ABD Başkanı Trump’tan Türkiye’ye küstah tehdit

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Trump, Suriye’den çekilme takvimiyle ilgili yönetiminden gelen farklı açıklamaların olduğu bir dönemde Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Eğer Türkiye PKK/YPG'yi vurursa, ekonomik yönden mahvederiz. 20 millik güvenli bölge kuracağız.” ifadelerini kullandı. Trump’ın küstah tehdidine yanıt Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den çekilme takvimiyle ilgili yönetiminden gelen farklı açıklamaların olduğu bir dönemde Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna operasyon hazırlığına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı.

Trump, Suriye’den çekilme sürecinde, Kürt gruplara yönelik bir saldırı düzenlemesi halinde Türkiye’yi ekonomik açıdan mahvetmekle tehdit etti. Trump’ın ABD saatiyle Pazar akşam saatlerinde paylaştığı mesajına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yanıtı sert oldu.

Trump , Twitter mesajlarında şu ifadeleri kullandı:

  • “Suriye’den çok gecikmiş geri çekilmemize başlarken, DAEŞ’in hilafetinin kalıntılarını sert biçimde birçok açıdan vuruyoruz. Yeniden toparlanmaları durumunda da yakındaki üsten yeniden saldıracağız. Kürtleri vurmaları durumunda da Türkiye’yi ekonomik açıdan yıkıma uğratacağız.
  • 20 millik (32 km) bir güvenli bölge olacak. Aynı şekilde Kürtlerin de Türkiye’yi provoke etmelerini istemiyoruz. Amerika’nın Suriye’de DAEŞ’i ortadan kaldırma politikasınden en büyük fayda sağlayanlar Rusya, İran ve Suriye oldu. Biz de yarar sağladık ama birliklerimizi eve döndürmenin zamanı geldi. Sonu gelmeyen savaşları durdurun!”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan Trump’a sert yanıt

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medyadan yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Twitter hesabından Trump'ın tepki çeken paylaşımına yanıt veren Kalın, "Sayın Donald Trump, Kürtleri ABD'nin terör listesindeki PKK ve onun Suriye kolu PYD/YPG ile eş tutmak ölümcül bir hata. Türkiye teröristlerle mücadele diyor Kürtlerle değil. Kürtleri ve diğer Suriyelileri terör tehdidine karşı koruyacağız." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ‘YPG konusundaki tavrımız net’ demişti. Bolton'a 2 kırmızı dosya verdiğini söyleyen Kalın, dosyalardan birinin YPG/PYD'nin Suriye'de işlediği suçlar ve insan hakları ihlalleriyle ilgili olduğunu belirtmişti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ‘YPG konusundaki tavrımız net’ demişti. Bolton'a 2 kırmızı dosya verdiğini söyleyen Kalın, dosyalardan birinin YPG/PYD'nin Suriye'de işlediği suçlar ve insan hakları ihlalleriyle ilgili olduğunu belirtmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Sayın Donald Trump, teröristler ortağınız ve müttefikiniz olamaz. Türkiye ABD'den stratejik ortaklık yükümlülüklerini yerine getirmesini ve bunun terör propagandası ile gölgelenmemesini bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin düşmanı değil, hamisidir”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarına yanıt verdi.

Altun şu ifadeleri kullandı:

  • "Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin düşmanı değil, hamisidir. Türkiye’nin Kürtlerle hiçbir sorunu yoktur. Bizim meselemiz PKK terör örgütüyle ve onun Suriye’deki uzantılarıyladır. PYD ve YPG bir terör örgütüdür. Türkiye terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir"

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >