ABD Başkanı Trump, İngiltere'de hangi isme destek veriyor?

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Theresa May, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinde parlamentoyu üç kez ikna etmeye çalışmasına rağmen başarılı olamadığı için 7 Haziran'da istifa edeceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump da yarın başlayacağı İngiltere ziyareti öncesi İngiliz Sun gazetesine yaptığı açıklamada, eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti'ye mükemmel bir lider olacağını düşündüğünü belirtti.

Trump'ın ziyareti öncesi İngiltere iç siyaseti ile ilgili yorumlarda bulunması "diplomatik teamüllere aykırı" bulunarak eleştirildi. Avam Kamarası'nın gündemini belirlemeden sorumlu bakan Mel Stride, Trump'ın fikirlerinin sadece kendisini bağladığını ve İngiltere'nin yeni başbakanının Trump tarafından seçilmeyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, yarın başlayacağı İngiltere temasları öncesi İngiliz Sun gazetesine yaptığı açıklama yaparak istifa eden İngiltere Başbakan'ı Theresa May'in yerine geçmesi muhtemel isimlerden kimleri desteklediğini belirtti.

Trump, koyu Brexit taraftarı olan Dışişleri eski Bakanı Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti'ye mükemmel bir lider olacağını düşündüğünü söyledi.

Trump,"Farklı oyuncuları tanıyorum ama bence Boris çok iyi bir iş çıkarır. Onun mükemmel olacağını düşünüyorum. Onu beğeniyorum, her zaman beğendim" dedi ve Johnson'ı "çok iyi ve yetenekli" biri olarak tanımladı.

Trump, liderlik yarışının adaylarından olan Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt için de "Evet, onu da beğeniyorum" dedi.

Trump, adaylar arasında olan İngiltere Çevre Bakanı Michael Gove'un kendisini İran konusunda eleştirmesini ise doğru bulmadığını söyledi.

ABD Başkanı, İngiltere'de Muhafazakar Parti ve başbakanlık yarışının diğer adaylarının da kendisinden destek istediğini belirterek "Herkese yardım edebilirim" dedi. Trump kendisinden destek isteyen adayların ismini açıklamayı ise reddetti.

Boris Johnson Trump'ın açıklamalarına yanıt vermedi

Boris Johnson'dan ise Trump'ın desteğine bir yanıt gelmedi.Johnson geçmişte Trump'ın Müslüman ülke vatandaşlarının ABD'ye girmesini yasaklaması gibi bazı kararlarını eleştirmişti; ancak geçen yıl Nisan ayında Trump'ın İngiltere ziyaretinin kesinleşmesini "muhteşem haber" olarak yorumlamış ve daha sonra yaptığı bir açıklamada İngiltere'yi eğer Trump yönetseydi, Brexit müzakerelerinin daha iyi ilerleyeceğini savunmuştu.

Trump'ın İngiltere'ye dair açıklamaları tepki çekti

Trump'ın ziyaret öncesi İngiltere iç siyaseti ile ilgili yorumlarda bulunması "diplomatik teamüllere aykırı" bulunarak eleştirildi.

Mel Stride
Mel Stride

Avam Kamarası'nın gündemini belirlemeden sorumlu bakan Mel Stride, Trump'ın fikirlerinin sadece kendisini bağladığını ve İngiltere'nin yeni başbakanının Trump tarafından seçilmeyeceğini söyledi.

Trump, geçen yıl İngiltere'de protestoyla karşılanmıştı

ABD Başkanı Donald Trump’ın ve eşi Melania Trump, geçtiğimiz yıl İngiltere Başbakanı Theresa May ve Kraliçe 2. Elizabeth ile görüşmek üzere İngiltere’ye gitmişti. Trump'ın İngiltere'ye yaptığı ilk ziyaret, başkent Londra'da protesto edilmişti.

Trump, İngiltere'de protestolarla karşılanmıştı.
Trump, İngiltere'de protestolarla karşılanmıştı.

Eylemlerde Trump'ın helikopterinin inişe geçtiğinin görülmesiyle protestocular, tel örgüye giderek, tepkilerini arttırmıştı.

Muhafazakar Parti'de Başbakanlık görevi için ismi öne çıkan adaylar şöyle:

Boris Johnson

Johson, Brexit'in önde gelen savunucularından birisi. 54 yaşındaki politikacı May'in Brexit'i gerçekleştirmek için ortaya koyduğu çabayı yeterli bulmayarak 2018 yılında bakanlık görevinden istifa etmişti.

Boris Johnson, linç edilerek öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu.

Dominic Raab

Başbakanlık için adı geçen isimlerden biri de Brexit eski Bakanı Dominic Raab. Bazı sosyal medya kullanıcıları şimdiden "Raab için hazırız." diyerek kampanya başlattı.

Partinin başına geçmesi için de en kuvvetli ikinci aday olan Raab, Theressa May'in Brexit planındaki Kuzey İrlanda ile ilgili kısımların İngiltere'nin bütünlüğüne "gerçek bir tehdit" olabileceğini söyleyerek Kasım 2018'de istifa etti.

Oxford ve Cambridge Üniversiteleri'nde hukuk eğitimi alan Raab, Brexit'in son tarihi olan 29 Mart süresini uzatmamak adına AB ile anlaşmaya varılmadan da Birlik'ten çıkılmasına yeşil ışık yakmıştı.

Michael Gove

İskoçya'nın Edinburg şehrinde doğan 51 yaşındaki Çevre Bakanı Michael Gove 2016 yılında May'in partinin başına geçtiği seçimlere girerek üçüncü olmuştu.

Köşe yazarı da olan Gove, kamuoyuna 2016 yılında Brexit çağrısı yapan ilk politikacılardandı. Gove anlaşmaya varmadan AB'yi terk etme fikrine ise "kampanyamızda halka anlaşmasız bir Brexit vaat etmemiştik" diyerek karşı çıktı.

Jeremy Hunt

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da parti başkanlığı ve başbakanlık yarışında adı geçen isimlerden 52 yaşındaki siyasetçi Hunt 2012 Londra Olimpiyatları'nın organizasyonu sırasındaki başarısıyla ülke çapında bilinirlik kazandı.

Hunt 2016'daki Brexit referandumunda İngiltere'nin AB'de kalmasını savundu; ancak 2017 yılında Avrupa Komisyonu'nun "kibirini" bahane göstererek fikrini değiştirdiğini söyledi.

Ne olmuştu?

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Theresa May 7 Haziran'da istifa edeceğini açıklamıştı. May, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma süreci (Brexit) planı konusunda parlamentoyu üç kez ikna etmeye çalışmasına rağmen bunu başaramadığı için istifa ettiğini belirtmişti.

Muhafazakar Parti'nin yeni liderini Temmuz ayı sonuna kadar seçmesi bekleniyor. Partinin yeni lideri İngiltere'nin de yeni başbakanı olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >