G-20 Zirvesi'nin gündeminde neler var?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya’nın Osaka kentinde toplanan G-20 Liderler Zirvesi’ne katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya’nın Osaka kentinde toplanan G-20 Liderler Zirvesi’ne katıldı.

Japonya’nın ev sahipliğinde Osaka’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, Başbakan Şinzo Abe’nin konuk heyet başkanlarını karşılaması ve aile fotoğrafı çekimiyle başladı.

Karşılamanın ardından liderler, " Dijital Ekonomi" temalı özel etkinliğe katıldı. Bu etkinlikten sonra zirvenin ilk oturumu “Küresel Ekonomi, Ticaret ve Yatırımlar” temasıyla düzenlenecek.

Dünyanın dört bir yanından 2 binden fazla gazetecinin takip ettiği zirveye, 19 lider ve aralarında Avrupa Birliği'nden de delegelerin yer aldığı 30 bin kişi katılıyor.

Yirmilik Grup anlamına gelen "Group of Twenty" 1999 yılında, dönemin G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının kararıyla kuruldu.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri ve ekonomi yönetimleri, küresel ekonomideki gelişmeleri ve sorunları masaya yatırmak üzere 28-29 Haziran tarihlerinde Japonya’nın Osaka kentinde bir araya geliyor.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği zirveye katılan ülkeler arasında ABD, Almanya, İngiltere, Çin, Rusya ve Suudi Arabistan da bulunuyor.

 Japonya’nın ev sahipliğinde Osaka’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi aile fotoğrafı çekimiyle başladı.
Japonya’nın ev sahipliğinde Osaka’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi aile fotoğrafı çekimiyle başladı.

G20 Zirvesi nedir?

Yirmilik Grup anlamına gelen "Group of Twenty" 1999 yılında, dönemin G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının kararıyla kuruldu. G20'nin kurulmasındaki amaç gelişmiş ekonomilerle gelişmekte olan ülkeleri bir araya getirerek, dünyanın ekonomik sorunlarına daha kalıcı çözümler üretmekti.

  • G20 ilk kurulduğu yıllarda sadece bakanların toplandığı bir zirve olsa da, 2008'deki dünya krizi sonrasında bu toplantıya en üst düzeyde katılım yapılması kararlaştırıldı.
  • Bu tarihten itibaren her yıl dünyanın en büyük devletlerinin liderleri toplanarak, dünya ekonomisinin yanında, ticareti ve gelişimini de şekillendiriyor.

G20 ülkeleri dünyadaki tüm ekonomik üretimin yüzde 85'ini yaparken, uluslararası ticaretin de yüzde 75'ini kapsıyor.

Japonya’da düzenlenen zirveye hangi ülkeler katılıyor?

Bu yıl 28-29 Haziran tarihlerinde Japonya'nın Osaka kentinde gerçekleşen zirveye katılım gösteren ülkeler şöyle:

"ABD, Almanya, Avrupa Birliği, Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Kanada, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye."

G20 Zirvesi'nin önemli başlıkları neler?

2017’de Almanya’daki zirvede yolsuzluk, kara para aklama, vergi kaçırılması gibi konulara odaklanan liderler geçtiğimiz yıl "Konsensus oluşturmak-Sürdürülebilir Kalkınma ve İklim Sürdürülebilirliği" temasıyla toplanmıştı. 2018'de zirvenin son oturumunda ise "Fırsatları Elde Etme - Altyapı, Enerji ve Sürdürülebilir Gıda Geleceği" başlığı liderler tarafından değerlendirilmişti.

Bu yıl zirvenin gündemine oturması beklenen 5 konu şöyle:

  • Trump-Şi Mütarekesi, Küresel Ekonomi, İklim değişikliği, İran ve Petrol ve Okyanus Kirliliği.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G-20 programında neler var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin ilk programı olan "Dijital Ekonomi" temalı liderler etkinliğine ve "Küresel Ekonomi", "Ticaret ve Yatırımlar" temalı oturum ve çalışma yemeğine katıldı. Erdoğan, G20 aile fotoğrafında hazır bulundu. Erdoğan aile fotoğrafında ABD Başkanı Donald Trump ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile yan yana durdu.

Erdoğan, çalışma yemeği öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ayaküstü sohbet etti. Sohbet sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi temasları kapsamında, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'i kabul etti.Zirvenin yapıldığı INTEX Osaka Fuar Merkezi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, 30 dakika sürdü.

Kabulde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın son gününde ABD Başkanı Trump'la görüşecek. İki liderin görüşmesi merakla bekleniyor. Zira iki lderin görüşmesi neticesinde ABD’nin itirazlarına rağmen Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı ve temmuzda Türkiye’ye getirilmesi beklenen hava savunma sistemi S-400’lerin iki ülke arasında neden olduğu gerginlikten bir sonuç çıkıp çıkmayacağı sorusuna cevap aranıyor.

NTV’nin Washington temsilcisi Hüseyin Günay’ın ulaştığı bilgiye göre iki lider 29 Haziran Cumartesi, Türkiye saati ile sabah 07:00’de görüşecek. Trump’ın G20’deki son görüşmesi Erdoğan’la olacak ve zaman sınırlaması olmayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >