Fotoğraflarla 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal

Arşiv
Arşiv

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1927 yılında Malatya'da doğdu. Pilot olmak isteyen Özal'ın bu hayali, babasının tayini sebebiyle bulundukları Silifke'de eşekten düşerek kırılan koluyla birlikte tarihe gömülmüştü. Hayallerinin taşındığı yer parlamento ve özel hayatından az bilinen fotoğraflarıyla Turgut Özal...

Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın çok bilinmeyen fotoğraflarını sizler için derledik.

Turgut Özal kimdir?

  1. 13 Ekim 1927 tarihinde Malatya'da doğan Turgut Özal, çocukluğunun bir döneminde pilot olmak istemiş fakat Silifke'ye taşındıktan sonra, eşeğin üzerinden düşerek kolundan sakatlanmış ve pilot olma hayalinden zorunlu olarak vazgeçmesine sebep oldu.
  2. 1971-1973 yılları arasında da Dünya Bankası Sanayi Dairesi'nde danışmanlık yaptı. Bunun yanında Sabancı Holding olmak üzere çeşitli şirketlerde yönetici olarak çalıştı. Turgut Özal, 1977 Türkiye genel seçimlerinde Milli Selamet Partisi'nden İzmir milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi. Daha sonra 43. Hükümet döneminde Başbakanlık Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı müsteşar vekilliği görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından da ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığına getirildi. 14 Temmuz 1982 tarihinde de vazifesinden istifa etti. 20 Mayıs 1983 tarihinde Anavatan Partisi'ni kurdu. 1983 Türkiye genel seçimlerinde de 400 kişiden oluşan parlamentoda 211 milletvekili çıkararak tek başına iktidara geldi. Bunun yanında Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni başbakanı oldu. Turgut Özal, 18 Haziran 1988 günü Ankara Atatürk Spor Salonu'nda Kartal Demirağ isimli saldırgan tarafından düzenlenen suikasttan yaralı olarak kurtuldu. Bu girişim sırasında Özal sağ elinden yaralandı. Turgut Özal, 1989 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde aday oldu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı oldu. 17 Nisan 1993 tarihinde 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinden sonra rahatsızlanarak hayatını kaybetti, ülkede 3 günlük genel yas ilan edildi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >