İstanbul'da 24 bağımsız aday ve siyasi partiler ne kadar oy almıştı?

Türkiye geneli oy sayım işlemi sırasında çekilen bir fotoğraf.
Türkiye geneli oy sayım işlemi sırasında çekilen bir fotoğraf.

YSK tarafından 6 Mayıs'ta iptal edilen seçimde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olan 24 bağımsız adayın toplam oyu 14 bin 657 olmuştu.

● 31 Mart'ta gerçekleştirilen ve İmamoğlu'nun 13 bin 729 oy farkla kazandığı açıklanan seçimde bağımsız adayların oylarının büyük öneme sahip olduğu düşünülüyor.

● 31 Mart yerel seçimlerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için bağımsız aday olan ve bağımsızlar listesinde en üst sırada yer alan Özge Akman'ın yanı sıra 1 siyasi parti ve bir bağımsız adayın daha 23 Haziran seçimlerinde aday olmayacağı açıklandı.

İstanbul İl Seçim Kurulu, AK Parti ve MHP'nin itirazları sonucu bazı sandıklarının yeniden sayılmasının ardından CHP adayının 13 bin 729 oy farkıyla kazandığını ilan ederek Ekrem İmamoğlu'na 17 Nisan'da mazbatasını vermişti.

YSK, 6 Mayıs'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimini ve Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasının iptal edildiği duyurdu. Kurul, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 23 Haziran'da seçimlerin tekrar edilmesine karar verdi.

Bağımsız adaylar oy oranlarıyla etkili olabilir mi?

31 Mart'ta İBB için aday olan 24 bağımsız adayın oylarının toplamı ise 14 bin 657 olmuştu. İki favori adayın aralarındaki oy farkının bu denli yakın olması değerlendirildiğinde bağımsız adayların oyları da büyük önem kazanıyor.

31 Mart yerel seçimlerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olabilme için bağımsız olarak giren ve bağımsızlar listesinde en üst sırada yer alan Özge Akman, 23 Haziran seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı.

23 Haziran'da bir diğer aday olmayacak isim ise Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Genel Başkanı Aysel Tekerek. Tekerek, 31 Mart seçimlerinde 1538 oy almıştı.

Seçimlere katılan 8 partiden biri de Türkiye Komünist Partisiydi. 23 Haziran'da seçimlerde aday göstermeyeceğini açıklayan parti, 10 bin 349 oy almıştı.

31 Mart'ta 24 bağımsız aday kaç oy almıştı?

24'ü bağımsız 32 adayın yarıştığı 31 Mart Mahalli ve İdari Seçimleri'nde Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu dışındaki adaylar toplam 224 bin 37 oy aldı. Bu oran iki aday arasındaki oy farkının 16 katına denk geliyor.

  • 24 bağımsız adayın aldığı 14 bin 532 oy da iki aday arasındaki farktan daha büyük.

Siyasi partilerin oy oranları?

Saadet Partisi 23 Haziran'a kendi adayıyla giriyor

İstanbul'da Cumhur İttifakı ve Millet İttifakının ardından seçimde en çok oyu alan üçüncü parti Saadet Partisi oldu. İptal edilen 31 Mart seçimlerindeki İstanbul adayı Necdet Gökçınar, 23 Haziran'da aday olacağını açıkladı. Gökçınar, 103 bin 364 oy almıştı. Saadet Partisi'nin, 23 Haziran'da yapılacak İstanbul seçimlerinde, 31 Mart'taki adayını geri çekip çekmeyeceğine merak konusu olmuştu.

Sırasıyla; Demokratik Sol Parti (DSP) adayı Muammer Aydın 30 bin 884, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Selim Kotil 27 bin 87, Demokrat Parti (DP) Ersan Gökgöz 22 bin 268, Vatan Partisi Mustafa İlker Yücel 15 bin 428 oy almıştı.

Türkiye Komünist Partisi'nin adayı Zehra Güner Karaoğlu 10 bin 349 oy almış, fakat TKP 23 Haziran seçimlerine katılmayacağını duyurmuştu.

İki ihtimal var

23 Haziran seçimlerinde Yıldırım ve İmamoğlu arasında geçmesi beklenen yarışta önemli konulardan biri de bir önceki seçimde farklı yerlere bölünen yaklaşık 224 bin oy.

Farklı adaylara giden oyların önünde ise iki seçenek bulunuyor. İBB için yarışacak adaylar, yeniden aday olabilecekleri gibi, aday olmayan kişilerin ise istifa ederek adaylıktan çekilebileceği biliniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >