sonucu yeni bir boyut kazandı.
Yıllardır yerlerinden edilme tehlikesi yaşayan 27 Filistinli ailenin endişesi, işgalci İsrail’in baskıları sonucu yeni bir boyut kazandı.

Karara göre, ailelerden dördünün ocak ayında evleri boşaltmaları gerekiyordu. Ailelerin itirazı üzerine yeniden mahkeme sürecinin başlamasına karar verilmişti. Fakat İsrail Merkezi Mahkemesi, şubat ayında bu ailelerin itirazını reddetmişti. İşgalcilere ait sözde mahkeme son olarak 4 Mart'ta Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan Filistinli 3 ailenin itirazını da reddetmişti.

Sözde Yüksek Mahkeme, Şeyh Cerrah'ta yaşayan 4 Filistinli aileye Yahudi yerleşimcilerle "anlaşmaları için" 2 Mayıs'a kadar süre tanımıştı. Evlerini boşaltmak istemeyen ailelere Yahudi yerleşimciler ve İsrail polisi saldırdı. Ramazan ayının son günlerinde artan şiddetle, Filistinlilerin bayram yaşamasına da izin verilmedi.

  • 6 Mayıs 2021
  • İftarı sabote ettiler

İsrail'in evlerinden zorla çıkarmak istediği Filistinliler, kendilerine destek verenlerle Şeyh Cerrah Mahallesindeki evlerinin önünde iftar sofrası kurdu. İşgalci Yahudi yerleşimciler iftar vaktinde Filistinlilerin masalarına evlerin çatılarından taş, cam şişe ve çeşitli nesneler atmaya başladı. Yahudi yerleşimcilerin saldırısına karşılık veren Filistinliler ile Yahudi yerleşimciler arasında arbede çıktı. İşgalci İsrail polisi, Filistinli aileye ait bir evin kapısını kırarak içeri girdi. Baskında 2 kişi gözaltına alındı.

  • 7 Mayıs 2021
  • Nöbete müdahale

7 Mayıs günü ise on binlerce Filistinli, Cuma namazı kılmak üzere Mescid-i Aksâ'ya gitti. Namazın ardından, 10 Mayıs'taki "Kudüs Günü"nde bazı İsrailli grupların planladığı yürüyüşte Harem-üş Şerif'e girmemesi için üç günlük bir nöbete başladı. Ardından İsrail polisi müdahale etti.

Mescid-i Aksâ’ya giren İsrail polisi, Kıble Mescidi’nin içinde namaz kılan cemaate ses ve gaz bombalarıyla saldırdı. İsrail polisinin saldırılarında yüzlerce Filistinli yaralandı. İsrail polisi namaz kılan cemaate daha sonra plastik mermilerle de saldırdı.

  • 8 Mayıs 2021
  • Kadir gecesi baskını

Kadir gecesi günü, yapılan saldırılarda aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi öldü. Gelişmeler başka şehirlere de sıçradı. Filistin'in Ramallah şehri yakınlarındaki Hayfa'da da protesto gösterisi düzenlemek isteyen Filistinlilerle İsrail polisi çatıştı.

  • 10 Mayıs 2021
  • Yahudiler uzaklaştırıldı

10 Mayıs’ta ise Kudüs'ün İseviye Mahallesindeki bir cami hoparlörlerinden, Filistinlilerin Şeyh Cerrah Mahallesi'ne gitmeleri yönünde çağrılar yapıldı. Camiden yapılan çağrıların üzerine Kudüs'ün birçok noktasından Filistinliler mahalleye akın etti. Bunun üzerine sabahın erken saatlerinde bölgeye gitmiş olan Yahudi yerleşimciler, Şeyh Cerrah Mahallesinden uzaklaşmak zorunda kaldı.

  • 11 Mayıs 2021
  • Gazze’ye kanlı operasyon

Aynı gece İsrail, "Surların Muhafızı" adını verdiği kanlı bir saldırı başlattı. Gazze’ye yönelik saldırının daha ilk dakikalarında 12'si çocuk, 35 Filistinli şehid oldu, 233 kişi yaralandı.

  • 12 Mayıs 2021
  • Barbarlar sokağa indi

İsrail hükümetinin tüm gücüyle Gazze’ye ve işgal altındaki topraklara saldırmasından cesaret alan siyonistler sokaklara indi. Tiberya ve Bat Yam kentlerinde işgalci Yahudiler, Müslümanların dükkanlarına saldırdı ve yağmaladı. Bir Filistinli, yüzlerce Yahudi işgalci tarafından linçle şehid edildi. İşgal tarihi boyunca ilk kez işgalci yerleşimciler ve Filistinliler sokak çatışması yaşadı. Gazze’deki saldırılarda ise şehid sayısı 69 oldu.

  • 13 Mayıs 2021

Gazze’de şehid sayısı 100’ü geçti. İsrail, Gazze sınırına askeri sevkiyatı artırdı. Gazze’ye bir kara operasyonu beklenmeye başlandı.

  • 14 Mayıs 2021
  • İşgalci Yahudi yerleşimciler, İsrail polis ve askerinden bağımsız olarak ilk defa silahla sokağa inerek Filistinlilere saldırdı. 2 Yahudi, tabancalarla Şeyh Cerrah’ta Müslümanlara ateş açtı.
  • 15 Mayıs 2021
  • Habercilerin vurulması haber olmadı

İsrail uçakları, Gazze’de uluslararası haber ajanslarının ve çok sayıda sivilin bulunduğu binayı yerle bir etti. AP gibi haber ajansları ile Aljazeera gibi tv kanallarının bürolarının olduğu medya binalarını vuran İsrail’e Aljazeera dışında tepki gösteren olmadı. Türkiye’ye basın özgürlüğü masalları anlatan Batı’dan ise hiçbir sert açıklama gelmedi. Aynı gün Gazze’de şehid sayısı 150’ye çıktı.

  • 16 Mayıs 2021
  • Kaçacak hiçbir yer yok

Dünya sessiz sessiz izlerken Gazze’ye düzenlenen saldırılarda şehid sayısı 58'i çocuk, 34'ü kadın olmak üzere 197'ye yükseldi. 40 bin Gazzeli evlerini terk etti. Gazze’den de çıkamayan bu aileler, şehrin daha güvenli bölgelerine kaçtı. Gazze’deki morglarda yer kalmadığı açıklandı.

  • 17 Mayıs 2021
  • İsrailli pilottan itiraf

İsrail ordusundan bir savaş uçağı pilotu, Gazze’deki yüksek katlı binaları sadece intikam için yıktıklarını itiraf etti. Yahudi pilot “Demir kubbe sistemimiz, Gazze’den atılan roketlerin sadece dörtte birini durdurabildi. Biz de Gazze’deki yüksek binaları hedef alarak cevap verdik” dedi.

  • 19 Mayıs 2021

İsrail hava saldırıları nedeniyle şehid olanların sayısı 227'ye çıktı. Ölenlerin 64'ü çocuktu.

  • 20 Mayıs 2021
  • Bm, üstüne düşeni yaptı

Çatışmalar sırasında ‘Filistin’ gündemiyle 4 kez toplanan fakat soykırıma karşı hiçbir yaptırım kararı almayan Birleşmiş Milletler, üzerine düşeni yaptı ve Filistinliler katledilirken İsrail’e zaman kazandırdı.

Çatışmalar sırasında ‘Filistin’ gündemiyle 4 kez toplanan fakat soykırıma karşı hiçbir yaptırım kararı almayan Birleşmiş Milletler, üzerine düşeni yaptı ve Filistinliler katledilirken İsrail’e zaman kazandırdı.
Çatışmalar sırasında ‘Filistin’ gündemiyle 4 kez toplanan fakat soykırıma karşı hiçbir yaptırım kararı almayan Birleşmiş Milletler, üzerine düşeni yaptı ve Filistinliler katledilirken İsrail’e zaman kazandırdı.

20 Mayıs’taki oturumda ise Filistin'in BM'deki Büyükelçisi, "Tüm dünyanın gözü önünde İsrail, mâsum sivilleri katlediyor. Buna dur deme zamanı gelmiştir. Artık ses çıkarma zamanı" diye konuştu. İsrail Büyükelçisi Gilad Ardan bu sözler üzerine salonu terk etti.

  • 21 Mayıs 2021
  • Yılanla anlaşma yapılmaz

İşgal güçleri ve Gazze’deki Hamas yönetimi, Cuma sabaha karşı 02:00’de ateşkes uygulamak için anlaştı. Fakat her ateşkes anlaşmasında olduğu gibi İsrail’in sözünü bozması sadece saatler sürdü. İşgalciler, ateşkesten saatler sonra Mescid-i Aksâ’da Cuma namazını kılan cemaate saldırdı.

  • 22 Mayıs 2021

İsrail, Şeyh Cerrah’ta evlerini işgalci hırsızlara vermek istemeyen Müslümanlara ses bombaları ile saldırdı. Mahalledeki Filistinlilere TOMA'dan tazyikli kanalizasyon suyu sıkıldı.

  • 23 Mayıs 2021

İsrail polisinin eşlik ettiği onlarca fanatik Yahudi yerleşimci Aksâ'ya baskın düzenledi. İsrail polisi, baskından önce ibadet edenlere saldırdı ve cemaatten bazılarını gözaltına aldı.

  • İşgal devam ediyor

Bütün bu yaşananlar aslında işgalci İsrail’in bir mahalleyi daha işgal topraklarına katmak istemesinden kaynaklanıyor. Nitekim işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Şeyh Cerrah Mahallesi’ni açık hava hapishanesine dönüştürmüş durumda. Mahalledeki 27 Filistinli aileyi tehdit ve zorbalıkla evlerinden etmek isteyen İsrail, bölgeye giriş çıkışı yasakladı. Mahalle sakinleri evlerinden dahi çıkamıyor. Adeta kuşatma altına alınan Şeyh Cerrah Mahallesi’nde Filistinli ailelerin korku dolu bekleyişi sürüyor.