Almanya, Fransa, İspanya ve İngiltere'den Venezuela açıklaması

 Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro

Almanya, İspanya, Fransa ve İngiltere’den Venezuela’ya ilişkin açıklama geldi. 4 ülke Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya ültimatom vererek 8 gün içinde seçim çağrısı yapmasını, aksi takdirde kendisini ülkenin "geçici başkanı" ilan eden Juan Guaido'yu devlet başkanı olarak tanıyacaklarını açıkladı.

Almanya, İspanya, Fransa ve İngiltere, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya seçim yapması için 8 gün süre verdi. 4 ülke de Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun seçime yanaşmaması halinde kendisini ülkenin geçici başkanı ilan eden muhalif Juan Guaido'yu destekleyeceklerini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Venezuela halkı geleceği hakkında özgürce karar verebilmelidir. Venezuela'da sekiz gün içerisinde seçime gidilmezse Guiado'yu geçici başkan olarak tanıyacağız" ifadelerini kullandı.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez de Twitter'da Macron'un tweetini paylaşarak seçim yapılmadığı takdirde muhalif Guiado'yu geçici başkan olarak tanıyacaklarını açıklamış oldu.

İngiltere de Venezula mesajını Twitter’dan verdi

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da Twitter'dan yaptığı açıklamada Maduro'nun seçim sırasında muhalefet liderlerini engellediğini belirterek "Guaido, Venezuela'yı ileriye taşıyacak kişidir. Eğer sekiz gün içerisinde adil bir seçim yapılmazsa İngiltere onu(Guaido) geçici başkan olarak tanıyacak"dedi.

Almanya hükümet sözcüsü Martina Fietz de Twitter'dan yaptığı açıklamada "8 gün içinde seçim ilan edilmezse, siyasi süreci başlatacak ve Avrupalı müttefikleriyle ortak çalışacak Guaido'yı geçici başkan olarak tanımaya hazırız" yazdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Venezuela oturumu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Venezuela'daki krizi görüşmek üzere bugün toplanıyor. ABD'nin bugünkü oturumda konseyden Venezuela'da Ulusal Meclis'in ülkenin "demokratik yollardan seçilmiş tek temsilcisi" olduğunu belirten bir bildiri yayımlamasını istemesi bekleniyor.

  • Ancak BMGK üyesi Rusya, Guiado'ya destek veren ülkeleri kınamış ve bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylemişti. Rusya, Çin, Meksika ve Türkiye gibi diğer birçok ülke Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'ya destek veriyor.

Venezuela'da muhalefet aslında uzun süredir sokaklarda ve düzenli olarak protestolar gösterileri düzenliyordu. Protestoların ana gerekçesini ekonomik kriz oluşturuyor. Muhalefet partileri ülkede geçen yıl enflasyonun yüzde 1 milyon 300 bin arttığını iddia ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >