İsrail'in Anadolu Ajansı ofisini bombalaması sonrası yaşananlar

İsrail ordusunun AA ofisinin de bulunduğu binayı vurması böyle görüntülendi.
İsrail ordusunun AA ofisinin de bulunduğu binayı vurması böyle görüntülendi.

● İsrail, Filistinli gruplarca atılan roketleri gerekçe göstererek dünden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırılar düzenliyor.

İsrail ordusunun hukuk tanımaz saldırılarından biri de Gazze'deki Anadolu Ajansı (AA) ofisine düzenlendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, AA muhabirinin sorusuna verdiği yanıtta, Anadolu Ajansı (AA) ofisine yapılan saldırıya değinmeyerek, "İsrail'in kendini savunma hakkını tam desteklediklerini" belirtti.

● İsrail ordusu, dün sabahtan bu yana Gazze'de 220'den fazla hedefi vurduğunu, Filistinli grupların da İsrail tarafına 430'dan fazla roket attığını açıkladı.

İsrail ordusunun Filistinli gruplarca atılan roketleri gerekçe göstererek dünden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda tablo ağırlaşıyor.

Anadolu Ajansı'nın ofisine de saldırdılar

İsrail ordusu, dün, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Anadolu Ajansı ofisinin de bulunduğu binaya hava saldırısı düzenlemiş, İsrail savaş uçaklarının en az 5 roketle gerçekleştirdiği saldırıda bina tamamen yıkılmıştı.

İsrail'in Anadolu Ajansının Gazze Şeridi'ndeki ofisinin de bulunduğu binaya düzenlediği hava saldırısı sonucu bina tamamen yıkıldı.
İsrail'in Anadolu Ajansının Gazze Şeridi'ndeki ofisinin de bulunduğu binaya düzenlediği hava saldırısı sonucu bina tamamen yıkıldı.
  • AA çalışanlarının durumunun iyi olduğu belirtilirken, saldırıda can kaybı olup olmadığına ilişkin henüz kesin bilgi bulunmuyor.

Bina tamamen yıkıldı

AA çalışanları, uyarı atışının hemen ardından yanlarına alabildikleri birkaç eşya ile birlikte binayı boşalttı. Kısa bir süre sonra İsrail savaş uçaklarının en az 5 roketle düzenlediği hava saldırısı sonucu bina tamamen yıkıldı.

İsrail ordusu, önceki yıllarda da bir çok basın kuruluşuna ait binayı hedef almıştı.

Yıkılan binanın enkazına bakan Filistinli bir çocuk.
Yıkılan binanın enkazına bakan Filistinli bir çocuk.

ABD'den 'destek'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, İsrail ordusunun Gazze'de düzenlediği hava saldırısında Anadolu Ajansı (AA) ofisinin de bulunduğu binayı vurmasına ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunmazken, Gazze'den İsrail'e roket atılmasına tepki gösterdi.

Pentagon, ABD'nin Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın genel adıdır.
Pentagon, ABD'nin Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın genel adıdır.

  • Sözcü Ortagus, "ABD, Gazze'den Hamas ve Filistin İslami Cihad'ın İsrail'deki masum sivillere ve toplumlara yönelik devam eden yoğun roket atışını kınıyor. Şiddetin sorumlulularına derhal bu saldırganlığı durdurma çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

Binay saldırı böyle fotoğraflandı.
Binay saldırı böyle fotoğraflandı.

220'den fazla hedef vuruldu

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, dün sabah saatlerinden bu yana Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ve İslami Cihad'a ait 220'den fazla hedefin vurulduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca saldırıların gece boyunca devam ettiği, sabah saatlerinde de bölgeye yönelik hava bombardımanının sürdüğü ifade edildi.

Gazze'deki Filistinli grupların da İsrail tarafına dün sabahtan bu yana 430'den fazla roket attığı ifade edilen açıklamada, atılan roketlerin büyük bölümünün İsrail'e ait "Demir Kubbe" hava savunma sistemince imha edildiği dile getirildi.

Bölgede gerilim devam ederken İsrail ordusu Gazze sınırına yakın birliklerine takviye gönderme kararı aldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, zırhlı bir birliğin Gazze sınırına gönderildiği kaydedildi.

İsrail, bir camiyi de hedef aldı.
İsrail, bir camiyi de hedef aldı.

Gazze'deki yıkım gün ağırınca ortaya çıktı

İsrail her ne kadar Kassam ve İslami Cihad'a ait hedefleri vurduklarını, sivilleri hedef almadıklarını iddia etse de Gazze'deki kaynaklar bu iddiayı yalanlıyor.

Cami de vuruldu

Gazze'deki Filistinli kaynaklardan yapılan açıklamaya göre, dünden bu yana devam eden İsrail saldırılarında sivillere ait birçok evin yanı sıra 3 atölye ve bir cami vuruldu.

Yaralı sayısı 65'e yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail saldırılarında yaralanan Filistinlilerin sayısı 65'e yükseldi. Dünden bu yana devam eden saldırılarda 7 Filistinli şehit olmuştu.

Gazze Şeridi'nden dün sınırda keskin nişancı ateşi açılmış ve 2 İsrail askeri yaralanmıştı. Bunun üzerine İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında 2 Filistinli şehit olmuştu.

Gazze'de sokaklar savaş alanına döndü.
Gazze'de sokaklar savaş alanına döndü.

Ayrıca dün Gazze Şeridi sınırında 30 Mart'tan bu yana yapılan barışçıl "Büyük Dönüşü Yürüyüşü" gösterilerine katılan 2 Filistinli, İsrail askerlerince açılan ateş sonucu şehit edilmişti.

Bu gelişmelerin ardından İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden bugün çok sayıda roket atılmasını gerekçe göstererek savaş uçaklarıyla bölgeye hava saldırısı başlatmıştı.

Enkazda görülen bir Filistinli.
Enkazda görülen bir Filistinli.

Erdoğan'dan açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ve Anadolu Ajansı, tüm bu saldırılara rağmen Gazze ve Filistin'in diğer bölgelerindeki İsrail terörünü ve zulmünü dünyaya haykırmaya devam edecektir." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı'yı arayarak, İsrail'in AA ofisinin bulunduğu binayı vurması dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, olayla ilgili bilgi aldığı AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kazancı'ya 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu.

Tepkiler gecikmedi

Türkiye, İsrail'in Gazze'de Anadolu Ajansının ofisinin de bulunduğu binayı vurmasına sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in saldırılarına karşı uluslararası topluma harekete geçme çağrısı yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

  • "İsrail'in Gazze'de dünden bu yana çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına neden olan ve Anadolu Ajansının binasını da hedef alan ayrımsız saldırılarını şiddetle kınıyoruz. İsrail'in orantısız eylemleriyle bölgede tırmanan gerginliğin azaltılması için uluslararası toplumu süratle harekete geçmeye davet ediyoruz."

Anadolu Ajansının Gazze ofisine İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırının ardından, birçok siyasetçi 'geçmiş olsun' açıklamasında bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >