Dünya'da taşınan en büyük 15 yapı

Dev yapılar nasıl taşınıyor?
Dev yapılar nasıl taşınıyor?

Dünyanın en büyük mega yapıları nasıl taşınır? Tarihi Artuklu hamamının taşınmasından sonra Türkiye ve dünyada taşınan tarihi yapıları, binaları ve mega yapıları araştırdık. Nasıl taşındıklarını inceledik. Taşınan en büyük yapıların hikayelerini haberimizde bulabilirsiniz.

1929 yılında Bursa'ya giderken Yalova'ya uğrayan Atatürk sahilde gördüğü çınar ağacının heybetinden çok etkilenir ve bu ağacın altına kendisine bir köşk yapılmasını ister.

Atatürk'ün yapılması istediği köşk 12 Eylül 1929 tarihinde tam 22 günde tamamlanır. Yalova'daki köşk uzun süre Atatürk'ün dinlenme ve çalışma ofisi olarak kullanılır.

Aradan yaklaşık bir yıl geçer. Hızla büyüyen çınar ağacının bir dalı, köşkün yan bölümüne zarar vermeye başlar. Durum Atatürk’e bildirilir ve dalı kesmek için izin istenir.

Atatürk, doğaya olan sevgisini belki de en iyi ifade eden o ünlü sözünü söyler: "Dal kesilmeyecek, köşk yürüyecek!"

Bunun üzerine gerekli hazırlıklar yapılır.

Üç gün içerisinde başlanan çalışmalarda önce bina çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılarak temel seviyesine inilir. İstanbul'dan, köprü altından getirilen tramvay rayları, binanın temeline yerleştirilir. Santim santim yapılan çalışmalar sonunda bina, temelin altına sokulan raylar üzerine oturtulur.

8 Ağustos 1930'da iki katlı köşk, tam 4 metre 80 santim doğuya doğru kaydırılarak yeni temeli üzerine oturtulur. Bu taşıma işlemi dünyada gerçekleştirilen ikinci bina taşıma işlemi olarak tarihe geçer.

Bu olayla birlikte Yalova Köşkü, Yürüyen Köşk olarak anılmaya başlar.

2. Belle Tout Deniz Feneri - İngiltere (850 ton)

Ilısu Baraj Gölü alanında bulunan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi, Türkiye'de ilk defa uygulanan proje ile 2 kilometre taşınarak, baraj göl alanından çıkarıldı.

Dünyada ilk kez 555 yıllık bir tarihi yapı yerinden alınarak 2.000 km ileriye taşındı. Bin 100 tonluk yapını taşınması için 80 kişilik bir ekip görev aldı.

Proje aşaması 16 ay süren çalışma ile Zeynel Bey Türbesi'nin sular altında kalması engellenmiş oldu.

Toplam 4 saat süren çalışmada modüler taşıyıcı araçlar kullanıldı.

Türbe, yeni yeri Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na yerleştirildi.

4. Tarihi Artuklu Hamamı - Türkiye (1.500 ton)

ABD’nin Kuzey Carolina'nın eyaletinde bulunan Cape Hatteras deniz feneri inşa edilmesinden bu yana meydana gelen erozyonlar nedeniyle okyanus sularının arasında kaldı.

Deniz fenerinin önünde bulunan 421 metrelik bir alan okyanus tarafından yutuldu. İnsanlar, 129 yaşındaki bu tarihi deniz fenerinin de okyanus sularına kapılacağından endişe ediyordu.

Deniz feneri için 12 milyon dolarlık bütçe bulundu ve 1999 yılında taşıma işlemi başladı.

Genelde insanlar bir yerden bir yere hareket etmek için havaalanlarını kullanır ancak bu sefer durum biraz farklı.

ABD’nin Newark eyaletindeki Uluslararası havaalanı 2000-2001 yılları arasında pist genişlentme çalışmaları nedeniyle ileriye taşındı.

Toplam taşıma maliyeti 6 milyon doları bulan havaalanı binaları önce üç parçaya bölündü. Daha sonra 400 metre ilerideki yeni yerinde tekrar birleştirildi.

Afrika kıtasında taşınan en büyük bina olan Cudecom binası 7.600 ton ağırlığındaydı.

1955 yılında inşa edilen bina dönemin en estetik ve modern binaları arasında gösteriliyordu.

Bogota’nın merkezinde bulunan bina iki büyük caddenin ortasında kalmıştı. Yeni yapılan caddenin birleştirilebilmesi için yıkılması gerekiyordu. Ancak yetkililer mimari özellikleri ile dikkat çeken bu binayı yıkmak yerine yerini değiştirmeye karar verdi.

Her ne kadar inanması güç olsada bina sakinleri evlerindeyken toplam 6 saatte bina ikiye bölündü bir kısmı sağa bir kısmı sola olmak üzere bina 55 metre uzağa taşındı.

Binayı taşırken herhangi bir olay yaşanmadı. Zeminin düz ve yumuşak olması binanın bu kadar kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde taşınmasında oldukça etkili oldu.

13. Fu Gang Binası - Çin (16.650 ton)

Azerbaycan’da yeni yapılan parkın yanında bulunan ve yolla kesişen 105 yıllık tarihi bina 9 adet özel hidrolik düzenekler sayesinde yıkılmaktan kurtarıldı.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de valilik, şehrin tarihi ve merkezi yerlerinden biri olan Fuzuli Sokağı’nda 70 bin metrekarelik alana park çalışması başlattı.

Altında 3 bin 500 araçlık otopark, içerisinde çok sayıda havuz, fıskiye ve egzotik ağacın bulunacağı parkın yapımı için çevredeki bazı binalar istimlak edilerek yıkılırken, belediye ve valilik yetkilileri, parkın hemen yanında bulunan ve parka gelecek yolla kesişen 105 yıllık tarihi binayı yıkmak yerine, kaydırmaya karar verdi.

15. Abu Simbel - Mısır (31.000 ton)

Parçalanan bloklar 213 metre yükseklikte yeniden birleştirilerek Abu Simbel tapınağı kurtarılmış oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >