İhracatçıya yeşil pasaporta düzenleme: Yürürlüğe girdi

Arşiv
Arşiv

Devletin güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya topluluklara üyelik, mensubiyet, iltisak ya da bunlarla irtibatı bulunduğu belirlenen ihracatçılar da "hususi damgalı pasaport verilmeyecekler" listesine eklendi. Pasaport çeşitleri, özellikleri neler? Pasaportsuz seyahat edebileceğiniz ülkeler hangileri? Sizler için derledik.

İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Devletin güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya topluluklara üyelik, mensubiyet, iltisak ya da bunlarla irtibatı bulunduğu belirlenen ihracatçılar "hususi damgalı pasaport verilmeyecekler" listesine dahil edildi.

  • Yeni kararla, devletin güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya topluluklara üyelik mensubiyet iltisak ya da bunlarla irtibatı bulunduğu belirlenen ihracatçılara da hususi damgalı pasaport verilmeyeceği hükme bağlanmış oldu.
Pasaport çeşitleri neler?
Pasaport çeşitleri neler?
Bordo Pasaport
Umuma mahsus pasaport olarak da bilinen bordo pasaport, Türkiye Cumhuriyetinde ikamet eden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ikamet eden vatandaşlarımızın sahip olabileceği pasaport türlerinden bir tanesidir.
Bordo Pasaport Umuma mahsus pasaport olarak da bilinen bordo pasaport, Türkiye Cumhuriyetinde ikamet eden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ikamet eden vatandaşlarımızın sahip olabileceği pasaport türlerinden bir tanesidir.
Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
Hususi pasaport olarak adlandırılan yeşil pasaport, Meclis üyeleri, bakanlar ve eski üyelerin yanı sıra üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarının sahip olabileceği pasaportlardan bir tanesidir. İl ve ilçe başkanları da yine yeşil pasaporttan yaralanabiliyor ve 25 yaşına kadar olan çocukları da yine bu pasaportu kullanabilecek olan kimselerdir. Yeşil pasaport, bazı ülkelere vizesiz seyahat hakkı sunuyor. Yeşil pasaportla Schengen ülkelerine de vizesiz seyahat mümkün.
Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Hususi pasaport olarak adlandırılan yeşil pasaport, Meclis üyeleri, bakanlar ve eski üyelerin yanı sıra üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarının sahip olabileceği pasaportlardan bir tanesidir. İl ve ilçe başkanları da yine yeşil pasaporttan yaralanabiliyor ve 25 yaşına kadar olan çocukları da yine bu pasaportu kullanabilecek olan kimselerdir. Yeşil pasaport, bazı ülkelere vizesiz seyahat hakkı sunuyor. Yeşil pasaportla Schengen ülkelerine de vizesiz seyahat mümkün.
Gri Pasaport (Hizmet Pasaport)
Hizmet pasaportu olarak da adlandırılan gri pasaport, devlet kurumları bünyesinde çalışan ve yine devlet tarafından görevlendirilerek yurt dışına çıkan kimselerin sahip olabileceği pasaportlardan bir tanesidir. Sarı basın kartına sahip olan basın mensupları ile birlikte bilimsel etkinlikler çerçevesinde yurt dışına çıkmış olan akademisyenler de yine görevleri boyunca bu pasaportu kullanabiliyor. Hizmet pasaportuna sahip olanlar da yeşil pasaporta sahip olanlar gibi bazı ülkelere vizesiz seyahat edebiliyor.
Gri Pasaport (Hizmet Pasaport) Hizmet pasaportu olarak da adlandırılan gri pasaport, devlet kurumları bünyesinde çalışan ve yine devlet tarafından görevlendirilerek yurt dışına çıkan kimselerin sahip olabileceği pasaportlardan bir tanesidir. Sarı basın kartına sahip olan basın mensupları ile birlikte bilimsel etkinlikler çerçevesinde yurt dışına çıkmış olan akademisyenler de yine görevleri boyunca bu pasaportu kullanabiliyor. Hizmet pasaportuna sahip olanlar da yeşil pasaporta sahip olanlar gibi bazı ülkelere vizesiz seyahat edebiliyor.
 Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)
Diplomatik pasaport olarak adlandırılan siyah pasaport, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ile birlikte Konsolosluk çalışanları(Diplomat) için hazırlanmış olan özel pasaporttur. Meclis üyeleri, Yargıtay, üst düzey devlet kadrosu çalışanları, Sayıştay, Cumhurbaşkanı ve Valilerin sahip olabileceği bu pasaport ile de yine dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkün.
Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport) Diplomatik pasaport olarak adlandırılan siyah pasaport, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ile birlikte Konsolosluk çalışanları(Diplomat) için hazırlanmış olan özel pasaporttur. Meclis üyeleri, Yargıtay, üst düzey devlet kadrosu çalışanları, Sayıştay, Cumhurbaşkanı ve Valilerin sahip olabileceği bu pasaport ile de yine dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkün.
Pasaportsuz gidebileceğiniz 4 ülke
Pasaport, vize gibi evrak işlerini pas geçerek bir seyahat planı yapıyorsanız yanı başımızda bulunan 4 ülkeye kimliğinizle gidebiliyorsunuz.
Ukrayna, Moldova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Gürcistan Türk vatandaşlarına sadece kimlik kartını kullanarak, 90 güne kadar bu ülkelerde bulunma fırsatı sunuyor.
Pasaportsuz gidebileceğiniz 4 ülke Pasaport, vize gibi evrak işlerini pas geçerek bir seyahat planı yapıyorsanız yanı başımızda bulunan 4 ülkeye kimliğinizle gidebiliyorsunuz. Ukrayna, Moldova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Gürcistan Türk vatandaşlarına sadece kimlik kartını kullanarak, 90 güne kadar bu ülkelerde bulunma fırsatı sunuyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >