'Bir ülke düşünün ki darbecilerle bir arada yaşamak zorundasınız'

Venezuela'daki darbe girişimine destek veren halk askerlerle birlikte görülüyor.
Venezuela'daki darbe girişimine destek veren halk askerlerle birlikte görülüyor.

Venezuela’da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’nun "sokağa çıkın" çağrısının ardından halk meydanlara döküldü.

● "Güvenli Bölge' programında bu haftanın önemli konu başlıklarından biri de Venezuela'daki darbe girişimi oldu.

● Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar konu hakkında 'Bir ülke düşünün ki darbecilerle bir arada yaşamak zorundasınız' değerlendirmesinde bulundu.

Venezuela'da 23 Ocak'ta kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido, sabah saatlerinde sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı 3 dakikalık bir videoyla halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yapmıştı.

Guaido, Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında bir grup askerle çektiği videoyu Twitter hesabından yayımlamıştı.

Yollar kapatıldı

Başkent Caracas'ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği, bazı yollarda da askeri araçların görüldüğü belirtilmişti.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise darbe girişimine karşı koyacaklarını belirterek, "Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir." açıklamasını yapmıştı.

Venezuela'da yer yer sıcak çatışmalar yaşanıyor.
Venezuela'da yer yer sıcak çatışmalar yaşanıyor.

Mete Yarar: Bir ülke düşünün ki darbecilerle bir arada yaşamak zorundasınız

GZT'nin her salı canlı yayımlanan programı 'Güvenli Bölge'de İsmail Halis ve Mete Yarar'ın bu haftaki konu başlıklarından biri de Venezuela'daki darbe girişimiydi.

ABD'nin yüzyılına baktığımız zaman son 20 yılın 10 yılı sadece Afganistan olarak değil Latin Amerika ülkelerinde de benzer projelerin göründüğüne işaret eden İsmail Halis, "ABD ülkeleri göstere göstere canlı yayında iç savaşa sürüklüyor." dedi.

Konuya ilişkin açıklamalar yapan Mete Yarar, Venezuela'da yaşananları 15 Temmuz hain darbe sürecine benzettiğine vurgu yaparak şöyle konuştu:

"Nasıl bu hatayı yapıyorsunuz?"

"Hatırlıyorum, biz Venezuela'ya bakıp 'nasıl bu hatayı yapıyorsunuz?' dediğinizde biz de bu hatayı yapıyoruz. Halen Türkiye'de bir kesim darbeye darbe diyor. Yurt dışı desteğini görmezden gelenler var. Böyle düşünen bir sürü insan var Türkiye'de hala...

Ülke genelinde protesto gösterileri düzenleniyor.
Ülke genelinde protesto gösterileri düzenleniyor.

Venezuelayı da görüyoruz sokağın ortasında ikiye ayrılmış bir ordu, ikiye ayrılmış bir halk... Belki yarın sabah çok farklı bir tabloyla karşılaşacağımız bir ülke. Öyle bir ülke düşünün ki darbecilerle bir arada yaşamak zorundasınız.

Seçilmiş bir liderin olduğu ülkede rahatça sokakta dolaşabilen bir kesim var. Venezuela'da adamların kıyafetleri, logoları, renkleri her biri seçilmiş her şey planlanmış ayırmak ve tespit etmek anlamında yapılmış."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >