Cemal Kaşıkçı cinayeti: 18 zanlının Türkiye'ye iadesi istendi

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İsanbul'da bulunan Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İsanbul'da bulunan Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 18 şüphelinin iadesine ilişkin talepname, Adalet Bakanlığınca Suudi Arabistan'a iletilmek üzere Dışişleri Bakanlığı'na gönderildi.

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Ceza Kanunu'nunda yer alan "tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet ederek, kasten öldürme" suçundan olaya karıştıkları belirlenen toplam 18 şüphelinin yargılanmak üzere Suudi Arabistan Krallığı'ndan iadeleri amacıyla bir talepname düzenledi.

  • Adalet Bakanlığı talepnameyi ilgili ülkeye gönderilmek üzere Dışişleri Bakanlığı'na ulaştırdı.

Adalet Bakanı'ndan açıklama

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Başsavcılığın Cemal Kaşıkçı soruşturması kapsamında Suudi Arabistan'dan 18 şüphelinin iadesini istemesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bundan sonraki süreç, bu iade talebinin yerine getirilmesidir. Menfur olay, İstanbul'da işlenmiştir. Bu soruşturmanın en adil şekilde sonuçlanması için. Suudi yetkililerin olumlu yanıt vermesi uluslararası toplum açısından da olumlu olacaktır. Beklentimiz adı geçen isimlerin Türk yargısına teslim edilmesi" dedi.

Cemal Kaşıkçı olayında ne olmuştu?

Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde nişanlısı Hatice Cengiz ile İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna gitmiş, binaya 13:00 sularında tek başına giren gazeteciden bir daha haber alınamamıştı.

  • 3 Ekim tarihinde Suudi yetkililer, Kaşıkçı'nın konsolosluk binasından çıktığını belirtmiş ancak kamera kayıtlarının kaybolduğu açıklamıştı.

Aradan 18 gün geçtikten sonra Suudi hükümeti Kaşıkçı'nın konsoloslukta çıkan bir tartışmada aldığı yumruk darbeleri sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kaşıkçı'nın cesediyse henüz ortaya çıkmadı.

Türkiye'de yargılanmaları talep edilmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salı günü Cemal Kaşıkçı'nın planlı bir şekilde vahşice öldürüldüğünü söylemişti.

Erdoğan, "Buradan bir çağrı yapıyorum Kral Salman'a; olayın cereyan ettiği yer İstanbul'dur. Dolayısıyla bunun, bu 15 artı 3 kişinin yargılanması İstanbul'da yapılsın. Bu benim talebimdir."demişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >