ABD, Suriye'den çekilme kararını konuşuyor

ABD savunmasına ait araçların yanında nöbet tutan YPG'li teröristler.
ABD savunmasına ait araçların yanında nöbet tutan YPG'li teröristler.

Suriye'den tüm ABD askerlerinin çekileceğini açıklayan Başkan Trump'ın aldığı kararın yankıları sürüyor. DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararına katılmadığını gerekçe göstererek görevinden ayrıldı.

Terör örgütü DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün istifa ettiği açıklandı.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi McGurk'ün, bağlı olduğu ABD Dışişleri Bakanlığındaki görevinden ayrıldığı belirtildi.

DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi McGurk'ın önümüzdeki Şubat ayında görev süresinin biteceği biliniyordu.
DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi McGurk'ın önümüzdeki Şubat ayında görev süresinin biteceği biliniyordu.

İstifa mektubu Dışişleri'nde

McGurk'ün, kısa süre önce bakanlıkta yapılan bir toplantıda, "Suriye'den ayrılmanın mantıksız olacağını" söylediği ifade edilirken, Özel Temsilcinin, Trump'ın Suriye'den çekilme kararına katılmadığı gerekçesiyle istifa mektubunu Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya verdiği kaydedildi.

İstifa mektubunda, DEAŞ'ın bölgede hala aktif olduğunu ve terör örgütünün henüz tam olarak yenilmediğini ileri süren McGurk, çekilme kararının örgüte tekrar yayılması için alan sağlayabileceğini savundu.

McGurk, eski Başkan Barack Obama tarafından DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi olarak atanmış, YPG/PKK'nın komutanlarıyla verdiği pozlar ve yaptığı açıklamalarla Türkiye'de zaman zaman tepkilere sebep olmuştu.

ABD Başkanı Trump, Suriye'den çekileceklerini geçtiğimiz salı günü duyurmuştu.
ABD Başkanı Trump, Suriye'den çekileceklerini geçtiğimiz salı günü duyurmuştu.

Trump'tan cevap gecikmedi: İlgi çekmeye çalışıyor

ABD Başkanı Donald Trump, terör örgütü DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün istifasına atıfta bulunarak, kendisini tanımadığını ve görev süresinin bitmesine yakın bir zamanda istifa ederek ilgi çekmeye çalıştığını belirtti.

Trump, Twitter'dan, ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesi kararı kapsamında görevinden istifa eden McGurk'e ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Medya şovmeni"

ABD Başkanı açıklamasında, "Başkan Obama tarafından 2015'te atanan Brett McGurk'ü tanımıyorum. Şubatta görevinden ayrılıyordu ama şimdi istifa etti. Medya şovmeni? Yalan medya, hiçbir anlamı olmayan bu olayı büyütüyor." ifadelerini kullandı.

Trump, Suriye'den çekilme kararına gelen eleştirilere de tepki göstererek, şunları kaydetti:

  • "Eğer Başkan Donald Trump yerine başka bir başkan Suriye'de DEAŞ'ın büyük bir kısmının yok edilmesinden sonra askerlerimizi sağlıklı ve mutlu bir şekilde eve getireceğini açıklasaydı, Amerika'nın en popüler kahramanı olurdu. Ama yalan medya bana gelince sert vuruyor. Çılgınlık."

"Ona bir şans vermiştim"

Ayrıca, karara ilişkin görevinden istifa eden ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'e de değinen Trump, "Başkan Obama, Jim Mattis'i utanç verici bir şekilde kovduğunda ona ikinci bir şans verdim. Bazıları yapmamamı söylemişti ama yapmam gerektiğine inanmıştım. İlginç bir ilişki ama hiç sahip olmadığı kaynakları da verdim. Müttefikler önemlidir ama Amerika'yı suistimal edince değil." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'den çekilme Washington'da krize neden oldu

Trump yönetiminin salı günü Suriye'deki ABD askerlerini ve diplomatlarını çekeceğini duyurması Washington'da büyük tartışmalara yol açtı.

Bu tartışmalar sırasında uzun zamandır görevden ayrılacağı iddia edilen Savunma Bakanı Jim Mattis ve Trump'ın terör örgütü DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk istifa etti.

Savunma Bakanı Jim Mattis, görevinden istifa etmişti.
Savunma Bakanı Jim Mattis, görevinden istifa etmişti.

Trump, daha önce de Twitter'dan, "Suriye'den çekilmek bir sürpriz değil. Yıllardır bu konuda kampanya yürütüyorum ve altı ay önce çıkmak istediğimde bir süre daha kalmayı kabul ettim. Rusya, İran, Suriye ve diğerleri, DEAŞ'ın yerel düşmanlarıdır. Biz onların işini yapıyoruz. Eve gelme ve tekrar inşa etme zamanı." paylaşımında bulunmuştu.

Eski Başkan adayından Trump'a destek

ABD eski Başkan adayı ve kongre üyesi Ron Paul, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de bulunan Amerikan askerlerini çekme kararını destekleyerek, "fantastik" olarak değerlendirdi.

Paul, CNN’de yayımlanan “Smerconish” isimli programa yaptığı açıklamada, Başkan Trump’ın Suriye kararını, “Kampanyasında söylemişti. Kötü bir savaş olduğu üzerinde durmuştu. Çıkmak istiyordu. Bence çok iyi gidiyor. Bence doğru bir karar verdi. Prensiplerini kişisel ön yargılarının önüne çıkaran insanları seviyorum ve bunun iyi bir davranış olduğunu düşünüyorum” dedi.

ABD eski Başkan adayı ve kongre üyesi Ron Paul, Başkan Trump'a destek verdi.
ABD eski Başkan adayı ve kongre üyesi Ron Paul, Başkan Trump'a destek verdi.

“Başkanın zamanlaması daha iyi olabilirdi”

Paul, Trump’ın aldığı kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefonla konuşmasından sonra alınmasına ise, “Bunu iç politika için kullanıyorlar. Ancak başkanın zamanlaması daha iyi olabilirdi. Diplomatik olarak doğru şeyi yaparken bile kötü bir iş yaptığınız düşünülebilir” ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >