Erdoğan'ın Irak Başbakanı Abadi'ye yönelik sözlerine ABD'den yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Irak'ın Başika bölgesinde Türk askerinin varlığına ilişkin Irak Başbakanı Haydar El Abadi'ye yönelik sözlerine ABD'den yanıt geldi.

John Kirby, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Musul'un geri almasında Türkiye'nin askeri operasyonlarda yer alacağı ve Erdoğan'ın Irak Başbakanı El Abadi'ye karşı söylediği sözlerin hatırlatılması üzerine Kirby, Irak'ın tüm komşu ülkelerin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini ve Türk güçlerinin uluslararası koalisyonun parçası olarak Irak'ta bulunmadığını vurguladı.

Kirby, "Uzun süredir söylemekteyiz, burada geçen Cuma günü Brett McGurk'un de söylediklerini duydunuz. Irak'ın tüm komşuları Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. Irak'ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değiller ve Başika'daki durum Irak ve Türkiye hükümetlerinin çözmesi gereken bir sorun" diye konuştu.

El Abadi'nin Başika'da Türkiye'nin üst kurmasını istediği video kayıtlarını görmedim

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak Başbakanı Haydar El Abadi'nin Başika'da Türkiye'nin üst kurmasını istediğini kanıtlayacak şekilde elinde video kayıtlarının bulunduğu sözlerinin hatırlatılması üzerine Kirby, "Bu değerlendirmeleri, videoyu görmedim. Başbakan Abadi, kamuoyu önünde davet edilmediklerini açıkça söyledi. Biz, onların koalisyonun bir parçası olarak orada olduklarını düşünmüyoruz ve Türkiye ile Irak'ın diyalog yoluyla bu konuda çalışmalarını istiyoruz" dedi.

- Musul operasyonundaki karar Irak'ın


Kirby, Musul operasyonunun ne zaman başlayacağına ilişkin bir soru ile ilgili olarak da, bu kararı Irak yönetiminin vereceğini söyledi. Kirby, 'Musul'u geri alma kampanyası bir Irak kampanyasıdır. Amerikan güçleri, geçmişte de olduğu gibi Irak Güvenlik Güçleri tarafından yapılacak bu kampanyaya destek verecektir. Kendileri hazır olduklarında karar vereceklerdir' dedi. Kirby, Irak Güvenlik Güçlerinin, Abadiye verecekleri raporlara göre kararın alınacağını belirtti.


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu, Başika krizini değerlendirdi.

- Türkiye'nin Başika'daki varlığı meşru bir varlıktır

Kurtulmuş, Türkiye'nin Başika'daki askeri varlığına ilişkin soru üzerine, "Türkiye'nin Başika'daki varlığı meşru bir varlıktır. Orada bize ihtiyaç bulunduğu sürece orada varlığımıza devam edeceğiz." dedi.

- Türkiye Musul halkına destek vermek için oradadır

Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin Başika'ya yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Uluslararası camia ve Irak Merkezi Hükümeti gerçekten DEAŞ ile bir savaş veriyorsa, en acil gündem maddelerinden birisi, senelerdir Musul'un kurtarılması olmalıydı. Türkiye zaten bu amaçla oradadır, Musul'un halkına destek vermek için oradadır. Ama sanki bunlar hiç yokmuş gibi şimdi bunun gündeme getirilmesi 'söyleyene değil, söyletene bak' sözünü gündeme getiriyor. Herhalde başka tesirler altında, başkalarının tesiri altında, siyaseten başka bir şey söyleyemediği için Irak Başbakan'ı bunu söylüyor."

- Musul'u DEAŞ'tan kurtaracağız diye siz oraya PYD'yi, YPG'yi çağırırsanız Irak'ta barış sağlanmaz, Musul sorununu da çözmez

Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması için bölgeye başka bir terör grubunu çağırmanın hatalı olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Musul'u DEAŞ'tan kurtaracağız' diye siz oraya PYD'yi, YPG'yi çağırırsanız, başka bir terör grubunu, başka bir silahlı grubu oraya çağırırsanız ve o şehrin asli unsurlarından olmayan unsurları getirip o şehre yeni bir, tabiri caizse, 'ur' gibi sokmaya çalışırsanız bu Irak'ta barışı sağlamaz, Musul sorununu da çözmez." diye konuştu.




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >