Beyaz Saray: Trump 'ulusal acil durum' ilan edecek

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Senatosu Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Başkan Trump’ın hükümetin yeniden kapanmasını önleyecek sınır güvenliği anlaşmasını imzalayacağını; ama bir taraftan da ABD-Meksika sınırına duvar inşası için gereken ödeneği çıkarmak için ulusal acil durum ilan edeceğini söyledi. McConnel'ın açıklamasından kısa bir süre sonra konuşan Beyaz Saray Sözcüsü de Trump'ın olağanüstü hal ilan edeceğini söyledi. 'Bundan sonraki süreç nasıl devam edecek?' sorusunu cevaplandırdık.

ABD Başkanı Donald Trump’ın duvar için istediği 5,7 milyar dolarlık bütçe üzerinde Kongre’de anlaşma sağlanamaması yüzünden hükümet 35 gün süreyle kısmen kapanmıştı.

Daha sonra iki partili bir komisyonun kurulması ve bir anlaşma üzerinde müzakerelerin yürütülmesi için hükümeti üç haftalığına açacak geçici bir harcama tasarısı geçirilmişti.

Komisyonun hafta başında uzun vadeli bir harcama tasarısı üzerinde anlaşma sağladığı haberleri gelmişti; ancak istediği bütçenin çok altında bir rakamı içeren anlaşmayı Trump’ın imzalayıp imzalayacağı konusunda soru işaretleri vardı.

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, senato kürsüsünden yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

  • “Az önce Başkan Trump’la konuşma fırsatım oldu ve tüm çalışma arkadaşlarıma şunu söyleyebilirim; tasarıyı imzalamaya hazır olduğunu belirtti” diye konuştu.
  • Senatör McConnell, “Aynı zamanda da ulusal acil durum ilan edecek ve ben de kendisine bir ulusal acil durum ilanını destekleyeceğimi aktardım.”

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell
Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell

McConnel'ın açıklamasından kısa bir süre sonra konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, "Başkan duvar inşa etme, sınırı koruma ve ülkemizin güvenliğini sağlama sözünü tutuyor. Sınırda insani krizi önlemek ve güvenliği sağlamak için Başkan idari eyleme geçecek - buna ulusal acil durum da dahil" dedi.

Demokrat Başkan Pelosi: Seçeneklerimizi değerlendireceğiz

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi de Başkan Trump'ın ulusal acil durum ilan etmesi halinde süreci mahkemeye taşıyabileceğini belirtti. Pelosi, Trump'ın acil durum ilan etmesi halinde hukuken buna meydan okuyup okumayacağı sorusuna "Olabilir. Seçeneklerimizi değerlendireceğiz" yanıtını verdi, Demokratların uygun şekilde yanıt vereceğini belirtti.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi
Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi

Tasarı senatoda onaylandı: Federal dairelere ödenek akışı devam edecek

Komisyondan çıkan anlaşmayı içeren tasarı Senato'da onaylandı. Temsilciler Meclisi'nin de onaylamasının ardından tasarı imza için ABD BaşkanI Trump'ın önüne gidecek. Tasarı, mali yılın sona ereceği 30 Eylül’e kadar tüm federal dairelere ödenek akışının devam etmesini sağlayacak.

Komisyonun üzerinde uzlaştığı düzenleme Amerika'nın Meksika sınırının 88 kilometrelik kısmına yeni fiziksel bariyer inşası için 1,37 milyar dolar ayırıyor. Trump seçim kampanyasından bu yana sözünü verdiği duvar için ilk aşamada 5,7 milyar dolar üzerinde ısrar ediyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >