ABD'de savcı Mueller’ın 'Trump raporu' açıklandı

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD'de özel yetkili savcı Mueller’ın 2016'daki Amerikan başkanlık seçimlerine Rus müdahalesini inceleyen 448 sayfalık soruşturma raporu kamuoyuna açıklandı. ABD'de 2020 başkanlık seçimine giden yolda bundan sonrasında yaşanacak olası gelişmeleri derledik.

ABD'de özel yetkili savcı Robert Mueller’ın Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine yönelik 22 ay süren soruşturmanın ardından hazırladığı 448 sayfalık rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

Mueller soruşturmada Trump’ın seçim kampanyası ekibinin Rusya'yla bir komploya karıştığına ilişkin delil bulamadı; ancak Trump’ın adaleti engelleme suçunu işleyip işlemediği konusunda bir sonuca varmadı.

ABD Adalet Bakanı William Barr'ın Muller davasında ABD Başkanı Donald Trump'ın aleyhine bir delilin elde edilmediğine dair yaptığı ön açıklama sonrası, Başkan Donald Trump fenomen dizi Game of Thrones'a (Taht Oyunları) atıfta bulunarak, 'Oyun Bitti' yazılı bir görsel paylaştı.

Robert Mueller
Robert Mueller

Adalet Bakanı Barr, rapordaki bulguları Kongre'de paylaşmıştı

ABD Adalet Bakanı William Barr, Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili Savcı Robert Mueller’ın bakanlığa sunduğu raporu incelemesini bitirerek rapordaki ana bulguları Kongre'deki yetkililerle paylaşmıştı.

ABD Adalet Bakanı Barr, Kongre üyelerine Rusya soruşturması raporuna ilişkin gönderdiği 4 sayfalık bilgilendirme metninde ABD Başkanı Donald Trump veya başkanlık seçimleri kampanyasında görevli herhangi bir kimsenin seçimle ilgili olarak Rusya ile iş birliği yaptığının tespit edilmediğini bildirmişti.

ABD Adalet Bakanı William Barr
ABD Adalet Bakanı William Barr

ABD Başkanı Donald Trump’ı seçildiğinden bu yana zorda bırakan Rusya soruşturması sonrası yaşanacak olası gelişmeleri derledik.

2020 ABD Başkanlık seçimleri

Trump çok sayıda Cumhuriyetçi'nin FBI’ın kendisini görevden etme çabası olarak gördüğü Mueller soruşturmasını seçim kampanyasında kullanmaya çalışabilir. Soruşturmayı demokratik olarak seçilmiş bir başkanı görevden alma amacını taşıyan bir cadı avı olarak nitelemesi seçmenlerinin kendisini ikinci dönem için de destek vermesi konusunda etkili olabilir.

  • Anketlere göre seçmenler Rusya soruşturmasından ziyade ekonomi ile ilgili konularla ilgileniyor. Bu durum özellikle ılımlı seçmenin egemen olduğu ve mücadelenin çetin geçtiği bazı bölgelerde rapor vesilesiyle siyasi avantaj peşinde olan Demokrat aday adaylarını da zorda bırakabilir.

New York Güney Bölgesi Savcılığı

New York Güney Bölgesi’ndeki federal savcılar, Trump’ın ilişkisinin olduğu iddia edilen kadınlara yapılan ödemeler sebebiyle 3 yıl hapis cezası ile karşı karşıya olan Trump’ın eski şahsi avukatı Michael Cohen’e göre, Trump’ın şirket uygulamaları ve finans işlerine yönelik inceleme yürütüyor.

Savcıların Mueller’a kıyasla daha geniş bir soruşturma serbestisi bulunuyor ve bu savcılar kendisinden bağımsız olarak hareket ediyor. O nedenle New York’taki federal savcılar tarafından hazırlanacak yeni iddianameler Mueller raporunu gölgede bırakabilir.

Trump için azil süreci başlar mı?

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar'ın Trump’ın azledilmesine yönelik süreci başlatmaları ihtimali Adalet Bakanı William Barr’ın Mueller’ın Rusya ile bir gizli anlaşmaya ilişkin delil bulunmadığını açıklamasının ardından azalmıştı; ancak Mueller’ın raporunda ortaya çıkan yeni ayrıntılar ABD siyasi tarihinde sadece 3 kez başlatılmış olan azledilme sürecinin başlatılmasına yönelik tartışmayı alevlendirebilir.

Redaksiyon tepkisi

Çok sayıda Demokrat Mueller raporunun tamamının redakte edilmeden açıklanmasını talep ediyor. Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu raporun tamamının redakte edilmemiş halinin açıklanması için celpname çıkarabilir.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Rusya soruşturmasının raporunu bizzat raporu hazırlayan özel yetkili savcı Robert Mueller’ın kendisinden dinlemek üzere ifadeye çağırmak için harekete geçti.

Adalet Bakanı William Barr Mueller’ın ifade vermesinin sorun teşkil etmeyeceği mesajını verdi. William Barr 2 Mayıs’ta Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda ifade verecek. Demokratlar'ın bu oturumda Mueller’ın bulguları üzerine gideceği, Cumhuriyetçiler'in de muhtemelen Mueller raporu bulgularının Trump’ı akladığını söyleyerek Başkan’ı savunması bekleniyor.

Kongre’deki diğer soruşturmalar

Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu Senato İstihbarat Komisyonu, Rusya’nın 2016 seçimlerindeki rolüne ilişkin kendi derinlikli soruşturmasının bulgularını henüz açıklamış değil. Bu bulgular bu yıl sonuna doğru açıklanabilir.

Bu sırada Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Demokratlar burada çoğunlukta olduğu için kendi soruşturmasını hızlandırıyor. Temsilciler Meclisi’nin İstihbarat, Dışişleri ve Denetim Komisyonları Trump’ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmelere ilişkin belgeleri talep ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >