İlk ağızdan: PAGDER poşete 15-50 mikron ayarı istiyor

Ücretli poşetle binlerce varil petrol tasarruf edileceği tahmin ediliyor.
Ücretli poşetle binlerce varil petrol tasarruf edileceği tahmin ediliyor.

Geri dönüşüm oranının düşük olmasından kaynaklı çevre kirliliğini önlemek amacıyla 1 Ocak 2019 itibariyle plastik poşetin ücretli olmasının yankıları devam ediyor. Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün konuya ilişkin GZT'ye önemli açıklamalarda bulundu.

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, GZT’ye özel açıklamalarda bulundu.

"2017'deki taslağa dönülmeli"

Avrupa Birliği’nde 15-50 mikron arası plastik poşetin ücretli oluğuna vurgu yapan Gülsün, 2017’deki Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmeliği’ndeki ilk taslağa dönülmesinin öneminden bahsederek, üreticinin en az yüzde 50 bir küçülmeye uğradığını söyledi.

Avrupa Birliği Parlamentosu’nun taşıma torbalarının ücretlendirilmesiyle ilgili karara değinen Selçuk Gülsün, poşetteki duvar kalınlığının, poşetin statüsünü değiştirdiğini belirterek, "Duvar kalınlığı 15 mikronun altında olduğu zaman ücret alınmıyor. Bu poşet ise meyve sebze koyduğumuz ince poşet oluyor. Bir de 50 mikron duvar kalınlığı olan poşetleri ücretlendirmiyorlar. Bu da mağazalarda kullanılanlar oluyor, biraz daha kalın poşetler, yani bunlar tekrar tekrara kullanmaya müsait ve geri dönüştürülebilir poşetler. Mantık şu, geri dönüştürmesi zor olana yani 15-50 mikron arasında kalınlığa sahip poşetleri ücretlendiriyorlar. Amaç ise geri dönüşümü zor alan bu aralıktaki poşetlerin kullanımının azaltılması." dedi.

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, GZT'ye konuştu.
PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, GZT'ye konuştu.

"200 metre karenin üzerindeki alanlarla ücretli olsun"

Türkiye'de ise 2017’de Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmeliği olarak hazırlanan taslağı hatırlatan Gülsün, "Bizde de AB parlamentosundaki gibi düzenlenmişti. 15-50 mikron aralığındakiler ücretli olacaktı. Daha sonra o taslakta Türkiye’ye özgü değişiklikler yapılmak istendi sanırım. 200 metre karenin üzerindeki satış noktalarında ücretli olabilir denmişti. Ama şuan her yerde ücretli oldu. Barkod sistemi olmayan yerlerin nasıl bir çözüm bulacağı ise hala bilinmiyor." ifadelerini kullandı.

Geçiş sürecinde 'istişare' talebi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, üreticiyle istişare etmesinin önemine vurgu yapan Gülsün, "Çünkü bu sektörün 20 bin çalışanı var. Yüzde 5’i plastik sektörünü temsil ediyor. Geçiş sürecinin sağlanması için bir fikir alışverişinde bulunulması daha iyi olacaktır." diye konuştu.

Poşet üreticileri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'la görüşmek istiyor.
Poşet üreticileri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'la görüşmek istiyor.

"Yatırım yapan üretici zor durumda"

Yasal düzenlemeyi önceden tahmin edemeyen ve makine yatırımı yapan firmaların bulunduğuna vurgu yapan PAGEM Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün'n GZT'ye verdiği demeçten öne çıkan başlıklar şöyle:

"Yatırımcıya kolaylık sağlanmalı"

"Örnek vermek gerekirse düzenlemeden önce aldığı makinelerin ödemeleri devam ediyor. Bu yatırımcılara kolaylıklar sağlanmalı, teşvik gibi, farklı bir üretim hattıyla değiştirilmesi gibi bir periyot sağlanmalı diye bir öneride bulunuyoruz.

Poşetlerin ücretli olmasının ardından, file kullanımı tekrar vatandaşların gündemine geldi.
Poşetlerin ücretli olmasının ardından, file kullanımı tekrar vatandaşların gündemine geldi.

"Önceki siparişler iade edilmek isteniyor"

Bunu yanı sıra düzenlemeden önce, satılmış veya siparişi verilmiş barkodsuz poşetler var, büyük firmalar 31 Mart’a kadar 'bu sisteme geçiş yapmam gerekiyor' diyerek elinde kalan poşetleri iade etmek istiyor.

"Üreticinin üretimi yüzde 50 düştü"

Üreticinin yüzde 50 üretimi düşmüş ve geçişle ilgili problemleri var. Birde büyük marketlerin iade gibi onları ekonomik açıdan yoracak hamleleri ortaya çıkınca sanayici zor duruma düşüyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) raporunda, Akdeniz'in plastik kirliliği seviyesi en yüksek denizlerden biri olduğunu açıklamıştı.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) raporunda, Akdeniz'in plastik kirliliği seviyesi en yüksek denizlerden biri olduğunu açıklamıştı.

Bakanlık bu durumda ne yapabilir?

Üreticinin omzuna iade yükünü yüklememek için Bakanlık, 31 Mart değil stoktaki poşetlerin eritilmesi adına '1 yıllık bir süre tanıyoruz' diyebilir.

Sürecin işlemesinde üreticinin rolü

Daha temkinli daha istişare edilerek düzenlemeler olursa süreç daha iyi işleyecektir. Sanayicinin de ürece geçişinde kolaylık sağlanmış olur.

PAGDER, 15-50 mikron aralığındaki poşetlerin ücretli olmasını talep ediyor.
PAGDER, 15-50 mikron aralığındaki poşetlerin ücretli olmasını talep ediyor.

Yıl sonu 4-5 milyar TL'lik fon

Bir de 25 kuruşluk bir ücret var. 10 kuruş markete, 15 kuruş devlete gidiyor. Bu fonu bizler hesapladık yıl sonuna kadar 4-5 milyar TL olması bekleniyor.

"PAGEM olarak geçişe karşı değiliz"

Bu fonunda yine çevre, geri dönüşüm, atık yönetimi gibi projelere aktarılmasını talep ediyoruz. Biz PAGEM olarak geçişe karşı değiliz. Tasarruflu olalım, israf olmasın. Ancak Sanayinin de ihtiyaçlarını gözeterek, bu düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi, hassasiyetlerin tekrar ele alınmasını istiyoruz.

Poşetler marketlerde 25 kuruşa satılıyor.
Poşetler marketlerde 25 kuruşa satılıyor.
  • Genel toplamda da ülkemize fayda sağlayacaktır. Bakanlığımız bu konuda duyarlı davranacaktır.

"Bu sarsıntı bekleniyordu"

Satışlar yüzde 50 azaldı. Görüştüğümüz üyeler teknik noktalardan dolayı baskı yapamıyor. Bu tarz bir sarsıntı bekleniyordu üretici açısından fakat, en azından bir geçiş dönemi sağlanmalı.

Bu makinelerin farklı alanlara kaydırılması, sektörde çalışanların farklı yerlerde istihdam edilebilmesi, bunlar için bir geçiş ve fon oluşturulmasını talep ediyoruz.

6. Bölge Teşvikleri

Fon oluşturamıyorsa devletimiz, 6. Bölge teşvikleri verebilir. Geri dönüşüm tesisini İstanbul’da bile kursanız, çevreye yararlı bir yatırım olduğundan 6. Bölge teşviki alırsınız. Bu da bunun gibi bir şey, poşet üreticilerimiz için teşvik kısımları artırılabilir.

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün.
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün.

"Plastik sanayinin bu yıl ihracat hedefi 7 milyar dolar"

Bakanlıkla istişare talep ediyoruz. Plastik endüstrisi çok büyük bir sanayi, bu yıl en önemli farkımız şu olacak 7 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Bunu da göz önünde bulundurarak sanayinin bu sürece sağlıklı geçişi sağlanmalı."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >