10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

günün özeti
günün özeti

17 Aralık Pazar günü Türkiye ve dünyada neler yaşandı? İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi...

17 Aralık Pazar günü Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, Whatsapp’a gelen yeni özellikten, Arsenal'ın deneyimli teknik direktörü Arsene Wenger’in Mesut Özil hakkındaki yaptığı açıklamaya kadar birçok dikkati çeken detay yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin derlediği günün özeti…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğu Kudüs'te büyükelçilik açacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak ilan edilmesine ilişkin, “Türkiye bölgede attığı adımlarla bu kirli hesaplara çomak sokmuştur. Terör devletinin kurulmasına engel olmuştur. Orası diyor, Filistin'in başkenti olarak ilan edilmeli diyor. Biz çoktan ilan ettik. İşgal altında olduğu için oraya gidip büyükelçiliğimizi açamıyoruz. Bizim başkonsolosluğumuz bile büyükelçi ile temsil ediliyor. Fiili olarak biz bu işi yapmışız. Bizim resmi olarak da o günler yakın ve büyükelçiliğimiz ayrıca orada açacağız” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğu Kudüs'te büyükelçilik açacağız Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak ilan edilmesine ilişkin, “Türkiye bölgede attığı adımlarla bu kirli hesaplara çomak sokmuştur. Terör devletinin kurulmasına engel olmuştur. Orası diyor, Filistin'in başkenti olarak ilan edilmeli diyor. Biz çoktan ilan ettik. İşgal altında olduğu için oraya gidip büyükelçiliğimizi açamıyoruz. Bizim başkonsolosluğumuz bile büyükelçi ile temsil ediliyor. Fiili olarak biz bu işi yapmışız. Bizim resmi olarak da o günler yakın ve büyükelçiliğimiz ayrıca orada açacağız” ifadelerini kullandı.
Kent Üniversitesi'nden Mehmet Yavuz Yılmaz’ın ölümüyle ilgili açıklama geldi
İstanbul Beykoz’daki evinde ölü bulunan eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın oğlu Mehmet Yavuz Yılmaz’ın hastalığına dair İstanbul Kent Üniversitesi’nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada "İcra kurulu üyemiz Sayın Yavuz Yılmaz, bir süredir “Temporal Lob Epilepsi” hastalığından muzdarip olup, tedavi görmekteydi. Hastalığın doğal süreci çerçevesinde oluşan, son dönemde giderek ağırlaşan ve felce doğru ilerleyen komplikasyonları nedeniyle ağır stres altındaydı. Bu manevi baskıya dayanamayarak, 16/Aralık/ 2017 günü hayata veda eden çok sevgili Yavuz Yılmaz’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Hatırası ve üniversitemize yaptığı katkılar her zaman hatırlanacaktır. Nur içinde yatsın." ifadeleri kullanıldı.
Kent Üniversitesi'nden Mehmet Yavuz Yılmaz’ın ölümüyle ilgili açıklama geldi İstanbul Beykoz’daki evinde ölü bulunan eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın oğlu Mehmet Yavuz Yılmaz’ın hastalığına dair İstanbul Kent Üniversitesi’nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada "İcra kurulu üyemiz Sayın Yavuz Yılmaz, bir süredir “Temporal Lob Epilepsi” hastalığından muzdarip olup, tedavi görmekteydi. Hastalığın doğal süreci çerçevesinde oluşan, son dönemde giderek ağırlaşan ve felce doğru ilerleyen komplikasyonları nedeniyle ağır stres altındaydı. Bu manevi baskıya dayanamayarak, 16/Aralık/ 2017 günü hayata veda eden çok sevgili Yavuz Yılmaz’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Hatırası ve üniversitemize yaptığı katkılar her zaman hatırlanacaktır. Nur içinde yatsın." ifadeleri kullanıldı.
“Kudüs'te yanlış hesap yapanlar sonunda pişman olacaktır”
AK Parti Çankırı İl Kongresi'nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Bütün devletleri başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni tanımaya çağırdık. Bu kararın arkasında sonuna kadar Türkiye olarak olacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu bölgede, Kudüs'te yanlış hesap yapanlar sonunda pişman olacaktır.” dedi.
“Kudüs'te yanlış hesap yapanlar sonunda pişman olacaktır” AK Parti Çankırı İl Kongresi'nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Bütün devletleri başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni tanımaya çağırdık. Bu kararın arkasında sonuna kadar Türkiye olarak olacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu bölgede, Kudüs'te yanlış hesap yapanlar sonunda pişman olacaktır.” dedi.
Whatsapp'a yeni özellik geliyor
Aralık ayının 14'ünde Whatsapp çalışma ekibi tarafından Windows Phone markalı  cihazlar için yayınlanan beta güncellemesi, yepyeni özellikleri de müjdelemiş oldu. Ekip, açığa çıkan bu özelliklerin ardından yepyeni bir güncelleme yayınlayarak görünen yenilikleri hemen kaldırdı.
Whatsapp'a yeni özellik geliyor Aralık ayının 14'ünde Whatsapp çalışma ekibi tarafından Windows Phone markalı cihazlar için yayınlanan beta güncellemesi, yepyeni özellikleri de müjdelemiş oldu. Ekip, açığa çıkan bu özelliklerin ardından yepyeni bir güncelleme yayınlayarak görünen yenilikleri hemen kaldırdı.
Başakşehir evinde coştu: 4-1
Süper Lig'in 16. haftasında Medipol Başakşehir, Antalyaspor'u evinde konuk etti. Zorlu mücadele ev sahibi ekibin 4-1'lik galibiyetiyle sonuçlandı.
Başakşehir evinde coştu: 4-1 Süper Lig'in 16. haftasında Medipol Başakşehir, Antalyaspor'u evinde konuk etti. Zorlu mücadele ev sahibi ekibin 4-1'lik galibiyetiyle sonuçlandı.
Lise öğrencileri robot üretmek isterken üç boyutlu yazıcı yaptı
Kastamonu'da lise 3. sınıföğrencisi iki arkadaş, robot yapabilmek için 3 boyutlu yazıcı üretti. En az maliyetle robot parçalarına sahip olabilmek için üç boyutlu yazıcı yapan Kastamonu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi Efekan Erdoğan ve Muzaffer Bakırcı, yazıcıdan çıkardıkları parçalarda dans eden robot yaptı, içindekilerin dökülmediği kaşığın kasasını tasarladı.
Lise öğrencileri robot üretmek isterken üç boyutlu yazıcı yaptı Kastamonu'da lise 3. sınıföğrencisi iki arkadaş, robot yapabilmek için 3 boyutlu yazıcı üretti. En az maliyetle robot parçalarına sahip olabilmek için üç boyutlu yazıcı yapan Kastamonu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi Efekan Erdoğan ve Muzaffer Bakırcı, yazıcıdan çıkardıkları parçalarda dans eden robot yaptı, içindekilerin dökülmediği kaşığın kasasını tasarladı.
Sosyal medyada yalan haber devri kapanıyor
İnternet aleminde çok hızlı bir şekilde yayılan asparagas haberlere neredeyse herkes bir kere rastlamıştır. Melbourne Üniversitesi Mühendislik Okulu araştırmacıları bu kötü tecrübeyi sona erdirecek bir yazılım üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Bu yazılım özellikle basın kuruluşları için önemli bir kaynak olacak.
Sosyal medyada yalan haber devri kapanıyor İnternet aleminde çok hızlı bir şekilde yayılan asparagas haberlere neredeyse herkes bir kere rastlamıştır. Melbourne Üniversitesi Mühendislik Okulu araştırmacıları bu kötü tecrübeyi sona erdirecek bir yazılım üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Bu yazılım özellikle basın kuruluşları için önemli bir kaynak olacak.
Wenger'den Mesut hakkında 'risk' açıklaması
Sezon sonu Arsenal ile olan sözleşmesi sona erecek olan Mesut Özil hakkında deneyimli teknik direktör Arsene Wenger açıklamalarda bulundu.
İngiltere basınına yaptığı açıklamada, Arsenal'ın Newcastle United karşısında 1-0 kazandığı maçta Mesut Özil'in voleyle attığı golü "harika" olarak tanımlayan Wenger, tecrübeli futbolcudan bu tip vuruşları daha çok görmek istediğini ifade etti.
Wenger'den Mesut hakkında 'risk' açıklaması Sezon sonu Arsenal ile olan sözleşmesi sona erecek olan Mesut Özil hakkında deneyimli teknik direktör Arsene Wenger açıklamalarda bulundu. İngiltere basınına yaptığı açıklamada, Arsenal'ın Newcastle United karşısında 1-0 kazandığı maçta Mesut Özil'in voleyle attığı golü "harika" olarak tanımlayan Wenger, tecrübeli futbolcudan bu tip vuruşları daha çok görmek istediğini ifade etti.
TSK'da bir dönem daha sona erdi
Türk Silahlı Kuvvetlerinde yemek duası ve cenaze törenlerine ilişkin yeni düzenlemeye gidildi. Yayımlanan emirde yemek duasında "Tanrımıza hamdolsun" ifadesi değiştirildi, dua "Allahımıza hamdolsun" olarak düzenlendi. Ayrıca askeri cenazelerde tören sırasında bando tarafından çalınan cenaze marşı yerine Itri'nin "Tekbir" adlı eserinin çalınacağı bildirildi.
TSK'da bir dönem daha sona erdi Türk Silahlı Kuvvetlerinde yemek duası ve cenaze törenlerine ilişkin yeni düzenlemeye gidildi. Yayımlanan emirde yemek duasında "Tanrımıza hamdolsun" ifadesi değiştirildi, dua "Allahımıza hamdolsun" olarak düzenlendi. Ayrıca askeri cenazelerde tören sırasında bando tarafından çalınan cenaze marşı yerine Itri'nin "Tekbir" adlı eserinin çalınacağı bildirildi.
Rıdvan Dilmen'den MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye yanıt geldi
Ünlü futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili sözlerinin ardından kendisini ağır bir şekilde eleştiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye Instagram hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla cevap verdi. Dilmen” MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin açıklamasını okudum. Özellikle son birkaç yıldır ülkemiz zor dönemden geçiyor. Partisinin bölünmesini göze almak pahasına vatansever duruşuna saygı duyduğum Sayın Bahçeli’nin açıklamasında; Sayın Cumhurbaşkanımızı bir teröriste benzettiğimi belirtip, aynı metin içerisinde benim Sayın Cumhurbaşkanımıza yalakalık yaptığımı düşünmesini anlamış değilim…” ifadelerini kullandı.
Rıdvan Dilmen'den MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye yanıt geldi Ünlü futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili sözlerinin ardından kendisini ağır bir şekilde eleştiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye Instagram hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla cevap verdi. Dilmen” MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin açıklamasını okudum. Özellikle son birkaç yıldır ülkemiz zor dönemden geçiyor. Partisinin bölünmesini göze almak pahasına vatansever duruşuna saygı duyduğum Sayın Bahçeli’nin açıklamasında; Sayın Cumhurbaşkanımızı bir teröriste benzettiğimi belirtip, aynı metin içerisinde benim Sayın Cumhurbaşkanımıza yalakalık yaptığımı düşünmesini anlamış değilim…” ifadelerini kullandı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >