En güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi?

Sohbet uygulamaları
Sohbet uygulamaları

WhatsApp, Messenger ya da iMessage; en çok kullandığınız uygulamalar aslında sandığınız kadar güvenli değil!

Hükümetlerin sosyal mecralardan bilgi talepleri her geçen gün artıyor. Zaman zaman çeşitli açıklamalar yaparak "veri gizliliğinin" önemini vurgulayan şirketler, hükümetleri karşılarına almak durumunda kalıyor. Hatta benzer bir durum geçtiğimiz sene Apple ve FBI arasında da yaşanmıştı. FBI, San Bernardino saldırısını çözüme kavuşturmak için Apple'dan yardım istemiş; Cupertinolu şirket ise bu talebi geri çevirmişti.

Milyonlarca hatta milyarlarca kullanıcısı olan anlık mesajlaşma uygulamaları için de durum pek farklı değil. Terör olaylarının çözülmesinde WhatsApp ve Facebook Messenger'ın "şifrelerinin kırılması" büyük önem taşıyor. Bu tür olaylar için ne yazık ki şirketler "veri gizliliğini" savunarak arka kapı açmıyor. Ancak standart milyarlarca kullanıcının kişisel ve gizli verileri de tehlike altında olabilir. Keza "uçtan uca şifreleme" ya da benzer güvenlik mekanizmaları sohbetlerinizi ya da verilerinizi yalnızca bir nebze koruyabiliyor.
Bu kapsamda yapılan araştırmalar neticesinde en güvenli sohbet uygulamaları belirlendi. Beş üzerinden yapılan puanlandırmalar, WhatsApp'ın sanıldığı kadar güvenli olmadığını gösteriyor.

WhatsApp - Güvenlik Skoru: 2.5 / 5

                                    
                                    WhatsApp, geçtiğimiz senenin hemen başında "uçtan uca şifreleme" özelliğini hayata geçirdi. Bu yeni güvenlik sistemi, kısaca hükümetlerin sohbetlere ve WhatsApp üzerindeki verilere erişimini engelliyor. Evet, bu özellik sayesinde anlık mesajlaşma uygulamasının güvenliği bir nebze artırıldı. Fakat yine tahmin edildiği gibi üst düzey bir güvenlik söz konusu değil.


WhatsApp kullanımı için rehber erişimi şart. Dolayısıyla kişi listeniz mutlaka metadata şeklinde saklanıyor ve dolayısıyla üçüncü parti kişilerle paylaşılabiliyor. Her iki günde bir SMS şeklinde gelen reklam mesajları da tam olarak buna benzer sebeplerden ortaya çıkıyor. 

En önemli ayrıntılardan birisi ise yedekleme. WhatsApp'ın 
Google ya da iCloud'a yedekleme sistemi "uçtan uca şifreleme" kapsamında yer almıyor; yani verilerin yedeklendikten sonra şifrelenmesi mümkün değil. Bu veriler erişinde analiz edilen 
WhatsApp'ın güvenlik skoru 5 üzerinden 2.5.
WhatsApp - Güvenlik Skoru: 2.5 / 5 WhatsApp, geçtiğimiz senenin hemen başında "uçtan uca şifreleme" özelliğini hayata geçirdi. Bu yeni güvenlik sistemi, kısaca hükümetlerin sohbetlere ve WhatsApp üzerindeki verilere erişimini engelliyor. Evet, bu özellik sayesinde anlık mesajlaşma uygulamasının güvenliği bir nebze artırıldı. Fakat yine tahmin edildiği gibi üst düzey bir güvenlik söz konusu değil. WhatsApp kullanımı için rehber erişimi şart. Dolayısıyla kişi listeniz mutlaka metadata şeklinde saklanıyor ve dolayısıyla üçüncü parti kişilerle paylaşılabiliyor. Her iki günde bir SMS şeklinde gelen reklam mesajları da tam olarak buna benzer sebeplerden ortaya çıkıyor. En önemli ayrıntılardan birisi ise yedekleme. WhatsApp'ın Google ya da iCloud'a yedekleme sistemi "uçtan uca şifreleme" kapsamında yer almıyor; yani verilerin yedeklendikten sonra şifrelenmesi mümkün değil. Bu veriler erişinde analiz edilen WhatsApp'ın güvenlik skoru 5 üzerinden 2.5.
Facebook Messenger - Güvenlik Skoru: 1.5 / 5

                                    
                                    Facebook'un son birkaç yıldır ayrıca bir uygulama şeklinde sunmaya başladığı Messenger da güvenlik zaafiyetleri içeriyor. Messenger, doğrudan Facebook sistemine bağlı ve doğal olarak hesabınızla ilgili tüm bilgiler de otomatik olarak bu anlık mesajlaşma uygulamasıyla eşleşmiş durumda. Gizlilik skoru ise 
5 üzerinden 1.5. Yani aslına bakıldığında Messenger, WhatsApp'tan da güvensiz.
Facebook Messenger - Güvenlik Skoru: 1.5 / 5 Facebook'un son birkaç yıldır ayrıca bir uygulama şeklinde sunmaya başladığı Messenger da güvenlik zaafiyetleri içeriyor. Messenger, doğrudan Facebook sistemine bağlı ve doğal olarak hesabınızla ilgili tüm bilgiler de otomatik olarak bu anlık mesajlaşma uygulamasıyla eşleşmiş durumda. Gizlilik skoru ise 5 üzerinden 1.5. Yani aslına bakıldığında Messenger, WhatsApp'tan da güvensiz.
iMessage - Güvenlik Skoru: 2 / 5

                                    
                                    Apple'ın kendi ekosistemi için oluşturduğu mesajlaşma uygulaması iMessage, gizlilik skoru sebebiyle bir tık daha geride. Esasında Apple kullanıcılarının birçoğu bu sistemi yalnızca güvenlik sebebiyle kullanıyor. Ancak görülen o ki iMessage'da da çeşitli güvenlik sıkıntıları var. iMessage'ın güvenlik skoru ise 5 üzerinden 2.
iMessage - Güvenlik Skoru: 2 / 5 Apple'ın kendi ekosistemi için oluşturduğu mesajlaşma uygulaması iMessage, gizlilik skoru sebebiyle bir tık daha geride. Esasında Apple kullanıcılarının birçoğu bu sistemi yalnızca güvenlik sebebiyle kullanıyor. Ancak görülen o ki iMessage'da da çeşitli güvenlik sıkıntıları var. iMessage'ın güvenlik skoru ise 5 üzerinden 2.
Signal - Güvenlik Skoru: 4 / 5

                                    
                                    Açık kaynak kodlu olarak tasarlanan Signal, pek fazla bilinmese de esasında en güvenli anlık mesajlaşma uygulamalarından biri. WhatsApp'ın şifreleme özelliği de esasında Signal temelli. Tamamen tüm mesajların şifrelendiği uygulama, sunucularda da verileri tutmuyor. Signal'de yalnızca sohbetteki son görülme süresi sunucularda tutuluyor. Telefon numaralarını şifreleyerek sunucuya gönderen 
Signal'in güvenlik skoru 5 üzerinden 4.
Signal - Güvenlik Skoru: 4 / 5 Açık kaynak kodlu olarak tasarlanan Signal, pek fazla bilinmese de esasında en güvenli anlık mesajlaşma uygulamalarından biri. WhatsApp'ın şifreleme özelliği de esasında Signal temelli. Tamamen tüm mesajların şifrelendiği uygulama, sunucularda da verileri tutmuyor. Signal'de yalnızca sohbetteki son görülme süresi sunucularda tutuluyor. Telefon numaralarını şifreleyerek sunucuya gönderen Signal'in güvenlik skoru 5 üzerinden 4.
Telegram - Güvenlik Skoru: 3.5 / 5

                                    
                                    Daha çok Messenger alternatifi olarak bilinen Telegram'ın en önemli özelliği gizli sohbet özelliği. Belirli bir süre sonrasında mesajlar ve bilgiler otomatik olarak kendiliğinden siliniyor. 
Sivil toplum temelli olarak çalışan 
Telegram'ın güvenlik skoru 5 üzerinden 3.5.
Telegram - Güvenlik Skoru: 3.5 / 5 Daha çok Messenger alternatifi olarak bilinen Telegram'ın en önemli özelliği gizli sohbet özelliği. Belirli bir süre sonrasında mesajlar ve bilgiler otomatik olarak kendiliğinden siliniyor. Sivil toplum temelli olarak çalışan Telegram'ın güvenlik skoru 5 üzerinden 3.5.
BİP - Güvenlik Skoru: 2 / 5
BİP, son yıllardaki yükselişi sayesinde kullanıcı kitlesini önemli oranda artırmış durumda. Özellikle Türkiye'ye has tasarlanan çıkartmalarla ön plana çıkan uygulama, Telsiz sistemi sayesinde anlık konuşma özelliği sunuyor. Üstelik buna ek olarak toplu mesajlaşma sistemi de büyük avantaj sağlıyor.
BİP - Güvenlik Skoru: 2 / 5 BİP, son yıllardaki yükselişi sayesinde kullanıcı kitlesini önemli oranda artırmış durumda. Özellikle Türkiye'ye has tasarlanan çıkartmalarla ön plana çıkan uygulama, Telsiz sistemi sayesinde anlık konuşma özelliği sunuyor. Üstelik buna ek olarak toplu mesajlaşma sistemi de büyük avantaj sağlıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >