Dünyada ilk kez bir insanda görüldü! Gözünden 19 adet kurt çıkarıldı

'Thelazia gulosa' adlı göz paraziti kapan genç kadının gözünden 19 tane kurtçuk çıkarıldı.
'Thelazia gulosa' adlı göz paraziti kapan genç kadının gözünden 19 tane kurtçuk çıkarıldı.

ABD'de yaşayan Abby Beckley (26) isimli kadının gözüne bulaşan göz paraziti dünyada ilk kez bir insanda görülen vaka olarak tarihe geçti. Büyükbaş hayvanlarda görülen 'Thelazia Gulosa' isimli paraziti kadının ata binerken kaptığı tahmin ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletinde yaşayan bir kadının gözünden 19 adet parazit kurtçuk çıkarıldı. Kadının paraziti ata binerken kaptığı iddia edildi. Genelde büyükbaş hayvanlarda görülen göz paraziti 'Thelazia Gulosa'nın ilk kez bir insanda görüldüğü tespit edildi.

ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi'nden (CDC) yapılan açıklamaya göre, Oregon eyaletinde yaşayan 26 yaşındaki Abby Beckley adlı kadında daha önce sadece büyükbaş hayvanlarda rastlanan 'Thelazia gulosa' adlı göz parazitine rastlandığı açıklandı.

'Thelazia gulosa' adlı göz parazitine sadece büyükbaş hayvanlarda rastlanıyordu.
'Thelazia gulosa' adlı göz parazitine sadece büyükbaş hayvanlarda rastlanıyordu.

2016 yılında görülen vakayı inceleyen bilim insanları, hastalık için raporlarını yeni yayınladı. Rapora göre, gözünden 1 buçuk santimlik kurtçuklar çıkarılan Beckley, sinekler tarafından taşınan bu tür parazit enfeksiyonuna maruz kalan ilk insan.

Gözünden 19 adet kurtçuk çıkarıldı

Genç kadın Beckley, 2016'da yaşanan olayda önce gözünde bir hafta boyunca bir kaşınma hissetti. Ardından genç kadın kendi gözünden 1.27 santim uzunluğunda yarı saydam bir kurtçuğu çıkarmayı başardı. Endişelenen kadın doktora gittiğinde gözünden bir kurtçuk daha çıkarıldı. Ardından başka bir göz doktoruna giden kadının gözünden bu kez 3 kurtçuk daha çıktı.

ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi'ne giden Beckley'nin gözündeki parazit kurtçukların Thelezia ailesine mensup olduğu belirlendi. 20 gün boyunca doktorlar kadının gözünden 14 kurtçuğu daha çıkarmayı başardı.

Genç kadının gözünden 19 tane kurtçuk çıkarıldı.
Genç kadının gözünden 19 tane kurtçuk çıkarıldı.

Büyükbaş hayvanlarda görülüyor

Thelazia gulosa parazitinin daha önce sadece büyükbaş hayvanlara bulaştığı sanılıyordu. Kurtçuklar sinekler yoluyla bulaşıyor. Kurtçuk larvalarını ağızlarında taşıyan sinekler beslenirken larvaları gözlerin ıslak kısımlarına bırakıyor. Larvalar bu bölgede taşıyıcının göz bebeklerindeki sıvıyla besleniyor. Araştırmacılar Beckley'nin kurtçukları Oregon kırsalında at bindiği sırada kaptığını düşünüyor.

Aynı aileden farklı parazit kurtçuklara ise oldukça nadir de olsa daha önce insanlarda rastlanmıştı. Avrupa ve Asya'da bu türlere ait sadece 160 vakanın, ABD'de ise sadece 11 vakanın rapor edildiği belirtiliyor.

Göz kurtçukları genellikle kalıcı bir hasar bırakmıyor. Ancak tedavi edilmezse retina çizikleri ve hatta körlüğe neden olabiliyorlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >