Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği Suudi suikast timinde adı geçenler kim?

15 kişilik suikast timindeki isimler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda Cemal Kaşıkçı cinayetine dair Suudi Arabistan’a çağrıda bulundu. Erdoğan, "15+3 kişinin İstanbul’a gelmesi talimatı kim verdi? Bunun açıklanması lazım” dedi. Riyad, cinayetten sonra 18 Suudi Arabistan vatandaşının gözaltına alındığını, iki üst düzey yetkilinin görevden alındığını ve istihbarat örgütlerinin yeniden düzenleneceğini duyurmuştu. İşte Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle bağlantısı olan 15 kişilik suikast timindeki o isimler.

  • Bu kişilerin önemli bir kısmı, Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu`na girişinden bir kaç saat önce iki özel uçakla İstanbul'a inmiş ve aynı gün yine aynı uçaklarla ülkelerine geri dönmüştü.

İşte isim isim Suudi Arabistan'dan gelen 15 kişinin meslekleri ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile ilişkileri:

Salah Muhammed A Tubaigy (1971 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Doktor Tubaigy İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'ne lisansüstü eğitimini tamamlamış olan bir adli tıp uzmanı. 2015 yılında Avustrulya'daki Victoria Adli Tıp Enstitüsü'nde üç ay çalıştığı biliniyor.


Tubaigy Twitter hesabının profilinde kendisini 'Adli Tıp Profesörü' ve Suudi Adli Tıp Bilim Konseyi'nin başkanı olarak tanıtıyor. Tubaigy'nin hesabı Suudi İçişleri Bakanlığı'na da link veriyor.


2014 yılında Londra'da Arapça yayın yapan Eş Şark el Ewsat gazetesi, bir haberinde Doktor Tubaigy'yi İçişleri Bakanlığı Kamu Güvenliği Dairesi'nde görevli bir yarbay olarak tanıtıyor. Tubaigy, Eş Şark el Ewsat gazetesinde üniformalı bir fotoğrafının da eşlik ettiği bu mülakatında Hac sırasında yaşamını yitiren Müslümanların ölüm sebebini hızla belirleyebilmek amacıyla patologlara 7 dakikada otopsi yapma imkanı sağlayan bir sahra laboratuvarı konusunda bilgi veriyor.
Salah Muhammed A Tubaigy (1971 doğumlu) Doktor Tubaigy İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'ne lisansüstü eğitimini tamamlamış olan bir adli tıp uzmanı. 2015 yılında Avustrulya'daki Victoria Adli Tıp Enstitüsü'nde üç ay çalıştığı biliniyor. Tubaigy Twitter hesabının profilinde kendisini 'Adli Tıp Profesörü' ve Suudi Adli Tıp Bilim Konseyi'nin başkanı olarak tanıtıyor. Tubaigy'nin hesabı Suudi İçişleri Bakanlığı'na da link veriyor. 2014 yılında Londra'da Arapça yayın yapan Eş Şark el Ewsat gazetesi, bir haberinde Doktor Tubaigy'yi İçişleri Bakanlığı Kamu Güvenliği Dairesi'nde görevli bir yarbay olarak tanıtıyor. Tubaigy, Eş Şark el Ewsat gazetesinde üniformalı bir fotoğrafının da eşlik ettiği bu mülakatında Hac sırasında yaşamını yitiren Müslümanların ölüm sebebini hızla belirleyebilmek amacıyla patologlara 7 dakikada otopsi yapma imkanı sağlayan bir sahra laboratuvarı konusunda bilgi veriyor.
Maher Abdulaziz M Mutreb, (1971 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Mutreb'in 2000'li yıllarda iki yıl boyunca Londra'daki Suudi Arabistan büyükelçiliğinde çalıştığı düşünülüyor.İngiltere hükümeti tarafından 2007 yılında yayımlanan bir resmi diplomatik listede bu isimde biri Suudi Arabistan Büyükelçiliğinde başkatip olarak görevli görünüyor.


Amerikan CNN televizyonu Londra'dan Mutreb'i tanıyan bir kaynağın onu Suudi istihbaratında albay olarak tanımladığını aktardı. Arapçada telefonla arayanların kimliğini bildiren yaygın bir uygulama olan MenoM3ay'da da Mutreb kraliyet sarayında albay rütbesiyle görevli olarak görünüyor.
Maher Abdulaziz M Mutreb, (1971 doğumlu) Mutreb'in 2000'li yıllarda iki yıl boyunca Londra'daki Suudi Arabistan büyükelçiliğinde çalıştığı düşünülüyor.İngiltere hükümeti tarafından 2007 yılında yayımlanan bir resmi diplomatik listede bu isimde biri Suudi Arabistan Büyükelçiliğinde başkatip olarak görevli görünüyor. Amerikan CNN televizyonu Londra'dan Mutreb'i tanıyan bir kaynağın onu Suudi istihbaratında albay olarak tanımladığını aktardı. Arapçada telefonla arayanların kimliğini bildiren yaygın bir uygulama olan MenoM3ay'da da Mutreb kraliyet sarayında albay rütbesiyle görevli olarak görünüyor.
Abdulaziz Mohammed M Alhawsawi, (1987 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    New York Times gazetesi adı verilmeyen ama Suudi kraliyet ailesiyle ilişkili bir iş yaptığı kaydedilen bir Fransız kaynağa atfen Alhawsawi'nin Veliaht Prens Muhammed bin Salman'la birlikte seyahat eden güvenlik ekibinin mensubu olduğunu yazdı.


Bu isimde bir kişi telefon numarası bulma uygulaması MenoM3ay'da da Suudi Kraliyet Muhafız Kıtası mensubu olarak görünüyor.
Abdulaziz Mohammed M Alhawsawi, (1987 doğumlu) New York Times gazetesi adı verilmeyen ama Suudi kraliyet ailesiyle ilişkili bir iş yaptığı kaydedilen bir Fransız kaynağa atfen Alhawsawi'nin Veliaht Prens Muhammed bin Salman'la birlikte seyahat eden güvenlik ekibinin mensubu olduğunu yazdı. Bu isimde bir kişi telefon numarası bulma uygulaması MenoM3ay'da da Suudi Kraliyet Muhafız Kıtası mensubu olarak görünüyor.
Thaar Ghaleb T Alharbi, (1979 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Suudi Kraliyet Muhafız gücünde bu isimde bir kişi Cidde'de Veliaht Prens'in sarayını savunurken gösterdiği cesaretten dolayı teğmenliğe terfi ettirilmiş. Bu olayda silahlı bir kişi iki kraliyet muhafızını öldürüp üçünü yaraladıktan sonra öldürülmüştü.
Thaar Ghaleb T Alharbi, (1979 doğumlu) Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Suudi Kraliyet Muhafız gücünde bu isimde bir kişi Cidde'de Veliaht Prens'in sarayını savunurken gösterdiği cesaretten dolayı teğmenliğe terfi ettirilmiş. Bu olayda silahlı bir kişi iki kraliyet muhafızını öldürüp üçünü yaraladıktan sonra öldürülmüştü.
Mohammed Saad H Alzahrani, (1988 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Arapça telefon belirleme uygulaması MenoM3ay bu kişiyi Kraliyet Muhafızları gücü mensubu olarak gösteriyor.


Bunun yanısıra İyad el Bağdadi adlı bir insan hakları savunucusuna göre, 2007 yılında çekilmiş bir fotoğraf ve video görüntülerinde bu kişi Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın da katıldığı bir resmi organizasyonda, ismi yaka rozetine takılı bir şekilde görüntülenmiş.Fakat Washington Post'un haberinde, MenoM3ay uygulamasında bu isme kayıtlı telefon arandığında bu isimli kişinin o tarihte İstanbul'da olmadığını söylediği kaydediliyor.
Mohammed Saad H Alzahrani, (1988 doğumlu) Arapça telefon belirleme uygulaması MenoM3ay bu kişiyi Kraliyet Muhafızları gücü mensubu olarak gösteriyor. Bunun yanısıra İyad el Bağdadi adlı bir insan hakları savunucusuna göre, 2007 yılında çekilmiş bir fotoğraf ve video görüntülerinde bu kişi Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın da katıldığı bir resmi organizasyonda, ismi yaka rozetine takılı bir şekilde görüntülenmiş.Fakat Washington Post'un haberinde, MenoM3ay uygulamasında bu isme kayıtlı telefon arandığında bu isimli kişinin o tarihte İstanbul'da olmadığını söylediği kaydediliyor.
Khalid Aedh G Alotaibi, (1988 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bu isimli bir kişi MenoM3ay uygulamasında Kraliyet Muhafızı olarak tanımlanıyor.


Washington Post bu isimde bir kişinin taşıdığı pasaportla Suudi kraliyet ailesi mensupları tarafından ABD'ye yapılan üç ziyaret ile aynı dönemde ABD'ye giriş yapıldığını bildiriyor.
Khalid Aedh G Alotaibi, (1988 doğumlu) Bu isimli bir kişi MenoM3ay uygulamasında Kraliyet Muhafızı olarak tanımlanıyor. Washington Post bu isimde bir kişinin taşıdığı pasaportla Suudi kraliyet ailesi mensupları tarafından ABD'ye yapılan üç ziyaret ile aynı dönemde ABD'ye giriş yapıldığını bildiriyor.
Naif Hassan S Alarifi, (1986 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Washington'da yaşayan ve Cemal Kaşıkçı'nın tanıdığı olduğunu söyleyen Suudi doğumlu Suriyeli tercüman Qutaibi Idlbi'ye göre, bu isimde birinin Facebook hesabında Suudi özel kuvvetler üniformalı çekilmiş fotoğrafları yer alıyor. 

Alarifi aynı zamanda MenoM3ay uygulamasında veliaht prensliğe bağlı olarak çalışan bir görevli olarak tanımlanıyor.
Naif Hassan S Alarifi, (1986 doğumlu) Washington'da yaşayan ve Cemal Kaşıkçı'nın tanıdığı olduğunu söyleyen Suudi doğumlu Suriyeli tercüman Qutaibi Idlbi'ye göre, bu isimde birinin Facebook hesabında Suudi özel kuvvetler üniformalı çekilmiş fotoğrafları yer alıyor. Alarifi aynı zamanda MenoM3ay uygulamasında veliaht prensliğe bağlı olarak çalışan bir görevli olarak tanımlanıyor.
Mustafa Mohammed M Almadani, (1962 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Almadani MenoM3ay uygulamasında Suudi istihbaratında görevli bir kişi olarak tanımlanıyor.
Mustafa Mohammed M Almadani, (1962 doğumlu) Almadani MenoM3ay uygulamasında Suudi istihbaratında görevli bir kişi olarak tanımlanıyor.
Meshal Saad M Albostani, (1987 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Facebook'ta bu isimli bir hesabın sahibi, profilinde Suudi hava kuvvetlerinde teğmen olarak görünüyor. 

MenoM3ay uygulamasında ise Kraliyet Muhafızları mensubu olarak tanımlanıyor.
Meshal Saad M Albostani, (1987 doğumlu) Facebook'ta bu isimli bir hesabın sahibi, profilinde Suudi hava kuvvetlerinde teğmen olarak görünüyor. MenoM3ay uygulamasında ise Kraliyet Muhafızları mensubu olarak tanımlanıyor.
Waleed Abdullah M Alsehri, (1980 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Suudi medyasına göre Suudi Hava Kuvvetleri'nde görevli bu isimde bir subay geçen yıl veliaht prens tarafından filo komutanlığına terfi ettirildi.
Waleed Abdullah M Alsehri, (1980 doğumlu) Suudi medyasına göre Suudi Hava Kuvvetleri'nde görevli bu isimde bir subay geçen yıl veliaht prens tarafından filo komutanlığına terfi ettirildi.
Mansour Othman M Abahussain, (1972 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Olayla ilgili kaynaklardan biri olan Washington'da yaşayan Suriyeli tercüman Qutaibi Idlbi bu isimde bir kişinin MenoM3ay uygulamasında Suudi İstihbarat görevlisi olarak tanımlandığını söylüyor.Yine bu isimde bir kişi bir Suudi gazetesinde 2014 yılında yayımlanan bir yazıda Sivil Savunma Dairesi'nde albay olarak tanıtılıyor.
Mansour Othman M Abahussain, (1972 doğumlu) Olayla ilgili kaynaklardan biri olan Washington'da yaşayan Suriyeli tercüman Qutaibi Idlbi bu isimde bir kişinin MenoM3ay uygulamasında Suudi İstihbarat görevlisi olarak tanımlandığını söylüyor.Yine bu isimde bir kişi bir Suudi gazetesinde 2014 yılında yayımlanan bir yazıda Sivil Savunma Dairesi'nde albay olarak tanıtılıyor.
Fahad Shabib A Albalawi, (1985 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bu isimde bir kişi MenoM3ay uygulamasında Kraliyet Muhafızı olarak tanımlanıyor.


Albalawi İstanbul'a özel uçakla geldi ve Mövenpick'te kaldı.
Fahad Shabib A Albalawi, (1985 doğumlu) Bu isimde bir kişi MenoM3ay uygulamasında Kraliyet Muhafızı olarak tanımlanıyor. Albalawi İstanbul'a özel uçakla geldi ve Mövenpick'te kaldı.
Badr Lafi M Alotaibi, (1973 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bu isimde bir kişi MenoM3ay uygulamasında Suudi istihbaratında albay olarak tanımlanıyor.
Badr Lafi M Alotaibi, (1973 doğumlu) Bu isimde bir kişi MenoM3ay uygulamasında Suudi istihbaratında albay olarak tanımlanıyor.
Saif Saad Q Alqahtani, (1973 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Washington Post gazetesine göre bu isimde bir kişi MenoM3ay uygulamasında Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın hizmetinde çalışıyor görünüyor.
Saif Saad Q Alqahtani, (1973 doğumlu) Washington Post gazetesine göre bu isimde bir kişi MenoM3ay uygulamasında Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın hizmetinde çalışıyor görünüyor.
Turki Muserref M Alsehri, (1982 doğumlu)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Alsehri İstanbul'a HZSK2 kuyruk numaralı özel uçakla gelip Mövenpick otelinde kalıyor.
Yine 2 Ekim akşamı giderken ise HZSK1 kuyruk numaralı uçakla ülkeden ayrılıyor.
Turki Muserref M Alsehri, (1982 doğumlu) Alsehri İstanbul'a HZSK2 kuyruk numaralı özel uçakla gelip Mövenpick otelinde kalıyor. Yine 2 Ekim akşamı giderken ise HZSK1 kuyruk numaralı uçakla ülkeden ayrılıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / WWW.BBC.COM