Drone nedir ve hangi alanlarda kullanılır?

Drone
Drone

Drone veya İnsansız Hava Araçları, reklamcılıktan atmosferik çalışmalara kadar ticari alanda birçok farklı şirket tarafından aktif olarak kullanılıyor. Peki ama drone'ların tüm kullanım alanları neler?

Drone ya da İnsansız Hava Araçları (İHA), günümüzde birçok farklı sektör tarafından aktif şekilde kullanılıyor. Özellikle son yıllarda popülerlik kazanmayı başaran drone'lar; reklamcılıktan kargo taşımacılığına kadar çeşitli görevler üstlenebiliyor. Her ne kadar son yıllarda tanınmaya başlansa da drone veya İnsansız Hava Araçları'nın mazisi 20.YY'ın başlarına dayanıyor.
Öncelikle savunma sanayiinde gözlem aracı olarak kullanılan drone'lar, 20.YY'da ulaşımın zor olduğu bölgelerde analizler yapmak amacıyla tercih edilmişti. Askeri alanda kullanılmasıyla birlikte, büyük bir kitlenin dikkatini çeken drone'lar; artık bireysel kullanımın dışında ticariamaçlı olarak da aktif şekilde tercih ediliyor.

Drone'lar nasıl kontrol ediliyor?

drone
drone



Drone ve İHA pilotları, bu ürünleri uzaktan kontrol ederek uçurabiliyor. Temel uçuş tekniklerini öğrendikten sonra kısa bir süre içerisinde drone'ları havalandırmak mümkün oluyor. Temelde uzaktan kumandayla kontrol edilebilen bu sistemler, kullanım alanına göre birçok farklı teknolojiyi barındırdığından dolayı karmaşık bir yapıyla karşınıza çıkabiliyor.
Drone ve İHA'lar, çoğunlukla teknik olarak 2.4 GHz frekans bandında dört kontrol kanalıyla kablosuz şekilde çalışıyorlar. Bu frekans sisteminin tercih edildiği kumandalar şifreleme sistemiyle birbiriyle eşleşiyor. Üstelik bir kez eşleşme yapıldığında her seferinde kumandayla bağlantı otomatik şekilde sağlanıyor.

drone-gövde
drone-gövde



Drone'lar elbette kullanılacak amaçlara özel olarak üretiliyorlar. Dolayısıyla fotoğraf ve video çekimi için tasarlanmış bir İnsansız Hava Aracı ile taşımacılık için kullanılacak drone'lar arasında teknik anlamda da ciddi farklar olabiliyor. Ancak temelde bu ürünler; gövde, kontrol kartı, motor, pervaneler, batarya, alıcı ve uzaktan kumandayı barındırıyor.
Ayrıca kumandalar üzerindeki LCD ekranlar sayesinde sürüş sırasında çekimler de eşzamanlı olarak görüntülenebiliyor. Özellikle inşaat sektöründe reklam amaçlı kullanılan drone'lar, çeşitli organizasyonlar sırasında da tercih edilebiliyor. Ayrıca hava çekimleri, özellikle son birkaç yılda video klipler için de epey yoğun şekilde tercih ediliyor.
Bu sektörlere ek olarak drone'lara sürekli olarak yeni kullanım alanları da açılıyor. Yani önümüzdeki yıllarda bu insansız hava araçlarının çok daha farklı işlevler için kullanılacağına şahit olacağız.

Reklamcılık

                                    
                                    
                                    
                                    Drone'ların en yoğun kullanıldığı alanlardan biri, az önce belirttiğimiz reklamcılık sektörü. Havadan çekilen fotoğraf ve videolar, tanıtım amacıyla yoğun şekilde kullanılıyor. İnsansız Hava Araçları; doğrudan uzaktan kontrol edilip, belirli bir bölgenin fotoğrafları ya da videoları çekilebiliyor. Bu işlemler için drone altına konumlandırılan kamerayla birlikte çekimler uzaktan kumandayla kontrol edilebiliyor.
Reklamcılık Drone'ların en yoğun kullanıldığı alanlardan biri, az önce belirttiğimiz reklamcılık sektörü. Havadan çekilen fotoğraf ve videolar, tanıtım amacıyla yoğun şekilde kullanılıyor. İnsansız Hava Araçları; doğrudan uzaktan kontrol edilip, belirli bir bölgenin fotoğrafları ya da videoları çekilebiliyor. Bu işlemler için drone altına konumlandırılan kamerayla birlikte çekimler uzaktan kumandayla kontrol edilebiliyor.
Taşımacılık

                                    Drone'lar, özellikle kısa mesafelerde taşımacılık ve teslimat alanlarında da kullanılıyor. Bu ürünlerle posta dağıtımları birkaç farklı ülkede başlatılmış durumda. Benzer şekilde internet üzerinden verilen yemek siparişlerinin dağıtımı da bu ürünlerle yapılabiliyor. Amazon başta olmak üzere e-ticaret sektöründeki birçok şirket de taşımacılık için drone'lara yatırımlar yapıyor. 

Taşımacılığın diğer bir ayağı ise 
bakkal ya da marketlerde yapılan alışverişlerin doğrudan kapının önüne getirilmesi. Drone, alt bölüme yerleştirilen özel mekanizma sayesinde yük taşıyabilir hale geliyor. Böylece alışveriş torbaları, drone altındaki özel keseye yükleniyor ve kapıya kadar getirilebiliyor.
Taşımacılık Drone'lar, özellikle kısa mesafelerde taşımacılık ve teslimat alanlarında da kullanılıyor. Bu ürünlerle posta dağıtımları birkaç farklı ülkede başlatılmış durumda. Benzer şekilde internet üzerinden verilen yemek siparişlerinin dağıtımı da bu ürünlerle yapılabiliyor. Amazon başta olmak üzere e-ticaret sektöründeki birçok şirket de taşımacılık için drone'lara yatırımlar yapıyor. Taşımacılığın diğer bir ayağı ise bakkal ya da marketlerde yapılan alışverişlerin doğrudan kapının önüne getirilmesi. Drone, alt bölüme yerleştirilen özel mekanizma sayesinde yük taşıyabilir hale geliyor. Böylece alışveriş torbaları, drone altındaki özel keseye yükleniyor ve kapıya kadar getirilebiliyor.
Yangın söndürme

                                    
                                    
                                    
                                    İHA'lar, uzunca bir süredir havadan yangın söndürme işlemlerinde de aktif rol üsteleniyor. Daha çok sık ağaçlık ve orman gibi bölgelerde yani normal imkanlarla yangın söndürmeye müdahalenin aktif şekilde yapılamadığı durumlarda drone'lar devreye giriyor. Uzaktan kontrol edilen drone'lar, özel haznelerindeki suyu havadan boşaltarak, yangın söndürmede aktif rol üstlenebiliyor.
Yangın söndürme İHA'lar, uzunca bir süredir havadan yangın söndürme işlemlerinde de aktif rol üsteleniyor. Daha çok sık ağaçlık ve orman gibi bölgelerde yani normal imkanlarla yangın söndürmeye müdahalenin aktif şekilde yapılamadığı durumlarda drone'lar devreye giriyor. Uzaktan kontrol edilen drone'lar, özel haznelerindeki suyu havadan boşaltarak, yangın söndürmede aktif rol üstlenebiliyor.
Arama - kurtarma çalışmaları

                                    
                                    
                                    
                                    Yangın söndürmede olduğu gibi yine ulaşılması zor bölgelerde arama - kurtarma faaliyetlerinde de drone'lar özel olarak tercih ediliyor. Full HD kayıt yapabilen bir kamera ve manyetik dalgaları algılayabilen bir sensörden oluşan modül yardımıyla her drone bir arama - kurtarma cihazına dönüşebiliyor.

Video kamera havadan çekim gerçekleştirirken; özel manyetik dalgaları algılayan sensör ise yaşam belirtisinin olduğu bölgeleri tespit edebiliyor. Bu özel kamera ve sensör modülü, her türlü drone'a entegre edilebiliyor. Bu sayede mevcut İnsansız Hava Araçları da bir arama kurtarma drone'una dönüştürülebiliyor. Sistemin en büyük avantajı göl, nehir ve denizlerdeki boğulma vakalarına karşı havadan tespit yapılabiliyor olması.
Arama - kurtarma çalışmaları Yangın söndürmede olduğu gibi yine ulaşılması zor bölgelerde arama - kurtarma faaliyetlerinde de drone'lar özel olarak tercih ediliyor. Full HD kayıt yapabilen bir kamera ve manyetik dalgaları algılayabilen bir sensörden oluşan modül yardımıyla her drone bir arama - kurtarma cihazına dönüşebiliyor. Video kamera havadan çekim gerçekleştirirken; özel manyetik dalgaları algılayan sensör ise yaşam belirtisinin olduğu bölgeleri tespit edebiliyor. Bu özel kamera ve sensör modülü, her türlü drone'a entegre edilebiliyor. Bu sayede mevcut İnsansız Hava Araçları da bir arama kurtarma drone'una dönüştürülebiliyor. Sistemin en büyük avantajı göl, nehir ve denizlerdeki boğulma vakalarına karşı havadan tespit yapılabiliyor olması.
Trafik polisi drone

                                    
                                    
                                    
                                    Kara trafiği sebebiyle polisler kimi zaman kuralları ihlal edenlerin tespit etmekte güçlük çekebiliyor. Ancak drone'lar burada da imdada yetişiyor ve polislerin görevini üstleniyor. Böylece kuralları ihlal edenler havadan kolayca tespit edebiliyor. Elbette bu sistem şu an aktif olarak pek sık tercih edilmiyor. Ancak gelecekte özellikle karadan takibin zor olduğu sıkış trafikte polisler de drone'ları sık kullanacak gibi görünüyor.
Trafik polisi drone Kara trafiği sebebiyle polisler kimi zaman kuralları ihlal edenlerin tespit etmekte güçlük çekebiliyor. Ancak drone'lar burada da imdada yetişiyor ve polislerin görevini üstleniyor. Böylece kuralları ihlal edenler havadan kolayca tespit edebiliyor. Elbette bu sistem şu an aktif olarak pek sık tercih edilmiyor. Ancak gelecekte özellikle karadan takibin zor olduğu sıkış trafikte polisler de drone'ları sık kullanacak gibi görünüyor.
Atmosferik çalışmalar

                                    
                                    
                                    
                                    Çeşitli sensörlerle donatılan drone'lar, atmosferik çalışmalar sırasında da tercih edilebiliyor. Elbette bu İnsansız Hava Araçları'nın özel olarak kalibre edilmesi gerekiyor.
Atmosferik çalışmalar Çeşitli sensörlerle donatılan drone'lar, atmosferik çalışmalar sırasında da tercih edilebiliyor. Elbette bu İnsansız Hava Araçları'nın özel olarak kalibre edilmesi gerekiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >