ABD'den Suudi Arabistan'a çağrı: Durdurun!

ABD Dışişleri Bakanlığı Suudi Arabistan hakkında yeni bir açıklama yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Suudi Arabistan hakkında yeni bir açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon ve İran destekli Husiler'e 2015'ten bu yana Yemen'de devam eden savaşı sonlandırmak için masaya oturma çağrısı yapıldı

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yemen'de devam eden savaşın derhal durdurulması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada Husiler'in Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönelik füze ve insansız hava araçlarıyla yapılan saldırılara son vermesi, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun ise hava operasyonlarını durdurması çağrısı yapıldı.

ABD Dışişleri'nin açıklamasında Yemen'deki savaşı bitirmek adına barış görüşmeleri yapmak için uygun bir iklimin oluştuğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "Şimdi iki taraf adına da masaya gelme zamanı" ifadeleri kullanıldı.

Yemen'de ne oluyor?

Yemen 3 yıldır iç savaş pençesinde ayakta kalmaya çalışıyor.
Yemen 3 yıldır iç savaş pençesinde ayakta kalmaya çalışıyor.

Yemen'de 2015 yılında başlayan savaşta ülkedeki pek çok silahlı grup savaşıyor. Tahran destekli Şii örgüt Husiler ülkenin batısını kontrol altında bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon Husilerle savaşıyor.

Hadi Husilere müdahale çağrısı yapmıştı

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi
Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi

Husiler, 21 Mart'ta ülkenin orta kesiminde yer alan Taiz kentini kuşattıktan sonra bölgedeki uluslararası havalimanını çatışmadan ele geçirdi.

  • Husiler ve Salih yanlısı güçler, 25 Mart'ta Lahic kentindeki stratejik öneme sahip el-Aned Hava Üssü'nü ele geçirdikten sonra Cumhurbaşkanı

    Abdurabbu Mansur Hadi'nin bulunduğu güneydeki Aden vilayetine doğru ilerlemeye başladılar.

Husilerin Aden'e ilerleyişi üzerine bu kentteki konutundan ayrılarak 25 Mart'ta Umman'a oradan da Suudi Arabistan'a giden Yemen Cumhurbaşkanı

Abdurabbu Mansur Hadi, hem BMGK hem de Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istedi.

Suudi Arabistan öncülüğünde koalisyon kuruldu

Kararlılık Fırtınası adlı hava harekâtı ile Husilere yönelik saldırıları düzenleniyordu.
Kararlılık Fırtınası adlı hava harekâtı ile Husilere yönelik saldırıları düzenleniyordu.

Hadi'nin çağrısı üzerine 26 Mart 2015'te Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyon, "Kararlılık Fırtınası" adı altında Husiler ve Salih yanlısı güçlere karşı hava harekâtı başlattığını duyurdu.

Koalisyon güçleri, 27 Mart'ta Yemen hava sahası ve uluslararası kara sularında kontrolü sağladığını duyurdu.

Husilerin ilerleyişinin önüne geçmek ve meşru hükümete destek vermek üzere Taiz'de 17 Nisan 2015'te oluşturulan Halk Direniş Güçleri (HDG) ise Husiler ve Salih yanlısı güçlere karşı mücadele vermeye başladı.

Koalisyon güçleri ise "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekâtının 21 Nisan'da sona erdi. Ancak Suudi Arabistan ve BAE'ye ait uçaklar zaman zaman Yemen'e hava saldırısı düzenliyor.


  • Dün de ABD Savunma Bakanlığı benzer yönde bir açıklama yaparak, Yemen'de kısa süre içerisinde ateşkesin sağlanması gerektiğini vurgulamıştı.

Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında büyük bir uluslararası baskıyla karşılaşan Suudi Arabistan, Yemen'de devam eden savaş nedeniyle de eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Kaşıkçı cinayetinin ardından ABD'nin Yemen savaşındaki pozisyonunu değiştirmek zorunda kalabileceği yorumları yapılmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / WWW.HABERTURK.COM