Kaptan Rackete'den insanlık dersi: Brüksel harekete geçti

Kaptan Carola Rackete, göçmenleri karaya çıkardığı için İtalya hükûmeti tarafından yargılanıyordu.
Kaptan Carola Rackete, göçmenleri karaya çıkardığı için İtalya hükûmeti tarafından yargılanıyordu.

Kaptan Carola Rackete'in göçmenleri kurtarmak adına sergilediği cesur davranışın ardından AB'nin göçmen politikasında beklenmeyen değişiklikler yaşanıyor. 14 AB üyesi ülke, Akdeniz'de kurtarılan göçmenleri paylaşma kararı aldı.

Son dönemlerin en trajik kahramanlık öykülerinden birinin başrolü, Kaptan Carola Rackete... Onu, mültecilerin hayatlarını kurtarmak adına tüm dünyayı karşısına almasıyla tanıdık. Verdiği insanlık dersi de unutulmadı. O dersten kendisine pay çıkartan kesimlerden biri de Avrupa Birliği. Avrupa Birliği ülkeleri, göçmen politikasında şaşırtıcı bir karara imza attı.

Göçmenleri kurtaran Kaptan Carola Rackete -REUTERS
Göçmenleri kurtaran Kaptan Carola Rackete -REUTERS

Avrupa Birliği üyesi 14 ülke Akdeniz’i geçmeye çalışırken bulunacak olan göçmenlerin paylaşımını sağlayacak 'Dayanışma Mekanizması' üzerinde uzlaşma sağladı. Karar Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kamuoyuna duyurulurken, mekanizmanın nasıl işleyeceğine ilişkin detaylara şimdilik yer verilmedi.

  • Fransız hükümetinden edinilen ilk bilgilere göre bu ülkeler arasında Fransa ve Almanya'nın dışında Finlandiya, Portekiz, Lüksemburg, Litvanya, Hırvatistan ve İrlanda bulunuyor.

Euronews Türkçe'ye göre; 28 AB ülkesi ilk olarak Almanya ve Fransa tarafından önerilen bu 'dayanışma mekanizması'nı bir süredir tartışıyordu. Ülkelerin iç ve dışişleri bakanlarını bir araya getiren Paris'teki zirve sonucunda 14 ülkenin anlaşma sağlladığı açıklandı. Macron diğer ülkelerin de Akdeniz'de kurtarılan göçmenlerin paylaşımıyla ilgili mekanizmaya katmak için adımlar atacaklarını söyledi.

Hala dersini almayanlar var: İtalya ve Malta'dan sert itiraz

İtalya ve Maltaanlaşmaya en çok karşı çıkan ülkelerin başında geliyor. Geçtiğimiz hafta Finlandiya’daki Avrupa Birliği içişleri bakanları toplantısında söz konusu öneriyi reddeden iki ülkenin İçişleri Bakanları Paris'teki zirveye de katılmadılar. İtalya'da popülist sağ hükümet 2018 yılında iktidara gelene kadar gelen kaçak göçmenlerin neredeyse tümü ülkeye alınıyordu. Şimdi ise Roma, Akdeniz’de göçmen kurtaran gemilerin limana yanaşmasına dahi izin vermiyor.

Her geçen gün Akdeniz'de yaşanan göçmen dramına bir yenisi daha ekleniyor. -İHA
Her geçen gün Akdeniz'de yaşanan göçmen dramına bir yenisi daha ekleniyor. -İHA

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >