Güvenli Bölge: Havada kopan fırtına

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

"Güvenli Bölge" programında İsmail Halis ve Mete Yarar, Rusya'dan alınacak olan S-400 Hava Savunma Sistemi, Selçuk Bayraktar'ın hedef alınması, bölgesel ve küresel gerilimlere ve stratejilere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Her hafta ülke, bölge ve dünya gündemine dair bir çok konunun tartışılıp konuşulduğu “Güvenli Bölge” İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla GZT sosyal medya hesaplarında canlı yayınlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi bombalanan Meclis'in güvenlik kamera görüntüleriyle başlayan Güvenli Bölge'de Mete Yarar, 23 Nisan Ulusal egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayarak TBMM'nin bombalandığını hatırlattı, şunları kaydetti:

  • "Gazi Meclis kurulduğu günden itibaren 99 yıl boyunca böyle bir tabloyu yaşamamışken 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece hain FETÖ Meclis'i bombaladı. Bu görüntüleri unuttuk. Maalesef özneleri olmayan cümleler kuruyoruz. Unutmak kadar acı bir şey yoktur. Her unutulan hikaye tekrar yapar. Her tekrarın travması bir öncekinden yüksek olur. Maalesef PKK diyemeyen Meclis'in bombalanmasına FETÖ darbe girişi diyemeyen bir grup var. Şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum."

S-400 Hava Savunma Sistemi

"Bu işin bir jeopolitik bir tarafı var"

"İstedikleri Türkiye'yi komşularıyla çok fazla iyi ilişkiler kurmayan hepsiyle rekabet içerisinde olan bir pozisyonda tutmaktı.Ama Türkiye geçmişte olduğu gibi Rusya'yla ilişkilerini toparlayıp en büyük ticaret partneri olarak ikili ilişkileri güçlendirerek bu avantajı kullandı. Hava Savunma Sistemi neden başka ülkeler için bir tehdit oluşturur? Bu işin bir jeopolitik bir tarafı var, ikincisi dediğim gibi küresel anlamda stratejik tarafı var. Hangi ülkeye daha fazla partner tarafındasın? Ve bu partnerlik diğer tarafın işine geliyor mu gelmiyor mu? ABD'nin savunma stratejisi güney kanadında tamamen Türkiye'ye endeksli."

"S-400'lerin Eylül'de devreye gireceği görünüyor"

Geçtiğimiz hafta CHP'li Veli Ağbaba'nın İBB'den T3 vakfına para aktarıldığı iddiasına Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar "41 kuruş dahi İBB'den para almadı Vakfımız. Sen ve diğer iftiracılar için hukuki yollara başvurmaya devam edeceğiz." sözleriyle sert tepki göstermişti. Bayraktar'ın hedef alınmasına dair konuşan Mete Yarar, şunları kaydetti:

  • "Türkiye'nin 81 ilinde teknoloji grupları kuruldu. Bu gruplar çok farklı konularda Türkiye'nin teknoloji konusunda önünü açabilecek olan projelerde karşılık beklemeden kendi ceplerinden harcayarak çalışmalar yapıyor. Ben bugün sahadaki çocukların hayatını kurtaran projeleri üreten bir adamı savunmayacağım da kimi savunacağım?. PKK'lının binlerce avukatı varken, milli adamın avukatlığını yapmak madalyadır."

Gelen bir soru üzerine İsmail Halis, Ilhan Omer'in Trump tarafından hedef gösterildiğini hatırlattı. Halis,"Trump, Omer'e özel video hazırlatıp bunu sabit tweet yaptı" dedi.

Ne olmuştu?

Ilhan Omar'ın, Amerika İslam İlişkileri Konseyinin (CAIR) kuruluşu münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmasındaki, "CAIR, 11 Eylül sonrasında kuruldu. Çünkü onlar birileri bir şeyler yaptığı için bizim de sivil özgürlüklere erişimimizin engelleneceğini fark ettiler" açıklamasına ilişkin tartışma yaşanmıştı.

Omar’ın "birileri bir şeyler yaptı" ifadesi ile 11 Eylül saldırılarını kastettiğini iddia eden New York Post gazetesi, ikiz kulelerin vurulma anının fotoğrafını "alın size birilerinin yaptığı bir şeyler" manşetiyle paylaşmıştı. New York Post gazetesinin Omar’ı hedef gösteren kampanyasına Trump da katılmıştı.

Trump Twitter hesabından, Omar'ın konuşmasındaki o ifadesinin ilgili video kesiti ile ikiz kulelerin vurulma anının video kesitlerinin montajlandığı bir görüntüyü, "Asla unutmayacağız" ifadesi ile paylaşıp büyük bir skandala imza atmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >