İngiltere'nin yeni başbakanı Çankırı kökenli Boris Johnson

 Boris Johnson
Boris Johnson

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit krizi nedeniyle partisinin liderliğinden istifa etmesinin ardından başlayan liderlik ve başbakanlık yarışında ipi göğüsleyen isim Boris Johnson oldu.

İngiltere'ni yeni başbakanı 54 yaşındaki Boris Johnson, 2008-2016 yıllarında iki dönem Londra Belediye Başkanlığı ve 2016-2018 yıllarında Dışişleri Bakanlığı yaptı.

Johnson, Kurtuluş Savaşı'na muhalefet ettiği için halk tarafından linç edilen Damat Ferit Paşa hükümetinin İçişleri Bakanı Ali Kemal Bey'in, İngiliz eşinden olan torunun oğlu olarak Türkiye ile de kan bağına sahip olmasıyla biliniyor.

Trump, İngiltere’de olası başbakanlar arasında adı geçen eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’a yaptığı açıklamalarla tam destek veriyor.

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliği için başlayan mücadelede son ikiye kalan Boris Johnson ve Jeremy Hunt arasındaki yarıştan Çankırı kökenli Boris Johnson galip geldi.

Parti üyelerinin posta yoluyla oy kullandiği yaklaşık bir aydır devam eden oylamanın sonucu bugün ilan edıldi. İngiltere eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson Muhafazakar Parti liderliğine seçilerek ülkenin yeni başbakanı oldu.

Boris Johnson'ın lider seçilmesinin ardından ilk açıklaması '31 Ekim'de Brexit' oldu. Johnson: "Ülkeye enerji getireceğiz. Brexit'i 31 Ekim'de halledeceğiz ve beraberinde getireceği tüm avantajlardan faydalanacağız." dedi.

Brexit'in en büyük destekçilerinden olan Boris Johnson, Muhafazakar Parti üyelerinden 92 bin 153'ünün oyunu alarak liderliğe geldi.

Seçimi kazanan Johnson başbakanlık görevini yarın Theresa May'den devralacak. Johnson'ın başbakan olmasıyla kabinedeki birçok bakanın istifa edeceği belirtiliyor.

54 yaşındaki Boris Johnson, 2008-2016 yıllarında iki dönem Londra Belediye Başkanlığı ve 2016-2018 yıllarında Dışişleri Bakanlığı yaptı. Sert Brexit yanlısı Johnson, ülkenin AB’den ayrılması için yapılan kampanyanın lider figürüydü.

 ABD Başkanı Trump, İngiltere'deki seçim sürecinde Boris Johnson’a yaptığı açıklamalarla tam destek veriyordu.
ABD Başkanı Trump, İngiltere'deki seçim sürecinde Boris Johnson’a yaptığı açıklamalarla tam destek veriyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, tweetler hesabından İngiltere'nin yeni Başbakanı olan Boris Johnson'u tebrik etti.

İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson, ülkeyi anlaşmalı veya anlaşmasız olarak 31 Ekim’de AB üyeliğinden çıkarmayı hedeflediğini açıklamıştı.

Brexit sürecini İngiltere için "Beka sorunu" olarak değerlendirmesiyle öne çıkan Johnson, liderlik kampanyasını "Ülkemiz beka sorunuyla karşı kaşıya ve Brexit'i 31 Ekim’de gerçekleştiremezsek asla affedilmeyeceğiz." ifadesiyle başlattı. Johnson, ülkenin AB’den anlaşmasız bir şekilde olsa da ayrılmasını isteyenlerin tam desteğini almış bulunuyor.

Johnson’ın liderlik vaatleri arasında ülkenin, AB’ye daha önceki taahhütlerinden kaynaklanan yaklaşık 40 milyar sterlinlik ayrılık ödemesini yapmayacağı da yer alıyor.

2016'da adaylıktan çekilmişti

Johnson 2016’da dönemin başbakanı David Cameron’ın Brexit referandumunu müteakip istifasının ardından da liderlik için aday olmuş; ancak yarıştan son anda çekilmişti. Johnson’ın liderlik vaatleri arasında orta eğitim bütçesini ve polis sayısını artırmak da bulunuyor.

Türk kökenli olmasıyla tanınıyor

Johnson, Kurtuluş Savaşı'na muhalefet ettiği için halk tarafından linç edilen Damat Ferit Paşa hükümetinin İçişleri Bakanı Ali Kemal Bey'in, İngiliz eşinden olan torunun oğlu olarak Türkiye ile de kan bağına sahip olmasıyla biliniyor.

Çankırılı hemşerilerinden Johnson'a destek gelmişti

Johnson'a ata memleketi Çankırı'nın Kalfat köyünden destek gelmiş, kökeni Çankırı'ya uzanan Johnson'un, Kalfat köyünden Londro'ya uzanan hikayesini köylüler anlatmıştı.

İngiltere'de yaşayan farklı etnik kimliklerin simgesi olarak görülen Londra eski Belediye Başkanı ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın kökeni, Çankırı'nın Kalfat köyüne uzanıyor.

Boris Johnson
Boris Johnson

Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Maarif ve Dahiliye nazırlığı yapan Ali Kemal'ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813 yılında Çankırı'nın Kalfat köyünde dünyaya geldi.

Kalfat köyünün sakinleri, Başbakanlık yarışında Johnson'ı gönülden desteklediklerini belirterek, koltuğa oturmasının ardından köyüne beklediklerini söylemişti.

Başbakanlık yarışında geride kalan isim: Jeremy Hunt

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliği için başlayan mücadelede son ikiye kalan bir diğer isim Jeremy Hunt 46 bin 656 oyda kalarak başbakan olma şansını yitirdi.

Siyasete iş dünyasından giren Hunt, liderlik yarışında girişimci kimliğini öne çıkarıyor. Girişimci ve siyasetçi olarak kariyeri boyunca pek çok müzakere yürüttüğünü belirten Hunt, Brexit sürecini başarıya ulaştırmada da bu yönünün önemini vurguluyordu.

Jeremy Hunt
Jeremy Hunt

Hunt, liderlik yarışında, kurumlar vergisini yüzde 19'dan yüzde 12’ye indirmeyi vadediyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >