İmamoğlu mazbatasını aldı, olağanüstü itiraz süreci nasıl işleyecek?

Olağanüstü itiraz süreci nasıl işleyecek?
Olağanüstü itiraz süreci nasıl işleyecek?

31 Mart Yerel seçimlerinin ardından büyük bir merakla beklenen İstanbul sonuçları seçimin en çok konuşulan konusu oldu. Oy sayım işleminin bugün tamamlanmasının ardından gözler YSK'ya çevrilmişti. CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, İl Seçim Kurulu'na çağrılarak mazbatası teslim edildi. Prof. Dr. Ersan Şen mazbatanın verilme sürecini ve ardından olağanüstü itiraz sürecinin merak edilenlerini açıkladı.

İstanbul için seçim sonuçları açıklandı

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım 4 milyon 156 bin 36 oy aldı.

İstanbul Adliyesindeki İl Seçim Kuruluna gelen, CHP adına seçim işlerini takip eden avukat Mehmet Süleyman Türker, il seçim sonuçlarına ilişkin birleştirme tutanaklarını basın mensuplarıyla paylaştı.

AK Parti itiraz etti

AK Parti, İstanbul genelinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi talepli olağanüstü itiraz hakkını kullandı.

Oy sayımı resmen bitti

Maltepe'de tüm sandıklarda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ait oy pusulalarının sayımı tamamlanırken, Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde 1089 sandığın sayımı saat 00.22 sularında sona erdi.

  • Maltepe'deki seçim sonuçları sayımına ilişkin birleştirme tutanakları İstanbul Adliyesindeki İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanlığına ulaştırıldı.
Prof. Dr. Ersan Şen
Prof. Dr. Ersan Şen

Prof. Dr. Ersan Şen Habertürk TV'de, İstanbul'daki seçim sonuçlarına ilişkin süreç hakkında bilgiler verdi. Şen, mazbatanın nasıl verileceğini ve daha sonra olağanüstü itiraz sürecinin nasıl işleyeceğini anlattı.

Mazbata hakkında

Prof. Dr. Ersan Şen, İstanbul'da yerel seçimlere ilişkin oy sayma işleminin tamamlanmasının ardından mazbatanın verilip verilmeyeceği konusuna açıklık getirmişti. Prof. Dr. Şen, "YSK, şimdi prosedüre uygun mu bakacak. An itibariyle olağanüstü itirazı da kabul edemez. Mazbatayı verdikten sonra ya usulden ret verecek, ya esastan ret verecek, ya kabul edecek ya da delilleri inceledikten sonra ilçeyi yeniliyorum, büyükşehiri yeniliyorum diyebilecek" demişti.

"Mazbatayı vermeden olağanüstü itiraz incelenemez"

Prof. Dr. Ersan Şen, CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu'na mazbatanın verileceğini söyleyerek, "YSK, olağanüstü itiraz olan dilekçeyi, mazbata verilmeden incelemeye alamaz. Ayrıca, seçilen aday mazbatasını almadan savunma yapamayacağı için, yine incelemeye alamaz" dedi.

  • AK Parti'nin YSK'ya yaptığı olağanüstü itiraz hakkında bilgi veren Şen, "3 ay süresi var. 7 gün bilgi, belge toplayabilir. Diğer yandan seçim işlerinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle seçimin yenilenmesi, bir sonraki seçime 1 yıl kalana kadar yapılabilir" ifadelerini kullandı.
İl Seçim Kurulu'na yapılan itirazın ardından tekrar sayımı yapılan sandıklardan bir fotoğraf.
İl Seçim Kurulu'na yapılan itirazın ardından tekrar sayımı yapılan sandıklardan bir fotoğraf.

"YSK'nın mazbatayı iptal yetkisi var"

YSK'nın mazbatayı iptal etme yetki olduğunu hatırlatan Şen, AK Parti'nin yaptığı itiraz hakkında şunları söyledi:

"YSK, şimdi prosedüre uygun mu bakacak. An itibariyle olağanüstü itirazı da kabul edemez. Mazbatayı verdikten sonra ya usulden ret verecek, ya esastan ret verecek, ya kabul edecek ya da delilleri inceledikten sonra ilçeyi yeniliyorum, büyükşehiri yeniliyorum diyebilecek. Ortaya çıkan durum sonucunda ya eski başkan devam edecek, ya da büyükşehir bakımından İçişleri Bakanlığı'na yetki tanınacak. Bunların hepsiyle ilgili kanunlar var. Ancak bazılarında yoruma ihtiyaç duyulabilir ama bazılarında yoruma ihtiyaç duyulmayacak hükümler var."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >