ABD'nin şu anda dünyada bombaladığı 7 ülke

ABD kara, hava ve deniz kuvvetleriyle dünyanın 7 ülkesini bombalıyor ve bu ülkeler içerisinde kardeş ülkemiz de var.

ABD, an itibariyle dünyada 7 ülkeyi bombalıyor. Bu 7 ülkenin tamamı da Müslüman ülkelerden oluşuyor. ABD'nin kara, hava ve deniz kuvvetleriyle bombalamalarda bulunduğu 7 ülke Libya, Afganistan ve Somali üçgeninde.


Afganistan

                                    
                                    
                                    ABD'ye yapılan 11 Eylül terör saldırısı bir çokları tarafından dünyada bir dönüm noktası olarak görülüyor. Saldırıdan hemen sonra George Bush yönetimindeki ABD Afganistan'ı işgal etti. 2001 yılında işgal edilen Afganistan'da ABD ve NATO güçleri 15 yıldır Taliban'la mücadele ediyor. Hala bu savaş kazanılmış değil. Afganistan, ABD tarihine en uzun süreli savaş olarak girdi.
Afganistan ABD'ye yapılan 11 Eylül terör saldırısı bir çokları tarafından dünyada bir dönüm noktası olarak görülüyor. Saldırıdan hemen sonra George Bush yönetimindeki ABD Afganistan'ı işgal etti. 2001 yılında işgal edilen Afganistan'da ABD ve NATO güçleri 15 yıldır Taliban'la mücadele ediyor. Hala bu savaş kazanılmış değil. Afganistan, ABD tarihine en uzun süreli savaş olarak girdi.
Pakistan 

                                    
                                    ABD'nin bombaladığı ülkelerden biri de Türkiye'nin 'kardeş ülkesi' Pakistan. ABD doğrudan Pakistan'ı işgal etmemiş olsa da Pakistan-Afganistan sınırında, Pakistan sınırları içerisinde kalan sınır bölgesinde saklanan El Kaide ve Taliban güçleri zaman zaman bombalanıyor.
Pakistan ABD'nin bombaladığı ülkelerden biri de Türkiye'nin 'kardeş ülkesi' Pakistan. ABD doğrudan Pakistan'ı işgal etmemiş olsa da Pakistan-Afganistan sınırında, Pakistan sınırları içerisinde kalan sınır bölgesinde saklanan El Kaide ve Taliban güçleri zaman zaman bombalanıyor.
Yemen

                                    
                                    
                                    Yemen de ABD'nin hava saldırılarından nasibini alan ülkelerden. Oldukça karmaşık bir durumun söz konusu olduğu ülkede güneydeki Şafi koluna bağlı Sünniler ile kuzeyde başkent Sana'nın da içinde olduğu bölgede Şia'nın Zeydi koluna bağlı gruplar çok etkili. Osmanlı egemenliğini de kabul etmeyen Zeydilerle yarım asra yakın süren sorun çözülememişti. Bugünlerde Suudi Arabistan'ın başını çektiği koalisyon güçleri ülkede İran'a yakın olduğu bilinen Husileri bombalıyor. ABD de terör örgütü El Kaide'nin Yemen'deki oluşumuna zaman zaman bomba yağdırıyor. Uzun zamandır hava saldırılarının hedefi olan Yemen'de adeta bir insani trajedi yaşanıyor. Suudilerin hava saldırılarında zaman zaman siviller de yaşamını yitiriyor.
Yemen Yemen de ABD'nin hava saldırılarından nasibini alan ülkelerden. Oldukça karmaşık bir durumun söz konusu olduğu ülkede güneydeki Şafi koluna bağlı Sünniler ile kuzeyde başkent Sana'nın da içinde olduğu bölgede Şia'nın Zeydi koluna bağlı gruplar çok etkili. Osmanlı egemenliğini de kabul etmeyen Zeydilerle yarım asra yakın süren sorun çözülememişti. Bugünlerde Suudi Arabistan'ın başını çektiği koalisyon güçleri ülkede İran'a yakın olduğu bilinen Husileri bombalıyor. ABD de terör örgütü El Kaide'nin Yemen'deki oluşumuna zaman zaman bomba yağdırıyor. Uzun zamandır hava saldırılarının hedefi olan Yemen'de adeta bir insani trajedi yaşanıyor. Suudilerin hava saldırılarında zaman zaman siviller de yaşamını yitiriyor.
Irak

                                    
                                    
                                    Irak'ın 2003 yılında işgal edilmesi Ortadoğu'da 10 yılı aşkındır yaşanan kaosun nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Irak işgaliyle birlikte ülke çalkantılı bir sürece girerken, bu durum DAEŞ gibi terör örgütlerinin doğuşuna da zemin hazırladı. ABD Obama'nın iktidara gelmesinin ardından askerlerini Irak'tan çekti. Ancak Daeş'in ortaya çıkmasıyla birlikte yeniden Irak bombalanmaya başlandı.
Irak Irak'ın 2003 yılında işgal edilmesi Ortadoğu'da 10 yılı aşkındır yaşanan kaosun nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Irak işgaliyle birlikte ülke çalkantılı bir sürece girerken, bu durum DAEŞ gibi terör örgütlerinin doğuşuna da zemin hazırladı. ABD Obama'nın iktidara gelmesinin ardından askerlerini Irak'tan çekti. Ancak Daeş'in ortaya çıkmasıyla birlikte yeniden Irak bombalanmaya başlandı.
Suriye

                                    
                                    
                                    Suriye sadece ABD değil Rusya tarafından da bombalanıyor. ABD terör örgütü DAEŞ hedeflerini vururken, Rusya muhalifleri hedef alıyor.
Suriye Suriye sadece ABD değil Rusya tarafından da bombalanıyor. ABD terör örgütü DAEŞ hedeflerini vururken, Rusya muhalifleri hedef alıyor.
Libya

                                    
                                    
                                    Libya, Muammer Kaddafi'nin devrilmesi sırasında Fransa'nın öncülüğünde bombalanmaya başlandı. Kaddafi'den sonra huzur bulamayan Libya'da oluşan boşluğu değerlendiren DAEŞ bir çok bölgeyi kontrolüne geçirdi. ABD, DAEŞ'in Libya'daki hedeflerini de (daha çok havadan olmak üzere) vuruyor.
Libya Libya, Muammer Kaddafi'nin devrilmesi sırasında Fransa'nın öncülüğünde bombalanmaya başlandı. Kaddafi'den sonra huzur bulamayan Libya'da oluşan boşluğu değerlendiren DAEŞ bir çok bölgeyi kontrolüne geçirdi. ABD, DAEŞ'in Libya'daki hedeflerini de (daha çok havadan olmak üzere) vuruyor.
Somali

                                    
                                    2012 yılında El Kaide'ye bağlılığını ilan eden Eş Şebab Somali'de şeriat isteyen ve bu yüzden hükümetle savaşan bir örgüt. Bir çok ülke tarafından terör listesine alındı. Türkiye'nin Somali'deki büyükelçiliğine de daha önce saldıran örgütün Somali'deki hedefleri zaman zaman ABD tarafından bombalanıyor.
Somali 2012 yılında El Kaide'ye bağlılığını ilan eden Eş Şebab Somali'de şeriat isteyen ve bu yüzden hükümetle savaşan bir örgüt. Bir çok ülke tarafından terör listesine alındı. Türkiye'nin Somali'deki büyükelçiliğine de daha önce saldıran örgütün Somali'deki hedefleri zaman zaman ABD tarafından bombalanıyor.
ABD'nin bombaladığı 7 ülkenin dünya haritasında yeri

                                    
                                    Kaynak: euronews
ABD'nin bombaladığı 7 ülkenin dünya haritasında yeri Kaynak: euronews
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >