Dünya'nın yüzde 41'ini temsil eden oluşum: BRICS

Kapak: Tunç Çevik
Kapak: Tunç Çevik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki BRICS zirvesinde yaptığı konuşmada dünyanın mevcut sisteminin 'mutlu bir azınlık' dışında kimseyi tatmin etmediğini söyledi. Mevcut sistemin değişmesinde gelecek vaat eden en büyük güç BRICS dünya nüfusunun yüzde 42'sini, dünya ekonomisinin ise yüzde 25'ini temsil ediyor.

BRIC; Çin, Rusya, Hindistan ve Brezilya'nın baş harflerinden oluşan oluşuma verilen isim. 2006'da başlayan görüşmeler sonrası ilk zirve 2009'da Rusya'da gerçekleşti. Güney Afrika oluşuma 2011 yılında katılarak BRIC'in sonuna 'S' harfinin eklenmesini sağladı.

Avrupa ve ABD'nin başını çektiği mevcut siyasal, toplumsal, ekonomik ve askeri düzende söz sahibi olmak isteyen BRICS, devlet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirdiği zirvelerinde küresel ekonomik durumu iyileştirme, küresel finans kurumlarını geliştirme ve iş birliği kapsamlarını arttırma gibi konular üzerinde duruyor.

Tasarım: Tunç Çevik
Tasarım: Tunç Çevik

BRICS Kalkınma Bankası kuruldu

2014 yılında gerçekleştirdiği 6. zirvesinde IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlarda yeterli söz sahibi olamayan BRICS ülkeleri Çin'in merkezini yaptığı kalkınma bankasının kurulduğunu açıkladı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping o dönem yaptığı açıklamada "BRICS ülkelerinin uluslararası finans işlerindeki söz hakkının artmasına yardımcı olmanın yanında, gelişmekte olan ülkelerin halklarına yararlar getirecek." ifadelerine yer verdi.

Tasarım: Tunç Çevik
Tasarım: Tunç Çevik

"Mevcut yapının değişmeden devam etmesi mümkün değil"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yıl onuncusu gerçekleştirilen BRICS zirvesine katıldı. Zirvede yaptığı konuşmada mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığına değinen Erdoğan "Mevcut küresel sistem, çıkarları garanti altına alınmış mutlu bir azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmiyor. Neredeyse her 10 yılda bir tekrarlayan ekonomik krizlerle bugünlere geldiler. Bu yapının bu yapının günümüz şartlarına göre yeniden ele alınmadan değişmeden devam etmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Tasarım: Tunç Çevik
Tasarım: Tunç Çevik

BRICS üyeleri 'T'ye olumlu bakıyor

Erdoğan zirvede kendisine eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu 5 ülke ile G-20’de beraberiz. Temenni ederim ki bizi buraya alacak adımı atarlar. Biz de BRICS’te yerimizi alırız. Onlarla birlikte geniş katılımlı bir zirve gerçekleşti. BRICS üyeleri Türkiye’nin platforma katılımına olumlu bakıyor. BRICS’e üyelik, gerçekten önemli fırsatlar yaratabilir" şeklinde konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >