İslamofobi'nin kendine yer bulduğu 15 oyun

Arşiv

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye terörist saldırı düzenlenmesi sonucu 49 kişi şehit oldu. Teröristin saldırı anlarını Facebook üzerinden canlı yayın yaparak paylaştığı görüntüleri analiz eden Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Levent Eraslan “Silahların üzerindeki notlar ve teröristin kafasındaki kameranın konumu hemen herkesin bildiği PUBG oyununa çok benziyor” dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik ve Spor Bakanları 3. Konferansı kapsamında hazırlanan İslamofobi içeren 15 oyunu derledik.

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye terörist saldırı düzenlenmesi sonucu 49 kişi şehit oldu. Yeni Zelanda Başbakanı saldırıya ilişkin ilk açıklamasında, "Yeni Zelanda'nın en karanlık günü" dedi. Teröristin saldırısını Facebook üzerinden canlı yayın yaparak paylaştığı ortaya çıkarken, uzmanlar tüm dünyanın dikkatini çeken yayını analiz etti.

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Levent Eraslan, "Silahların üzerindeki notlar ve teröristin kafasındaki kameranın konumu hemen herkesin bildiği PUBG oyununa çok benziyor" dedi.

“Müslüman ve İslam karşıtı oyunlar zemin hazırlıyor”

Bilgisayar oyunlarında Müslüman ve İslam dünyasını hedef alan çok ciddi semboller ve alt mesajlar olduğuna da vurgu yapan Eraslan, “Bu oyunlarda ‘kötü’ ve ‘öldürülen’ algısı oluşturuluyor Müslümanlar için. Bunlar da teröristlerin motivasyonlarını artırıyor” şeklinde konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik ve Spor Bakanları 3. Konferansı kapsamında hazırlanan "Oyunlarda İslamofobi" adında bir kitapçık çıkarmıştı.

İslamofobi'nin kendine yer bulduğu 15 oyunu derledik.

Call of Duty
Oyun içinde harabe bir evin tuvaletinde kirli bir klozet üzerinde hadis-i şerif ile sarılı bir çerçeve bulunuyor.
Call of Duty Oyun içinde harabe bir evin tuvaletinde kirli bir klozet üzerinde hadis-i şerif ile sarılı bir çerçeve bulunuyor.
Guitar Hero 3
Oyunda oyuncu ALLAH yazısı üzerinde dans ettiriliyor.
Guitar Hero 3 Oyunda oyuncu ALLAH yazısı üzerinde dans ettiriliyor.
Hitman
Oyunlarda sürekli olarak İslam'ı aşağılayan görseller bulunduruluyor. Mesela bu görselin hikayesini kısaca anlatacak olursak: Ana karakter, ilk önce Ezan okunurken bir Arap öldürüp silahını alıyor ve sonra namaz kılınan yerin tepesinden tüfekle etrafa ateş açabiliyor.
Hitman Oyunlarda sürekli olarak İslam'ı aşağılayan görseller bulunduruluyor. Mesela bu görselin hikayesini kısaca anlatacak olursak: Ana karakter, ilk önce Ezan okunurken bir Arap öldürüp silahını alıyor ve sonra namaz kılınan yerin tepesinden tüfekle etrafa ateş açabiliyor.
Resident Evil
Mescid-i Nebevi'nin kapısına İllüminati sembolü yerleştirilmiş. Aslına bakarsanız insanın zoruna giden daha büyük bir olay var. Oyunun kütüphanede geçen kısmında tüm kitaplar raflardayken Kur'an-ı Kerim'in yerlerde olması ve üzerine lazerli silah doğrultulması.
Resident Evil Mescid-i Nebevi'nin kapısına İllüminati sembolü yerleştirilmiş. Aslına bakarsanız insanın zoruna giden daha büyük bir olay var. Oyunun kütüphanede geçen kısmında tüm kitaplar raflardayken Kur'an-ı Kerim'in yerlerde olması ve üzerine lazerli silah doğrultulması.
Serious Sam
Oyunda yaratıklar Hz. Ali'nin kabrinden türemektedir. Bu sebeple ağır silahlarla Hz. Ali'nin kabrine saldırı içeriyor.
Serious Sam Oyunda yaratıklar Hz. Ali'nin kabrinden türemektedir. Bu sebeple ağır silahlarla Hz. Ali'nin kabrine saldırı içeriyor.
Muslım Massacre
Oyun çarşaflı kadınların ve sakallı adamların öldürülmesi üzerine kurulu.
Muslım Massacre Oyun çarşaflı kadınların ve sakallı adamların öldürülmesi üzerine kurulu.
Ayo Dance
Oyunda DJ 5.000.000 puan kazandığında Kur'an-ı Kerim üzerinde şarkı söyleyip dans ediyor.
Ayo Dance Oyunda DJ 5.000.000 puan kazandığında Kur'an-ı Kerim üzerinde şarkı söyleyip dans ediyor.
Clive barker's undying
Oyundaki ana karaktere saldıran şeytan Ayet-i Kerim üzerinde duruyor.
Clive barker's undying Oyundaki ana karaktere saldıran şeytan Ayet-i Kerim üzerinde duruyor.
Devil May Cry
Kabe kapısı şeytan kulesine girişin sembolü olarak gösteriliyor.
Devil May Cry Kabe kapısı şeytan kulesine girişin sembolü olarak gösteriliyor.
Bomb Gaza
Oyun Gazze'yi bombalayıp çarşaflı kadınları ve cübbeli erkekleri öldürme üzerine kurulu.
Bomb Gaza Oyun Gazze'yi bombalayıp çarşaflı kadınları ve cübbeli erkekleri öldürme üzerine kurulu.
Minaret Attack
Oyun minareleri bombalayarak patlatma üzerine kurulu.
Minaret Attack Oyun minareleri bombalayarak patlatma üzerine kurulu.
Tekken Tag Tournament 2
 “Oyun, değişmeli modda (Tag) oynanan bir dövüş oyunudur. Oyunun Suudi Arabistan’daki sahnesinde dövüşçülerin yer aldığı sahne zemininde ‘Allah (C.C)’ yazıları yazmaktadır. Müslümanlardan gelen yoğun tepkilerden sonra yapımcı firma 1.03 güncellemesiyle bu detayı kaldırdığını duyursa da oyunun son paketinde (DLC) hala gözükmektedir.”
Tekken Tag Tournament 2 “Oyun, değişmeli modda (Tag) oynanan bir dövüş oyunudur. Oyunun Suudi Arabistan’daki sahnesinde dövüşçülerin yer aldığı sahne zemininde ‘Allah (C.C)’ yazıları yazmaktadır. Müslümanlardan gelen yoğun tepkilerden sonra yapımcı firma 1.03 güncellemesiyle bu detayı kaldırdığını duyursa da oyunun son paketinde (DLC) hala gözükmektedir.”
Command Conguer Generals
 “Oyun, Command Conquer serisine ait bir strateji oyunudur.Oyunda; Amerika, Çin ve GLA olarak üç grup vardır. GLA, İslami terör teşkilatıdır. Diğer iki ülke normal ve modern teknolojilere sahip olarak resmedilirken, GLA adlı bu grup, canlı bomba saldırıları, suikastler, sabotajlar yapan, kimyevi silahlar kullanan intihar bombacıları olarak resmedilmektedir.”
Command Conguer Generals “Oyun, Command Conquer serisine ait bir strateji oyunudur.Oyunda; Amerika, Çin ve GLA olarak üç grup vardır. GLA, İslami terör teşkilatıdır. Diğer iki ülke normal ve modern teknolojilere sahip olarak resmedilirken, GLA adlı bu grup, canlı bomba saldırıları, suikastler, sabotajlar yapan, kimyevi silahlar kullanan intihar bombacıları olarak resmedilmektedir.”
Faith Fighter
 “Oyun dini karakterlerin dövüşmesini konu alıyor. Dini karakterler kurgulanırken sansür kullanılmamış ve Hz. Muhammed’in (S.A.V) yüzü görünüyor. Tepkilerden sonra yapımcı firma oyunu kaldırmamış fakat sansürlü bir versiyonunu eklemiştir. Oyun hala kendi sitesinde oynanabilmektedir.”
Faith Fighter “Oyun dini karakterlerin dövüşmesini konu alıyor. Dini karakterler kurgulanırken sansür kullanılmamış ve Hz. Muhammed’in (S.A.V) yüzü görünüyor. Tepkilerden sonra yapımcı firma oyunu kaldırmamış fakat sansürlü bir versiyonunu eklemiştir. Oyun hala kendi sitesinde oynanabilmektedir.”
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >