Eski avukatından Trump'a sert sözler: Tamamen ırkçı, yalancı

 Michael Cohen
Michael Cohen

ABD Başkanı Trump'ın eski avukatı Michael Cohen, Temsilciler Meclisi'nde verdiği ifadede Trump'ı; 'ırkçılık, dolandırıcılık ve düzenbazlıkla' suçladı. Cohen, "Trump tamamen bir ırkçı. Bu ülke Trump'ın beyaz ırkçıları ve bağnazları koruduğunu gördü.” dedi. Trump eski avukatı Michale Cohen’in iddialarına Vietnam’da düzenlediği basın toplantısnda yanıt verdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'in yargılandığı davada karar çıkmış ve Cohen, kampanya fonlaması ihlalleri, vergi kaçakçılığı Rusya'daki Trump Tower projesi konusunda Kongre'ye yalan söylemek suçlamalarından 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cohen, dün Temsilciler Meclisi'nde ifade vererek ABD Başkanı Trump’ı suçladı. Trump, Vietnam'da gerçekleştirdiği basın toplantısında Cohen'e yanıt verdi.

"Trump'ın yasa dışı faaliyetlerini korudum"

Cohen, "Trump'u korumak için yaptığım şeylerden utanç duyuyorum" derken kendi vicdanını dinlemektense Trump'ın yasa dışı faaliyetlerini koruduğu ve sakladığı için utandığını belirtti.

Cohen, Temsilciler Meclisi Denetim ve Reform Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını cevapladı.
Cohen, Temsilciler Meclisi Denetim ve Reform Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını cevapladı.
  • Trump için 2007 yılında çalışmaya başlamaktan ve başkan seçilmesine giden yolda ona yardımcı olmaktan ötürü pişman olduğunu söyleyen Cohen, aynı zamanda Trump'ın kampanyası sırasında Moskova ile yürütülen emlak anlaşması görüşmelerinden haberdar olduğunu ve bu konuda yalan söylediğini aktardı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın 10 yıl boyunca avukatlığını yapan Michael Cohen’in, Temsilciler Meclisi’ndeki ifadesi sona erdi. Cohen, Trump’ın ‘ırkçı ve üçkağıtçı’ olduğunu iddia etti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın 10 yıl boyunca avukatlığını yapan Michael Cohen’in, Temsilciler Meclisi’ndeki ifadesi sona erdi. Cohen, Trump’ın ‘ırkçı ve üçkağıtçı’ olduğunu iddia etti.

“Trump tamamen bir ırkçı”

Bu yüzden hem ailesinden hem de ülkesinden özür dilediğini söyleyen Cohen, Trump'ın sadece kendi çıkarları için çalışan biri olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

  • "Trump tamamen bir ırkçı. Bu ülke Trump'ın beyaz ırkçıları ve bağnazları koruduğunu gördü. Fakir ülkelere 'bok çukuru' dediğini de gördü. Özelde daha da fena. Bana bir keresinde Obama o zaman daha ABD başkanıyken 'Siyah biri tarafından yönetilen ve 'bok çukuru' olmayan bir ülke söyle' dedi, 'Siyahların çok aptal olduğu için kendisine hiçbir zaman oy vermeyeceklerini' söyledi."

Eski avukat Cohen, ayrıca Trump'ın kendisine seçim kampanyası fonlama yasalarına aykırı bir şekilde, Stormy Daniels adıyla bilinen kadınla ilişkilerini örtbas etmesi için 130 bin dolar ödeme yapma talimatı verdiğini belirtti.

İddialarını kanıtlamak isteyen Cohen, komisyona, Trump’ın kendisine yazdığı banka çekini sundu.
İddialarını kanıtlamak isteyen Cohen, komisyona, Trump’ın kendisine yazdığı banka çekini sundu.

Cohen, Daniels'a yaptığı ödemenin karşılandığı çeklerin de Başkan Trump'ın oğlu Donald Trump Jr. ve Trump'ın baş mali yetkilisi Allen Weisselberg tarafından imzaladığını savundu.

"Trump'ın oğlu yargılanabilir"

Avukat Andy Wright, Cohen'in bu ifadesinin Donald Trump Jr.'ın seçim kampanyası fonlama yasalarını ihlalden yargılanabilmesi ihtimalini ortaya çıkarttığını belirtti.

“Clinton'ın maillerinin sızacağını biliyordu”

Cohen ifadesinde Trump'ın iki yıl önceki başkanlık seçimlerinde Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton'a zarar verecek e-posta sızıntısını önceden bildiğini de söyledi. 8 Kasım'daki ABD başkanlık seçimi öncesinde, Demokrat aday Hillary Clinton'ın seçim kampanyasını yürüten John Podesta ve Demokratik Ulusal Komite'nin (DNC) e-postaları hacklenmişti. Yazışmalar, Wikileaks'te paylaşılmıştı.

Filistin asıllı Demokrat Rashida Tlaib de Cohen’i dinleyenler arasında bulundu.
Filistin asıllı Demokrat Rashida Tlaib de Cohen’i dinleyenler arasında bulundu.

Trump daha önce WikiLeaks'in Demokratik Ulusal Komitesi'nin (DNC) elektronik postalarını sızdıracağını önceden bilmediğini iddia etmişti. Cohen, Temmuz 2016'da, Trump'ın uzun süredir siyasi danışmanlığını yapan Roger Stone aradığında Trump'ın ofisinde olduğunu anlattı.

Ne olmuştu?

Trump: Tek bir konuda yalan söylemedi

Eski avukatı Michale Cohen’in iddialarına Trump, Vietnam’da düzenlediği basın toplantısnda yanıt verdi. ; "Böyle büyük, önemli bir zirve sırasında bu açıklamaları yapıyor olması inanılmaz. Tek bir konuda yalan söylemedi, 'Rusya ile tezgah yok' dedi, çok fazla yalan söylüyor, bu kısımda neden yalan söylemedi, anlamadım. Rusya ile herhangi bir tezgah yok. Bu sadece bir cadı avı, başka hiçbir başkanın başına gelmedi. Rus cadı avına bir de artık sahte lafını eklemek gerekiyor. En çok bu açıklamasına şaşırdım ama gerçekten utanç vericiydi."

Vietnam'da Kuzey Kore lideri Kim Jong un ile gerçekleştirdiği zirve hazırlıklarından zaman ayırıp yazdığı Twitter mesajında, "Michal Cohen (maalesef) beni temsil eden çok sayıda avukattan biriydi. Başka müşterileri de vardı. Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından yalan ve sahtekarlık suçlarından barodan atıldı. Trump ile ilgisi olmayan kötü şeyler yaptı. Hapis süresini düşürmek için yalan söylüyor. Yalancının (Trump'ın Hillary Clinton'a hitap şekli) avukatını kullanarak." dedi.

Trump ve ekibi Rusya’yla işbirliği yaptıkları iddialarını reddediyor

Cohen, ifadesinde Trump'ı birçok konuda suçlasa da Trump'ın kampanya ekibinin Rusya ile işbirliği yaptığına dair doğrudan bir kanıta sahip olmadığını belirtti.

Bir dönem Trump'ın sağ kolu olan Cohen'in iddiaları, Özel Savcı Robert Mueller'in, Trump'ın ekibinin 2016'daki seçim kampanyasında Rusya ile işbirliği yaptığı iddialarını araştırdığı soruşturmasının tamamlanmak üzere olduğu bir dönemde geldi.

Trump, kampanya ekibi ve Moskova arasında işbirliği olduğu iddialarını reddediyor ve Mueller'in soruşturmasını "cadı avı" diye tanımlıyor.

Cohen Mayıs ayında hapse girecek

New York'taki federal savcılar ve Özel Savcı Robert Mueller tarafından, kampanya fonlaması ihlalleri, vergi kaçakçılığı ve Kongre'ye Trump'ın şirketlerinin Moskova'daki planları konusunda yalan söylemek suçlamalarından üç yıl hapis cezasına çarptırılan Cohen, Mayıs'ta hapse girecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >