Almanya'da iki savaş uçağı çarpıştı

Almanya'da 2 savaş uçağı havada çarpıştı (Arşiv)
Almanya'da 2 savaş uçağı havada çarpıştı (Arşiv)

Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde Eurofighter tipi iki savaş uçağı düştü. Uçakların kaza sonucu düştüğü bildirildi.

Ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti’nin İçişleri Bakanlığından “Ostseewelle” Radyosuna yapılan açıklamada, iki Eurofighter tipi savaş uçağının kaza sonucu düştüğü bilgisi onaylandı.

Uçakların havada birbirlerine temas etmesi sonucu düştüğü, pilotlardan birinin kurtulduğu, diğerinin akıbetinin ise henüz bilinmediği bilgisi verildi.Yerel saatle 14.00 sıralarında iki Eurofighter tipi savaş jeti Müritz bölgesinde seyir halindeyken, kaza sonucu havada birbirlerine temas etti ve ardından düştü. Uçakların düştüğü alanda yangın çıktığı, itfaiyenin ve kurtarma ekiplerinin bölgeye sevk edildiği bildirildi.İddiaya göre, iki pilot da düşmeden önce fırlatma koltuklarını çalıştırabildi. Pilotlardan biri kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı ve hayatta. Diğerinin akıbeti ise henüz bilinmiyor. Uçakların uçuş esnasında mühimmat taşıyıp taşımadıkları hakkında da net bir bilgi yok.


Havacılıkta olası kazaları önlemek için nasıl bir yol izleniyor?

Havayolu taşımacılığını, diğer tüm taşımacılıklardan ayıran sayısız farklı değişken mevcut. Sürekli dinamik bir sistem içerisinde milyonlarca yolcuyu; teknoloji harikası dev kuşlarla, güven içerisinde uçurabilmek o kadar da kolay değil. Bu nedenle havacılıkta her adım, önceden belirlenmiş keskin kurallar çerçevesinde atılarak ilerlenir. Elektronik anlamda oldukça gelişmiş olan sistemlerin kullanıldığı sektörde, aynı zamanda çok farklı rollerde çalışan, sayısız insan da yer almaktadır. Uçağın kontrolünden sorumlu pilotlardan hava trafik kontrolörlerine, yer ekiplerinden kabin görevlililerine kadar çok sayıda farklı ekip, bir uçuşun güvenle gerçekleştirilmesi için harmoni içerisinde çalışırlar.

Arşiv
Arşiv

Uçak kazalarındaki ölümleri sonlandıracak teknoloji

Günümüzde en hızlı ve en güvenli ulaşım aracı olsa da, yaşanabilecek ani bir kazada ölüm riskinin en fazla olduğu ulaşım aracı uçaklardır. Beklenmedik hava olayları, yakıt ikmali ya da teknik bir arıza yüzünden uçaklar kontrolden çıkıp düşebiliyor ve yüzlerce kişinin canına mal oluyor.PlaneCrashinfo.com sitesinin 1993-2012 arasındaki tüm kaza datalarını girerek yaptığı araştırmaya göre, eğer güvenilir ve büyük bir hava yolu şirketiyle uçuyorsanız, her uçuş için kazada ölme ihtimaliniz 4.7 milyonda 1. Güvenlik açısından sicili kötü bir hava yoluyla uçuyorsanız bile ölme ihtimaliniz 2 milyonda 1. Ancak uçak kazası olduğu zaman yaşama ihtimaliniz çok düşük.

  • Peki uçak kazalarında yaşanan ölümler önlenebilir mi? Bu sorunun cevabını bulmak için harekete geçen Ukraynalı havacılık mühendisleri, uçuş sırasında bir sorunla karşılaşılması durumunda yüzlerce yolcunun hayatını kurtarabilecek muhteşem bir teknoloji tasarladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >