G7 Zirvesi başlamadan liderin kavgası başladı

G7 zirvesi kavga gürültüyle açılıyor
G7 zirvesi kavga gürültüyle açılıyor

ABD Başkanı'nın en yakın müttefik ülkelere gümrük duvarlarını yükseltmesi yüzünden bugün G7 zirvesi başlamadan kavga çıktı. ABD'ye karşı isyan bayrağı açmış tweetler atan Macron, G7 bildirisinin Trump dışlanarak 6 lider tarafından imzalanmasından söz etti. Trump da sadece kısmen katılacağı zirvenin evsahibi Trudeau'ya karşı tweet attı.

Ekonomisi en gelişmiş ülkelerin Ukrayna/Kırım krizini gerekçe göstererek Rusya'nın üyeliğini askıya aldıkları 2014'ten beri 7'ler Grubu olarak devam ettirdikleri G7, ABD Başkanı Donald Trump yüzünden çatırdıyor.

Bugün Kanada'da başlayan G7 zirvesine Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan İran'la nükleer anlaşmaya dek uluslararası anlaşmalardan çekilmesinin üzerine müttefik ülkelere gümrük duvarlarını yükseltmesinin gerilimi damga vurdu.

Diğer liderler daha zirveye varmadan telefon görüşmeleri ve sosyal medya hesapları üzerinden Trump'la kapıştı.

G7 Zirvesi Kanada'da Quebec City'deki G7 liderlerinin maskesi takılarak bir grup aktivist tarafından protesto edildi.
G7 Zirvesi Kanada'da Quebec City'deki G7 liderlerinin maskesi takılarak bir grup aktivist tarafından protesto edildi.

TRUMP EN SON GELEN, İLK GİDEN LİDER OLACAK

ABD'nin en yakın müttefikleri olan Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'ya çelik-alüminyum ithalatında yüzde 25-10 ilave gümrük vergisi uygulamaya başlayan Trump'ın diğer liderlerin öfkeleri karşısında zirveye en son katılan ve ilk ayrılan lider olacağı belirtildi. ABD Başkanı cumartesi sabahı zirveden ayrılarak iklim-çevre konulu toplantıya katılmayacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise çarşamba gecesinden Kanada'ya gidip perşembeden itibaren Trump'a anladığı dilden hitap etmeye başladı. Yani Twitter'dan art arda mesajlarla yaylım ateşine geçti.

G7 liderler zirvesi, bugün Kanada'nın ev sahipliğinde başlayacak. Zirveye ABD'nin gümrük vergilerini artırmasıyla başlayan ticaret savaşlarının damga vurması bekleniyor.
G7 liderler zirvesi, bugün Kanada'nın ev sahipliğinde başlayacak. Zirveye ABD'nin gümrük vergilerini artırmasıyla başlayan ticaret savaşlarının damga vurması bekleniyor.

''İkna edici olmaya ve ABD'yi uluslar topluluğu içinde tutumaya çalışmak zorundayız, ama çıkarlarımız ve değerlerimizi de asla feda etmemeliyiz… Ticaret savaşı kimse için iyi değildir, Amerikalı işçilerden başlayarak… Dost ve müttefik ülkeler arasında ticari yaptırımları haklı göstermek için ulusal güvenlik gerekçesi göstermek uygunsuzdur… Amerikan çıkarları dahil çıkarlarımız ve değerlerimiz çok taraflılık sayesinde inşa edilmiştir. Tarihe bakarsak, izolasyonalizm Amerikan halkı için kötüdür… G7 bildirisinin içeriği, 7 ülkenin hepsi tarafından imzalanması iradesinden daha güçlü olmalıdır. İlkesel olarak 6+1 tipi anlaşmayı dışlamamalıyız'' mesajlarını veren Macron şu çıkışı da yaptı:

''Hiçbir lider ebedi değildir. Bizim ötemizde taahhütleri miras alıyoruz. Onları üstlenip devam ettiriyoruz. Ulusların hayatı böyledir.''

'HEGEMONYAYLA TÜM GÜCÜMLE SAVAŞACAĞIM'

G7'nin 6 ülkesinin toplamda Amerikan piyasasından daha büyük bir piyasa oluşturduğunu, bunun unutulmaması gerektiğini belirten Fransa Cumhurbaşkanı ''Biz müttefikler birbirimizle ticaret savaşlarına tutuşamayız. Askerlerimiz ortak değerleimizi savunmak için birlikte omuz omuza çarpışıyor'' vurgusunu yaptı.

Hızını alamayıp ''Tüm gücümle hegemonyayla savaşacağım. Hegemonya en güçlü olanın hayatta kalmasıdır. Hegemonya hukukun üstünlüğünün sonudur'' dedi.

'GERÇEK DEĞERİZ, GERÇEK GÜCÜZ'

Macron, İngilizce tweet bombardımanını şöyle noktaladı:

''Amerikan Başkanı izole edilmeyi dert edinmiyor olabilir, ama biz de gerekirse 6 ülkeli anlaşma imzalamayı dert edinmiyoruz. Çünkü bu 6 ülke değerleri, gerisinde tarihin ağırlığı olan ve artık gerçek bir uluslararası güç olan bir piyasayı temsil ediyor.''

ABD Başkanı Trump ve Kanada Başbakanı Justin Trudeaun
ABD Başkanı Trump ve Kanada Başbakanı Justin Trudeaun

ABD-KANADA KRİZİ BÜYÜYOR

Böylece Macron'un daha nisan sonunda Beyaz Saray'da Trump'la verdiği sıkı kanka pozları sona ererken ABD Başkanı'na en sert hesap soranlardan biri de bugüne dek ABD'nin girdiği her savaşa katılmasına rağmen ulusal güvenlik gerekçesiyle gümrük duvarlarına toslayan Kanada'nın lideri.

G7 zirvesine evsahipliği yapan Kanada Başbakan Justin Trudeau, öncesinde telefon düellolarına tutuştuğu Trump'ı şaşırttı.

'ABD TARIMI ÖLÜYOR, SORUMLUSU KANADA'

Trudeau'ya telefonda ''1814'te Beyaz Saray'ı yakan siz Kanadalılar değil miydiniz'' diye kafa tutarak tarihi hiçe sayan Trump, daha sonra tweet atıp suçu Kanada'nın genç liberal liderine attı.

'ABD'ye devasa gümrük vergileri uyguladıklarını ve parasal olmayan bariyerler yarattıklarını lütfen Başbakan Trudeau ile Cumhurbaşkanı Macron'a hatırlatın. AB'nin ABD ile ticaret fazlası 151 Milyar dolar ve Kanada bizim çiftçilerimizi ve diğerlerini dışlıyor'' diye başlayan Trump şöyle devam etti:

''Başbakan Trudeau o kadar darılıp kızmış ki ABD ile Kanada'nın uzun yıllara dayanan ilişkisini ve diğer her türlü şeyi gündeme getiriyor… ama bizden ithal edilen süt ürünlerine yüzde 300 vergi uygulayıp Çiftçilerimize zarar verdiğini, Tarımımızı öldürdüğünü gündeme getirmiyor.''

Ardından bu konuda 3 tweet daha atan Trump'ın G7 zirvesine kısa süreli katılımıyla ilgili Beyaz Saray'dan açıklama geldi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >