Guaido ordudan destek buldu: Darbe için çağrı yaptı

Guaido'nun darbe çağrısına destek veren bir asker.
Guaido'nun darbe çağrısına destek veren bir asker.

Venezuela’da kendisini devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, sosyal medya hesabından bir video paylaştı.

● Videoda Guaido'nun yanındaki askerlerin kollarına mavi bant taktıkları görüldü.

● Orduya 'başkaldırı' çağrısı yapan Guaido'nun bu kalkışmasını Venezuela hükümeti de doğrularken girişimin bastırılmaya çalışıldığı açıklandı.

Venezuela lideri Nicolas Maduro, vatanı ve anayasal düzeni korumak için halkı sokağa davet etti.

Venezuela’da kendisini devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, orduya başkaldırı çağrısı yaptı.

Venezuela hükümeti ise muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını doğruladı.

Guaido'nun da koluna mavi bant taktığı görülüyor.
Guaido'nun da koluna mavi bant taktığı görülüyor.

Ordunun tamamı desteklemiyor

Sosyal medya hesabından bir video paylaşan Guaido, askeri darbe yapmaya çağırırken, ordunun tamamen yanında olmadığı da anlaşıldı. Bir grup askerin kendilerini belli etmek için kollarına mavi bant taktıkları görüldü.

Venezuela hükümeti, kalkışmaya destek veren askerleri 'hain' olarak tanımladı.
Venezuela hükümeti, kalkışmaya destek veren askerleri 'hain' olarak tanımladı.

"Halk hemfikir"

ABD'nin desteğiyle darbe için halkı sokağa çağıran Guaido, ordunun Maduro'nun devrilmesi konusunda hemfikir olduğunu iddia etti.

"Planın 'son aşaması' başladı"

Venezuela'nın muhalefet lideri Juan Guaido, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'yu iktidardan devirmek için planın "son aşamasını" başlattığını söyledi ve Venezuelalılar ve orduyu Maduro'nun "gaspını" sona erdirmeye çağırdı.

Guaido açıklama yaptı.
Guaido açıklama yaptı.

Maduro'ya destek için çağrı yapıldı

Halk sokaklarda

Venezuela’da Juan Guaido’nun asker ve halka çağrı yaparak darbe girişimi başlatmasının ardından siviller ve askerler sokağa akın etti.

"Özgürlük Operasyonu"nun son aşamasını başlattığını duyuran Guaido’ya askerler ve sivillerden destek geldi. Guaido’nun açıklamasının ardından siviller ve askerler sokağa akın etti.

Bazı askerlerin mavi bantla yüzlerini kapattığı görüldü.
Bazı askerlerin mavi bantla yüzlerini kapattığı görüldü.

'Mavi bant' detayı

Maduro: Halkı sokağa davet ediyorum

Venezuela lideri Maduro, "Komutanlar anayasaya bağlılıklarını ifade ettiler. Halkı, vatanı ve anayasal düzeni korumak için sokağa davet ediyorum"


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Venezuela'daki darbe girişimine ilişkin bir açıklama yaptı. Erdoğan, "Darbelerle mücadele etmiş, darbelerin yarattığı olumsuz sonuçları yaşamış bir ülke olarak, Venezuela'daki darbe girişimini kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Guaido'ya destek verdiler

Brezilya, Arjantin, Şili ve Paraguay Devlet Başkanları, Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'ya desteğini bildirdi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Venezuela'da sabah saatlerinde girişilen darbe teşebbüsünün "demokratik bir geçiş süreci" olduğunu savundu.

Bolsonaro, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Brezilya, Venezuela'daki durumu yakından takip ediyor ve komşu ülkedeki demokratik geçiş sürecine olan desteğini yineliyor. Brezilya, Venezuela halkının, Başkan Juan Guaido'nun ve Venezuelalıların özgürlüğünden yanadır." ifadesini kullandı.

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Guaido'ya desteğini bildirerek, şu ifadeleri kullandı:

  • "Daha önce hiç olmadığı kadar Venezuela'da demokrasiyi destekliyoruz. Umarız ki, bu demokrasinin tekrar inşası için belirleyici bir an olur. Venezuelalılar'ı acı çekmeye ve korkuya götüren uzun ıstırap umarız sona erer ve özgürlük, sağduyu ve büyüme dönemi başlar." paylaşımını yaptı.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Guiado'yu "devlet başkanı" olarak niteleyerek, "(Venezuela Devlet Başkanı) Maduro diktatörlüğü barışçıl bir güçle ve anayasa çerçevesinde sona ermeli. Özgürlük, demokrasi, insan hakları ve Venezuela'da ilerleme bu şekilde tekrar tesis edilebilir." görüşünü paylaştı.

İlk günden beri Guaido'yu destekleyen Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez de "Cesur Venezuela halkı, senin zamanın geldi" ifadesiyle desteğini açıkladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >