Dünyanın ilk akıl hastanesine defineciler akın ediyor

Aya Maryeros Manastırının içinden bir görünüm.
Aya Maryeros Manastırının içinden bir görünüm.

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde yer alan, Bizans döneminden kalma olduğu Aya Maryeros Manastırının dünyanın ilk akıl hastanesi olarak kullanılan mekan olarak biliniyor. Aya Maryeros Manastırı'nın içi görüntülendi. Manastırın definecilerin uğrak yeri olduğu belirtildi. Geçmişte barınma ve ibadet merkezi olarak kullanılan Derinkuyu Yeraltı Şehri ile turizm pastasından pay almaya çalışan ilçede, vatandaşlar etrafı yüksek duvarlarla çevrili olan manastırın bir an önce onarılıp, turizme kazandırılmasını bekliyor.

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, dünyanın ilk akıl hastanesi olarak bilinen Aya Maryeros Manastırı'nın içi görüntülendi.

Manastırın definecilerin uğrak yeri olduğu belirtildi. Geçmişte barınma ve ibadet merkezi olarak kullanılan Derinkuyu Yeraltı Şehri ile turizm pastasından pay almaya çalışan ilçede, vatandaşlar etrafı yüksek duvarlarla çevrili olan manastırın bir an önce onarılıp, turizme kazandırılmasını beklerken aradan geçen zaman zarfında definecilerin adeta uğrak yeri oldu.

Manastırın içinden bir görünüm.
Manastırın içinden bir görünüm.
Fotoğraf: İHA

Definecilerin tarihi eser ve altın bulabilme umuduyla girdikleri dünyanın ilk akıl hastanesi adeta kaderine terk edildi.

İlçe sakinleri, civardaki yer altı şehirleriyle tünellerle bağlantısı da olan manastırın restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.
İlçe sakinleri, civardaki yer altı şehirleriyle tünellerle bağlantısı da olan manastırın restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.

Nevşehir’in Derinkuyu’nun sahip olduğu yer altı şehri ve Osmanlı Sultanı Abdülmecit Han’ın 1858’de yaptırdığı Üzümlü Kilisesi ile önemli bir turizm merkezi olduğunu belirten Derinkuyu Belediye Başkanı Ahmet Taşçı, ilçede ‘dünyanın ilk akıl hastanesi’ olduğu ifade edilen kayadan oyma Aya Maryeros Manastırı'yla ilgili bilgi vermiş, ‘Manastırın restore edilip ilçemiz turizmine kazandırılmasını bekliyoruz. Bu manastırın, ilçemizdeki yer altı şehrine geçiş tünelleri bulunmaktadır. Derinkuyu ilçemizin her tarafında tüneller var ve bu tünellerin açılması gerekir. Ayrıca bu manastır, Kaymaklı beldesindeki yer altı şehrine de tünelle bağlanmış’ ifadelerini kullanmıştı.


Işık şunları kaydetti:

  • “Burası akıl hastanesiydi. Buraya gelenler merdivenler ile aşağı inerlerdi. Buraya gelenler arasında Ürgüp’ten gelen bir kadın şifa buldu. Sonra burada kurban kestiler. Buranın benim bildiğim kadarıyla 110 yıllık tarihi var. Çok değerli bir yer. Devletimiz buraya onarım yapması gerekir. Ben İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne çok gittim. Geleceğiz buralarda inceleme yapacağız dediler. Ne geldiler ne de baktılar. Bina eriyip gidiyor. Buraya giren defineciler burada define aramışlar bulmuşlar. Defineciler buradan para bulmuşlar. Devletimize rica ediyorum burayı turizme kazandırsınlar”

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Tarihi hakkında çok kesin bir bilgi bulunmasa da, M.Ö. 3000 yıllarında Proto Hitit dönemlerinde yerleşilen Kapadokya yeraltı şehirlerinin Bizans döneminde yoğun olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Tesadüf eseri 1963 yılında bulunan ve 1967 yılında ziyarete açılan Derinkuyu Yeraltı Şehrinin adını 60-70 metre derinindeki 52 içme suyu kuyusundan aldığı belirtiliyor.
Tesadüf eseri 1963 yılında bulunan ve 1967 yılında ziyarete açılan Derinkuyu Yeraltı Şehrinin adını 60-70 metre derinindeki 52 içme suyu kuyusundan aldığı belirtiliyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin ziyarete açık olmayan alanlarından birinde bulunan ve Roma dönemine tarihlenen mermer kartal heykeli de bu düşünceyi doğrular nitelikte. Bölgeye Türklerin gelişi ise 1071 Malazgirt Savaşı sonrasına dayanıyor.

Asur Kolonilerinin de izlerini taşıyan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde II. yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı biliniyor.

Derinkuyu yeraltı şehri nerede?

Yeraltı şehri, Nevşehir ilinin Derinkuyu ilçesinde yer almaktadır.Yeraltı şehrine nasıl gidilir konusunda ise yeraltı şehri Nevşehir–Niğde kara yolu üzerinde bulunuyor.Nevşehir’e 29 km, Niğde’ye 50 km mesafesi var.Nevşehire bağlı, eski adı Melogobia olan Derinkuyu ilçesine bulunuyor.

Derinkuyu yeraltı şehri giriş ücreti

  • Derinkuyu Yeraltı Şehri giriş ücreti 25 TL. Eğer Müzekartınız varsa bir yıl içinde 2 kez, Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
  • Ziyaret Sezonları :
  • Nisan-Ekim (Yaz saatleri)
  • 08:00 – 19:00
  • Kasım-Mart (Kış saatleri)
  • 08:00 – 17:00

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde dünyanın ilk akıl hastanesi olarak bilinen Aya Maryeros Manastırı definecilerin uğrak yeri oldu.

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesi Cumhuriyet Mahallesindeki, Bizans döneminden kalma olduğu öne sürülen Aya Maryeros Yeraltı Manastırı, dünyanın ilk akıl hastanesi olarak kullanılan mekan olarak biliniyor.
Geçmişte barınma ve ibadet merkezi olarak kullanılan Derinkuyu Yeraltı Şehri ile turizm pastasından pay almaya çalışan ilçede, vatandaşlar etrafı yüksek duvarlarla çevrili olan manastırın bir an önce onarılıp, turizme kazandırılmasını beklerken aradan geçen zaman zarfında definecilerin adeta uğrak yeri olması dikkatlerden kaçmadı. Definecilerin tarihi eser ve altın bulabilme umuduyla girdikleri dünyanın ilk akıl hastanesi adeta kaderine terk edildi.

82 yaşındaki Yusuf Işık dünyanın ilk akıl hastanesi olarak bilinen Aya Maryeros Manastırı'nın turizme kazandırılması için defalarca başvuru yaptıklarını ifade ederken son yıllarda da definecilerin burada define aradıklarını söyledi. Işık, “ Burası akıl hastanesiydi. Buraya gelenler merdivenler ile aşağı inerlerdi. Buraya gelenler arasında Ürgüp'ten gelen bir kadın şifa buldu. Sonra burada kurban kestiler. Buranın benim bildiğim kadarıyla 110 yıllık tarihi var. Çok değerli bir yer. Devletimiz buraya onarım yapması gerekir. Ben İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne çok gittim. Geleceğiz buralarda inceleme yapacağız dediler. Ne geldiler ne de baktılar. Bina eriyip gidiyor. Buraya giren defineciler burada define aramışlar bulmuşlar. Defineciler buradan para bulmuşlar. Devletimize rica ediyorum burayı turizme kazandırsınlar” şeklinde konuştu.
Video: Eyyup Tel


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >