ABD'den 'tehlikeli uçuş'

ABD menşeli Boeing 737 Max dünyanın gündeminden düşmüyor.
ABD menşeli Boeing 737 Max dünyanın gündeminden düşmüyor.

Etiyopya'da 157 kişiye mezar olan uçak kazasının ardından güvenlik endişesiyle gündeme gelen Boeing 737 Max 8'in uçuşu, Avrupa ve Asya ülkelerinde 'güvenlik' nedeniyle askıya alındı. ABD menşeli Boeing firmasının ürettiği 737 Max 8 tipi yolcu uçağına 'güvenli' diyerek uçuşuna izin veren ülke ise ABD oldu.

ABD menşeli Boeing firmasının ürettiği 737 Max 8 tipi yolcu uçaklarının son 5 ayda iki büyük kazaya karışması, bu uçakların güvenliğine dair tartışmaları beraberinde getirdi. Birçok havayolu şirketi, filosunda yer alan uçakların uçuşunu askıya aldığını açıklarken, ABD henüz bir adım atmadı.

  • Yüzlerce yolcunun hayatını kaybettiği ölümcül kazaların ardından filosunda bu modeli barındıran ülkeler birbiri peşi sıra bu uçakları kullanımdan çektiğini açıkladı.

Avrupa ve Asya ülkeleri uçakları 'indirdi'

Haftasonu Etiyopya Havayolları’na ait uçağın düşmesi sonucu 157 kişi hayatını kaybetti. Kazanın ardından Çin, Malezya, Endonezya, Singapur ve Avustralya, Arjantin, Etiyopya, Umman, Moğolistan, Fas, Cayman Adaları Boeing 737 Max 8 tipi uçakların uçuşlarını ya durdurdu ya da askıya aldı.

Boeing 737 Max
Boeing 737 Max

Boeing 737 Max 8'i yasaklayan son ülkeler Türkiye, Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda İngiltere ve İrlanda oldu.

Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), Avrupa Birliği genelinde Boeing 737 Max 8 ile gerçekleştirilen tüm operasyonları yasakladı. Ayrıca Brezilya, Hindistan ve Meksika'da bazı hava yolu firmaları filolarında bulunan B737 Max 8 tipi uçaklarını seferden çektiklerini duyurdu.

Yine Kuzey Avrupa ülkesi Norveç, filosunun yüzde 10'unu oluşturan 737 Max 8 uçaklarını seferlerden çektiğini bildirdi.

Boeing 737 Max
Boeing 737 Max

ABD 'güvenli' dedi

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >