15 maddede tasarruf etmenin püf noktası

Arşiv
Arşiv

Para, insan hayatının olmazsa olmazlarından. Durum böyle olunca bir nevi sanat sayılan para biriktirme yöntemlerini sizler için araştırdık. 15 maddede tasarruf etmenin püf noktası bu haberde.

Para, yaşama mücadelesinin en önemli varlıklarından biri. Tasarruf yapmanızı sağlayacak 15 pratik bilgiye birlikte göz atalım...

Ucuz uçak bileti güzel bir fikir!

                                    
                                    
                                    Ucuz bilet için bütün otobüs firmalarını veya havayollarını kontrol edin. Bütün firmaları listeleyen internet sitelerinden ucuz bilet bulabilirsiniz.
Ucuz uçak bileti güzel bir fikir! Ucuz bilet için bütün otobüs firmalarını veya havayollarını kontrol edin. Bütün firmaları listeleyen internet sitelerinden ucuz bilet bulabilirsiniz.
Lüks harcamalardan sakının!

                                    
                                    
                                    Taksi kullanımınızı azaltın. Taksi yerine toplu taşımadan faydalanın.
Lüks harcamalardan sakının! Taksi kullanımınızı azaltın. Taksi yerine toplu taşımadan faydalanın.
Araba masraflarınızı kısıtlayın

                                    
                                    
                                    Otomobil ve ev sigortalarını araştırın. Var olan poliçelerinizi her yıl yenilemeden önce rakip şirketlerin oranlarını kontrol edin. Yıllık primleri çok daha iyi olabilir.
Araba masraflarınızı kısıtlayın Otomobil ve ev sigortalarını araştırın. Var olan poliçelerinizi her yıl yenilemeden önce rakip şirketlerin oranlarını kontrol edin. Yıllık primleri çok daha iyi olabilir.
Öğle yemeğinizi yanınıza alın!

                                    
                                    
                                    İş yerinizde öğle yemeği yoksa öğle yemeğinizi yanınızda götürün. Öğle yemeğini dışarıda yediğinizde 5 TL veriyorsanız ve evde hazırlamanın maliyeti bunun yarısıysa bir yılda ciddi anlamda para biriktirirsiniz.
Öğle yemeğinizi yanınıza alın! İş yerinizde öğle yemeği yoksa öğle yemeğinizi yanınızda götürün. Öğle yemeğini dışarıda yediğinizde 5 TL veriyorsanız ve evde hazırlamanın maliyeti bunun yarısıysa bir yılda ciddi anlamda para biriktirirsiniz.
Elbiselerinizi toptan almalısınız!

                                    
                                    
                                    Toptan ürünler alarak tasarruf edin. Bazı şirketler büyük siparişlerde kargo ücreti bile almaz. Tasfiye satışlarından faydalanabilirsiniz ve dayanıklı market ürünlerini ve bebek bezlerini ucuza bulabilirsiniz.
Elbiselerinizi toptan almalısınız! Toptan ürünler alarak tasarruf edin. Bazı şirketler büyük siparişlerde kargo ücreti bile almaz. Tasfiye satışlarından faydalanabilirsiniz ve dayanıklı market ürünlerini ve bebek bezlerini ucuza bulabilirsiniz.
Kendinize kısa vadeli hedefler koyun

                                    
                                    
                                    Bir kenara yılda 1000 TL koymak gibi uzun vadeli para biriktirme hedefleri belirlemektense her hafta veya her ay kenara 100 TL koymak gibi kısa vadeli hedefleriniz olsun. İnsanlar kısa vadeli hedefler belirlediklerinde daha iyi para biriktirirler.
Kendinize kısa vadeli hedefler koyun Bir kenara yılda 1000 TL koymak gibi uzun vadeli para biriktirme hedefleri belirlemektense her hafta veya her ay kenara 100 TL koymak gibi kısa vadeli hedefleriniz olsun. İnsanlar kısa vadeli hedefler belirlediklerinde daha iyi para biriktirirler.
Çalıştığınız ücrete göre hareket etmek

                                    
                                    
                                    Gider kalemlerini hesaplayın ve saat başı ücretinize bölün. Alacağınız ayakkabı 50 TL’yse ve saat başı ücretiniz 10 TL’yse, bu ayakkabıların beş saatlik emeğinize değip değmeyeceğini sorgulayın. Bunu yapmanız bir şeylere bütün olarak bakmanıza yardımcı olacaktır.
Çalıştığınız ücrete göre hareket etmek Gider kalemlerini hesaplayın ve saat başı ücretinize bölün. Alacağınız ayakkabı 50 TL’yse ve saat başı ücretiniz 10 TL’yse, bu ayakkabıların beş saatlik emeğinize değip değmeyeceğini sorgulayın. Bunu yapmanız bir şeylere bütün olarak bakmanıza yardımcı olacaktır.
Kötü alışkanlıklardan uzak durun!

                                    
                                    
                                    Kolay para biriktirmenin bir yolu da gereksiz hazlar için para harcamamaktır. Sigara, özel kahve vb. gibi gereksiz masraflardan uzak durun.
Kötü alışkanlıklardan uzak durun! Kolay para biriktirmenin bir yolu da gereksiz hazlar için para harcamamaktır. Sigara, özel kahve vb. gibi gereksiz masraflardan uzak durun.
En çok sevdiğimiz! İndirimler

                                    
                                    
                                    İndirimleri veya işvereniniz tarafından sağlanan teşvik programlarının avantajlarından faydalanın. Örneğin çalıştığınız şirket bilgisayarlar, fitness center, üyelikler, sinema biletleri ve yaz festivalleri girişleri için indirim oranları sunuyorsa bu avantajdan faydalanın. Kurum içi ağı kontrol edin veya insan kaynakları müdürü ile görüşün.
En çok sevdiğimiz! İndirimler İndirimleri veya işvereniniz tarafından sağlanan teşvik programlarının avantajlarından faydalanın. Örneğin çalıştığınız şirket bilgisayarlar, fitness center, üyelikler, sinema biletleri ve yaz festivalleri girişleri için indirim oranları sunuyorsa bu avantajdan faydalanın. Kurum içi ağı kontrol edin veya insan kaynakları müdürü ile görüşün.
Harcamalarınızı takip edin

                                    
                                    
                                    İnsanların birçoğu ne harcadıklarını takip etmezler ve harcamaları bütçelerini geçene kadar anlamazlar. Ne harcadığınızı takip etmek için aylık olarak ulaşım, gıda, eğlence vb. gibi şeyler için harcayacağınız parayı zarfa koyun. Bu ihtiyacınız olmayan şeyleri almanızı engeller ve geri kalan kısım tasarruf olarak kalır.
Harcamalarınızı takip edin İnsanların birçoğu ne harcadıklarını takip etmezler ve harcamaları bütçelerini geçene kadar anlamazlar. Ne harcadığınızı takip etmek için aylık olarak ulaşım, gıda, eğlence vb. gibi şeyler için harcayacağınız parayı zarfa koyun. Bu ihtiyacınız olmayan şeyleri almanızı engeller ve geri kalan kısım tasarruf olarak kalır.
Faturaları biriktirin

                                    
                                    
                                    Bütçe hazırlamanın etkili bir yollarından biri de faturalardır. Ay boyunca size yapmış olduğunuz harcamaları gösteren bir çizelge bir sonraki ay için ne yapıp ne yapmayacağınız konusunda size fikir verecektir.
Faturaları biriktirin Bütçe hazırlamanın etkili bir yollarından biri de faturalardır. Ay boyunca size yapmış olduğunuz harcamaları gösteren bir çizelge bir sonraki ay için ne yapıp ne yapmayacağınız konusunda size fikir verecektir.
Kredi kartı 

                                    
                                    
                                    Kredi kartlarınızı tutumlu bir şekilde kullanın. Kredi kartı alımlarınızı sınırlandırmaya çalışın.
Kredi kartı Kredi kartlarınızı tutumlu bir şekilde kullanın. Kredi kartı alımlarınızı sınırlandırmaya çalışın.
Pahalı şeylerden uzak duruyoruz!

                                    
                                    
                                    Pahalı şeyler almamaya çalışın. Almaya karar verdiğiniz her pahalı şeyi en az 24 saat düşünün. Bu prensiple hareket ederseniz plansız satın almalarla ilgili daha az pişmanlık yaşarsınız ve kriz durumları için daha çok paranız olur.
Pahalı şeylerden uzak duruyoruz! Pahalı şeyler almamaya çalışın. Almaya karar verdiğiniz her pahalı şeyi en az 24 saat düşünün. Bu prensiple hareket ederseniz plansız satın almalarla ilgili daha az pişmanlık yaşarsınız ve kriz durumları için daha çok paranız olur.
Harcamalarınızı takip edin

                                    
                                    
                                    Harcamalarınızı takip edin. Neler aldığınızı gözden geçirmek için her ay en az bir kere kredi kartınızı, vadesiz hesabınızı ve diğer kayıtlarınızı kontrol edin.
Harcamalarınızı takip edin Harcamalarınızı takip edin. Neler aldığınızı gözden geçirmek için her ay en az bir kere kredi kartınızı, vadesiz hesabınızı ve diğer kayıtlarınızı kontrol edin.
Birikime bozuk paralarla başlayın

                                    
                                    Tasarrufun en önemli unsurlarından biri az fakat sürekli birikimdir. Öncelikle açılması zor bir kumbara alarak başlayabiliriz tasarruf etmeye. Bütçemizi sarsmadan her gün kafamızda belirlediğimiz miktarı kumbaraya atmayla başlıyoruz.
Birikime bozuk paralarla başlayın Tasarrufun en önemli unsurlarından biri az fakat sürekli birikimdir. Öncelikle açılması zor bir kumbara alarak başlayabiliriz tasarruf etmeye. Bütçemizi sarsmadan her gün kafamızda belirlediğimiz miktarı kumbaraya atmayla başlıyoruz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >