Amerika'daki ırkçılardan korkutan örgüt Ku Klux Klan ritüeli

ku klux klan
ku klux klan

ABD'nin Virginia eyaletinde ırkçıların protesto gösterileri sonrası bölgede OHAL ilan edildi. Amerika'nın ırkçı örgütü Ku Klux Klan'ı anımsatan protestocular Amerikan halkını korkuttu.

Irkçı karşıtı grubun üzerine araba sürülmesi ve 1 kişinin ölmesi üzerine gerilim daha da yükseldi ve Charlottesville Belediyesi şehirde olağan üstü hal ilan etti.

Irkçı sloganlarıyla korkutan göstericiler, Amerika’nın 300 yıllık faşist grubu Ku Klux Klan’ı hatırlatır nitelikte ellerinde meşaleler taşıdı. Protestolarda “Ku Klux Klan (KKK) tekrar ortaya çıktı” yorumları yapıldı.

Ku Klux Klan üyeleri önceden uzun elbiseleri ve beyaz maskeleriyle sokakta yürüyüş düzenliyordu.
Ku Klux Klan üyeleri önceden uzun elbiseleri ve beyaz maskeleriyle sokakta yürüyüş düzenliyordu.

Peki Ku Klux Klan nasıl bir gruptu? Amerikan halkı neden bu gruptan korkuyor?

Amerikan İç Savaşı’ndan önce güney eyaletlerinin tarıma dayalı ekonomileri varken, kuzeyde sanayileşme mevcuttu. Köleliği kaldıracağını söyleyen Abraham Lincoln’ün başkan seçilmesinin ardından köleliğin kaldırılmasına karşı çıkan güney eyaletleri bağımsızlığını ilan etti. Kuzey ve Güney eyaletleri arasında çıkan savaş sonucunda Kuzey savaşı kazanmış ve güneyde kölelik kaldırılmıştır.

İşte Ku Klux Klan’da tamda bu dönemde ortaya çıktı. Liderlerine “ulu büyücü” diyen ve yanan haçı kendilerine sembol seçen örgüt, siyah – beyaz eşitliğine karşı çıkarak beyazların üstünlüğünü savunmuştur.

Ku Klux Klan'ın ayininden gerçek bir görüntü.
Ku Klux Klan'ın ayininden gerçek bir görüntü.

Güney eyaletlerinde güçlü bir şekilde büyüyen örgütün o dönemde 500 bine yakın üyesi vardı. Seçimlerde ve hayatın birçok alanında zafer kazanan siyahlara karşı yeraltı yapılanması olarak şiddet kullanan örgüt, uzun elbiselerle birlikte maske takarak ayin benzeri ritüeller gerçekleştirmesiyle tanındı.

Maskerleriyle kendilerini gizleyen Ku Klux Klan üyelerinin ayininden.
Maskerleriyle kendilerini gizleyen Ku Klux Klan üyelerinin ayininden.

Korkutucu törenlerini propaganda aleti olarak da kullanan grup, yıllar boyunca birçok kez parçalanıp tekrar kuruldu. Şu anda 5 bine yakın üyesi olduğu düşünülen örgütün silahlı birliklerinin olduğu iddia edilmektedir.

ABD'de ırkçılık git gide artıyor

ABD’de her fırsatta hortlayan ırkçılar, Ku Klux Klan benzeri bir yapılanma içerisinde olmasa da, ortaya çıkması halinde Ku Klux Klan’ın büyük bir kesim tarafından desteklenebileceği yorumları yapılıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >