Bitirilemeyen insanlık dramı: Kölelik

Kapak tasarımı: Tunç Çevik
Kapak tasarımı: Tunç Çevik

1800’lü yıllarda yasaklanan kölelik basit olarak bir insanın başka birinin ‘malı’ olması anlamına geliyor. Hürriyeti olmayan kölelerin alınıp satılması geçmiş yüzyıllarda olağan bir durumken günümüzde bu durum kabul edilemez bir suç olarak karşımıza çıkıyor. Peki gerçekten kölelik bitti mi? Bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Dünya’da 46 milyon köle başkalarının ‘malı’ olarak yaşama tutunmaya çalışıyor.

Tasarım: Tunç Çevik
Tasarım: Tunç Çevik

Kölelerden sağlanan kazanç 150 milyar dolar

İnsanların zorla alıkonulmaması için ülkeler önemli çalışmalarda bulunsa da bu alandan para kazanan mafyaların olduğu biliniyor. Tüm dünyada bulunan kölelerin istismarı sonucu mafyaların yıllık 150 milyar dolar kazanç sağladığı tahmin ediliyor.

"Haftada bir gün bile izinleri yok"

Uluslararası Af Örgütü uzmanı Esther Hoffmann, Deutsche Welle’ye verdiği röportajda Endonezya’daki kölelik durumuna ilişkin çarpıcı sözler söyledi. Hoffmann, “Çok sayıda kadınla söyleşi yaptık, ortalama çalışma süreleri haftada 70 saati buluyor. Çoğunluğunun haftada bir gün bile izni yok” ifadelerini kullandı.

Kölelik Avrupa’da farklı biçimlerde devam ediyor. İş bulma hayaliyle Avrupa’ya göçmek isteyen binlerce insan köle tacirlerinin eline düşebiliyor. Polisten kaçmak ve sınırdışı edilmek istemeyen bu insanlar köle tacirleri tarafından fuhuşa zorlanıyor, kapalı binalarda uzun saatler çalıştırılıyor ve karşılığında hiçbir ücret ödenmiyor. Bazıları ise katledilerek mafya tarafından organları çalınıyor.

Ulusal ve uluslararası birçok kurum köleliğe karşı mücadele etse de bu sömürü düzeni bir şekilde kendini var etmeye devam ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >